HDP eski Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu hakkında açılan davanın mahkeme heyeti, TBMM Başkanlığı’na yazı yazarak, yeni Anayasa yapım çalışmaları sırasında DTK’ye herhangi bir davetiyenin gönderilip gönderilmediğini, varsa bir örneğinin kendilerine gönderilmesini istedi.
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 24’üncü dönem Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu hakkında, 2012 öncesinde yer aldığı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri suçlama konusu yapılarak, “örgüt üyeliği” gerekçesiyle açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan Zenderlioğlu ile avukatı Fatma Hopikoğlu hazır bulundu.
‘Çözüme yönelik çalışmalarımız vardı’
İddianameye ilişkin savunma yapan Zenderlioğlu, iddianamenin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “DTK’nin PKK ile bir ilişkisinin olduğunu düşünmüyorum. DTK sivil ve saygın bir kurumdur. Çözüme yönelik çalışmalarımız vardı. Dönemin Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından gönderilen bir davet mektubu üzerine 2012’den sonra TBMM’nin çözüm komisyonunda yer aldım. DTK içerisinde bana atfedilen konuşmalar, bana ait değildir. Zaten konuşmalar eksik vaziyettedir. Ben resmi kurumlar dışında genelde Kürtçe konuşurum. Bizim DTK’deki faaliyetimiz demokratik siyaset temelindeki bir durumdur” dedi. Üzerine atılı suçlamaları reddeden Zenderlioğlu, beraatını istedi.
‘Görüşme dinleniyor’
Zenderlioğlu’nun avukatı Fatma Hopikoğlu, çözüm süreci sırasında DTK’nin muhatap alındığını belirterek, “2012’de yeni anayasa yapımı sırasında Cemil Çiçek tarafından kongreye yönelik yazılmış bir davet mektubu vardır ve yine aynı zamanda buna ilişkin dinlemeler gerçekleştirilmiş. Hem resmi olarak davet ediliyorlar hem de bu görüşmeler dinleniyor. Böyle bir davet var mı yok mu bunun sorulmasını talep ediyoruz. Müvekkilimin sağlık sıkıntıları nedeniyle duruşmalardan vareste (yoksun tutma) tutulmasını talep ederiz” dedi.
Ses kayıtları ATK’ye gönderildi
Mahkeme heyeti, 2012’de yeni Anayasa yapım çalışması sırasında DTK’ye herhangi bir davet mektubunun olup olmadığını sorulması, var ise bir örneğinin gönderilmesi için TBMM Başkanlığına müzakere yazılmasına karar verdi. İddianamede yer alan konuşmaların Zenderlioğlu’na ait olup olmadığının tespiti için kayıtların ATK’ye gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
HABER MERKEZİ