Bingöl’ün Kiğı ve Adaklı ilçelerine bağlı Eskikavak, İlbey, Maltepe, Aysaklı ve Mirzikan köylerinde devam eden madencilik faaliyetlerine karşı açılan iptal davasında Erzurum 2. İdare Mahkemesi bilirkişi heyeti önceki bölgede keşif gerçekleştirdi
Peri Vadisi’nde ekolojik yıkıma yol açacak madene köylülerin karşı çıktıkları ‘kurşun-çinko-gümüş’ madenine geçtiğimiz haziran ayında Bakanlık Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararı vermişti. Köylüler verilen bu karara karşı 4 Temmuz’da Erzurum 2. İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmenin durdurulması ve projenin iptal edilmesini talep eden dava açtı.
Jandarma köylüleri engelledi
Erzurum 2. İdare Mahkemesi 5 Ekim’de bilirkişi keşfi yapılmasına ilişkin aldığı kararın ardından aralarında biyolog, çevre mühendisi, harita mühendisi gibi kişilerin de bulunduğu yedi kişilik bilirkişi heyeti maden sahasında incelemelerde bulundu. Keşfe davacı köylüler, avukat, maden şirketi yetkilileri ve çevre köylerden çok sayıda köylü de katıldı. Jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri aldığı keşif sırasında köylülerin maden sahasına girmesine izin verilmezken, jandarma ve köylüler arasında zaman zaman tartışma yaşandı.
‘Ekolojik öneme sahip alan’
Mahkeme’nin belirlediği bilirkişi heyeti maden sahasında incelemeler yaparak davacı köylüleri ve Bingöl Metal Madencilik şirketi yetkililerini dinledi. Köylülerle avukatları Barış Yıldırım keşif sonrası basın açıklamasıyla maden projesinin yol açacağı yıkıma dikkat çekti. Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü avukat Barış Yıldırım itirazlarını bilirkişi heyetine de aktardıklarını belirterek, “Burası ekolojik öneme sahip bir alan. Depremsellik açısından çok tehlikeli bir bölge. Kullanılacak dinamitler proje sahasında sismik hareketleri tetikler. Proje sahası Kuzey Anadolu fay hattı ve Doğu Anadolu fay hattının kesiştiği noktaya çok yakın. Türkiye’nin akarsu kaynaklarının bu proje neticesinde aynı şekilde zarar göreceğini, kirleneceğini, projenin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne aykırı olduğunu söyledik” dedi.
Proje derhal iptal edilmeli
Proje alanında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu‘na göre tescilli yapılar bulunduğunu, projenin yürütülmek istendiği sahada BERN Sözleşmesi ile koruma altına alınan yaban hayvanlarının bulunduğunu belirttiklerini de aktaran Yıldırım projenin derhal iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Burada yaban keçisinin, dağ keçilerinin habitat bulduğunu ve bu habitat alanlarında projenin kesinlikle yürütülemeyeceğini ifade ettik. Yöre florasının son derece önemli olduğunu, bölgede yaban hayat sahası bulunduğunu, bölge ekosisteminin inşa edilen HES ve barajlar sebebiyle yok edildiğini, madencilik projesi ile ekosistemin tamamen bitirileceği ve bu ekosistemin zarar görmesi halinde Türkiye’nin en büyük su toplama havzasına sahip Fırat Nehri’nin ekolojik olarak bir bütün olarak yok edileceğini ifade ettik” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ