PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük derinleştirilmiş tecridi meclise taşıyan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, görüşme başvurularının ret edilme gerekçesini sordu
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, 24 yıldır İmralı’da ağır tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın durumunu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sordu. Abdullah Öcalan’ın yaklaşık 23 yıldır cezaevinde tutulduğunun, 10 yıla yakındır da ağır bir tecrit uygulandığının belirtildiği soru önergesinde, Abdullah Öcalan’ın 2011 yılından 2019 yılına kadar avukatlarıyla hiç görüştürülmediği, 2019 yılında avukatları ile İstanbul yerel seçimlerine kadar 5 görüşme gerçekleştirebildiği ve bu görüşmelerin yeniden keyfi bir şekilde kesildiği kaydedildi. Önergede, “İmralı cezaevinde tutulan diğer tutsaklara ilişkin de benzer bir hak ihlalinin yaşandığı, görüş, ziyaretçi, spor ve açık hava egzersizlerine çıkma haklarının ihlal edildiği Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) raporlarıyla ortaya çıkmış ve tecridin devam ettiği ifade edilmiştir. Öte yandan Türkiye’deki ağırlaştırılmış müebbet hapis uygulamasının temel bir hak ihlali sistemi olduğu, tecritle bu uygulamaların ağırlaştığı kamuoyuna defalarca yansımıştır” dedi.
AKBK ve AİHM kararları hatırlatıldı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’yi ağırlaştırılmış müebbet uygulaması nedeniyle bugüne kadar 4 kere mahkûm ettiğinin hatırlatıldığı önergede, “Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış olan Sayın Abdullah Öcalan için AİHM’in ‘umut hakkı’ kararı ile ilgili Türkiye’den ne tür adımlar atıldığı konusunda Eylül 2022 dönemine kadar bilgi istediği kamuoyuna yansımıştır” diye belirtildi.
Adalet Bakanı ve Dışişleri Bakanı’na şu sorular yöneltildi:
- “Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yollarla çözümünün önündeki engelin İmralı Cezaevinde uygulanan ağırlaştırılmış tecrit olduğunu düşünüyor musunuz?
- İmralı cezaevindeki tecrit uygulamasının Anayasa ve uluslararası hukuka aykırılığına ilişkin herhangi bir soruşturma başlatacak mısınız? Söz konusu hukuk dışı tecridin sonlandırılması amacıyla bir çalışma başlatacak mısınız?
- Öcalan’ın avukatları ve ailesi ile en son görüşmesi ne zaman gerçekleşmiştir? Öcalan’ın avukatları ve aile bireyleri ile görüşmelerinin ret edilmesinin hukuki gerekçeleri nelerdir?
- Öcalan’ın avukatları ve aile bireyleri ile görüştürülmemesinin Anayasa’nın 17’inci, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3’üncü maddesini ihlal ettiğinin farkında mısınız? Bu ihlalin ortadan kaldırılması amacıyla hukukun gereğini yerine getirecek misiniz?
- Ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlülerinin cezaevlerindeki infaz sürecinin hukuk içerisinde tamamlanması ve hak ihlallerinin önlenmesi amacıyla bir girişim başlatacak mısınız?
- Türkiye bir hukuk devleti ise cezaevlerinde fiilen uygulanan hukuk dışı tecridin sonlandırılması amacıyla bir girişim başlatacak mısınız?
- Dünyada ağırlaştırılmış müebbet cezası uygulayan ülke sayısı ve bu ülkelerde bu hükmün infaz edildiği kişi sayısı 2022 yılı itibariyle kaçtır?
- Türkiye’de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlü sayısı kaçtır? Bu kişilerden 20 yıl ve üzeri infazı gerçekleşen kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerden yaşlılık, engellilik, süreğen hastalık durumu olan kişi sayısı kaçtır?
- Türkiye’de ağırlaştırılmış müebbet hapis hükümlüsü olan kişilerin doğum yerlerine göre bölgesel dağılımı nedir? Söz konusu cezanın daha çok Kürt yurttaşlara uygulandığına dair resmi bir çalışmanız mevcut mudur?
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ‘umut hakkı’ kararı ile ilgili Türkiye’den Eylül 2022 dönemine kadar talep ettiği bilgiler kapsamında hangi bilgiler gönderilmiştir?
- Avrupa Konseyi’ne (AK) bağlı Avrupa İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele ve Cezayı Önleme Komitesi (CPT) 1999-2022 dönemleri arasında kaç defa İmralı Cezaevini ziyaret etmiştir? Ziyaret raporları kapsamında hangi hakların ihlal edildiğine ilişkin raporlama yapılmıştır? Türkiye’nin ihlal iddialarına karşı yanıtları ne olmuştur?”
ANKARA