Tüketici fiyatları bazında eylülde en fazla fiyat artışı üniversite eğitim ücretlerinde gerçekleşti
İktidarın politikaları nedeniyle ekonomik kriz koronavirüs salgınından itibaren giderek derinleşerek yurttaşı yoksullaştırıyor. Her ay yeni bir zamla birlikte tüketicinin alım gücünün düşmesi raporlara da yansıyor. Yeni okul döneminin açılmasıyla birlikte, öğrenciler temel ihtiyaçlar konusunda büyük sıkıntılar yaşarken, özel üniversitelerin eğitim ücretleri de gittikçe zamlanıyor.
TÜİK’e göre, geçen ay üniversite eğitim giderlerindeki artış yüzde 20,78 ile birinci sıraya yükseldi.
Eğitim ücretlerindeki aylık artışı ikinci sırada doğal gaz izliyor. Fiyat artışlarını elektrik, reçel, marmelat ve bal izliyor.
Eylülde fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 14,71 konserve edilmiş veya işlenmiş sebze ve sebze içerikli ürünler, yüzde 11,96 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler, yüzde 11,35 ile hava yolu taşımacılığı, yüzde 10,89 ile ulaştırma sigortası, yüzde 6,98 ile katı yakıtlar ve yüzde 6,96 ile su (şebeke suyu) yer alıyor.
Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 18,21 patates ve bazı yumru bitkilerde oldu. Bunu yüzde 15,09 ile taze balık ve deniz ürünleri, yüzde 2,46 ile mücevheratlar, saat ve kol saatleri, yüzde 2,44 ile dana eti, yüzde 2,32 ile margarin ve yüzde 2,14 ile kara yolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı takip etti.
Eylülde fiyatı en çok azalış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 1,34 ile kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları, yüzde 1,03 ile likit hidrokarbonlar, yüzde 0,44 ile peynir ve yüzde 0,11 ile kuzu, koyun, keçi eti sıralandı.
HABER MERKEZİ