Lice’de hayvanlarını otlatırken havan topuyla öldürülen Ceylan’ın failleri açığa çıkarılmadığı gibi aile her seferinde yargının soğuk duvarıyla yüz yüze kaldı. Bir dönem büyük tepki çeken olayın soruşturması rafa kaldırıldı
Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Şenlik (Xiraba) köyünde 28 Eylül 2009 tarihinde koyunlarını otlatmaya çıkaran 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un Tapantepe Karakolu’ndan atılan havan mermisinin isabet etmesi sonucu yaşamını yitirmesinin üzerinden 9 yıl geçti. Hafızalarda halen taze olan cinayet için olay yerine çağırılan savcı “can güvenliği olmadığı” gerekçesiyle gitmemiş, ısrarlar sonucu 3 gün sonra inceleme yapmıştı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer tarafından hazırlanan raporda, Ceylan’ın “savunma pozisyonundayken” öldüğü belirtilmiş, avukatlar, bu saptamanın Ceylan’ın öldüğü mezranın hemen yakınında bulunan jandarma taburundan atış yapıldığı iddialarını güçlendirdiğini ifade etmişti. Şüpheliler hakkında “Görevini kötüye kullanmak” suçlamasıyla soruşturma açılırken, savcı 2013 yılında takipsizlik kararı verdi. Lice Cumhuriyet Başsavcılığı ise dosyadaki kanıt ve raporların faillerin tespiti için yetersiz olduğunu ileri sürerek, 30 Nisan 2014 tarihinde dosya için daimi arama kararı verdi. Bu kararla, dosya zaman aşımı ve cezasızlık ile yüz yüze bırakıldı.
AİHM de akladı
Ceylan’ın ailesi ve avukatları, soruşturma devam ederken, dosya hakkında alınan “gizlilik” kararına itiraz etti ancak reddedildiği için, 2010’da AİHM’e başvurdu. Mayıs 2012’de ise “soruşturmanın etkin ve tarafsız yürütülmemesi”, “soruşturmanın derinleştirilmesine yönelik taleplerin reddedilmesi” ve “aradan geçen süreye rağmen dava açılmaması ve şüphelilerin bulunmaması” gerekçeleriyle tekrar AİHM’e başvuruldu. 2017 yılının Ocak ayında başvuruya cevap veren AİHM ise “yaşam hakkı ihlali olmadığı” yönünde karar verdi.
Tazminat da reddedildi
Aile, patlamada sorumluluğu ve ihmali olduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı aleyhine 100 bin maddi, 150 bin TL manevi tazminat talebiyle Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Ailenin manevi tazminat talebini reddeden mahkeme, aileye 28 bin 208 TL maddi tazminat verilmesine karar verdi.
‘Sağlığımı da aldılar’
Ceylan’ın faillerini cezalandırmak bir yana adeta koruyup kollayan yargıya isyan eden anne Saliha Önkol, yıllardır adalet mücadelesini sürdürüyor. Lice ve Bingöl’ün Genç ilçesi arasında bulunan Yayla Demirlibağ (Dolek) köyünde yaşayan Önkol, yaşadığı ağır rahatsızlıklardan dolayı şu an yatalak durumda. Önkol, “Kızımdan sonra her şeyi içime attım sonuç böyle oldu. Birkaç yıl önce bağırsaklarım iltihap kapmıştı hortum indirdiler ve ardından yanlış ameliyat yaptılar. Üstüne daha da ağırlaştım ve iki ay yerde kaldım. Tüm gövdem alınıp yerine platin gövde takıldı. 6 ay boyunca yine yerimden kalkmamam gerekecek. Kızımı benden aldılar yetmedi sağlığımı da elimden aldılar. Ama keşke kızım sağ olsaydı da yine bu acıları çekmeye razıydım” dedi.
‘Başka çocuklar ölmesin’
Ceylan’ın ölümünün üzerinden geçen 9 yılda herhangi bir sonuç elde edilmediğini ancak haklarını aramaya devam edeceklerini vurgulayan Önkol, şöyle konuştu: “Kızımın davasının peşindeyim. Kızımın bedeni parçalandı ama mahkemeler olayın üzerini kapatmak için ellerinden geleni yaptı. AİHM bile davanın üstünü kapattı. Bu nasıl vicdandır? Kızımın elinde ne silah vardı ne de başka bir şey. Hayvan otlattığı için küçük bir değneği vardı. O değnekle de kimseyi öldüremeyeceğine göre kızımı bilerek öldürdüler. Canım çok yandı, içim her gün yanıyor. Benim içim yanıyor ama yine de barışı istiyorum. Başkasının çocuğu ölmesin başka anneler ağlamasın.”