Siyaset Bilimci Eren Aksoyoğlu, Emek ve Özgürlük İttifakı’nı, 6’lı masanın motivasyonunu ve seçim sonrasını gelişebilecek siyasi ortamı değerlendirdi. Aksoyoğlu İttifakın ‘anahtar’ rolüne dikkat çekti
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çağrısıyla bir araya gelen Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Emekçi Hareket Partisi’nin (EHP) ilan ettiği Emek ve Özgürlük İttifakı’nın “Yol Haritası”, 24 Eylül’de açıklandı.
Kürt sorunundan eşit yurttaşlığa, ekonomiden ekolojiye Türkiye’nin temel sorunlarına yönelik tespit ve çözüm önerilerini de açıklayan ittifak, yeni Türkiye inşası içinde sahada olduklarını, “tek adam” rejimini kurumsallaştıran Cumhur İttifakı’na ve “eskinin revizesini” esas alan 6’lı masaya da alternatif olduklarını belirtti.
Emek ve Özgürlük İttifakı’nın, verdiği mesajlar ve açıkladığı deklarasyonun içeriğine dair yankılar sürüyor. Siyaset Bilimci ve Siyasal İletişimci Eren Aksoyoğlu, Emek ve Özgürlük İttifakı’nı Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Berivan Altan’a değerlendirdi.
‘Anahtarı tutuyor’
İttifakın akılcı davranması halinde Ankara’nın yeniden inşasında bir rol alabileceğine dikkati çeken Aksoyoğlu, “‘HDP’ye bakanlık’ tartışmalarında Türk sağının bu kadar reaksiyoner davranmasının nedenin düzen dışı bir gücün bizzat düzeni inşa etme alternatifini oluşturmasıdır” dedi.
Aksoyoğlu, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın Ankara’nın yeniden inşasında mecliste oluşacak sıkışmaları çözmeyi önüne bir hedef olarak koyması halinde bunun aynı zamanda Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmek anlamına geleceğini belirtti. İttifakın “anahtar tutuyor olma” sorumluluğunu da hatırlatan Aksoyoğlu, “Bunun sorumluluğunu yerine getirir, fedakarlıklar yapabilirse seçmen bunun karşılığını sonraki seçimlerde verecektir. Ancak şunu da bizim biliyor olmamız gerekiyor. İttifak ve içindeki partilerin büyümesi stratejisi, Türkiye’de yeniden bir parlamenter sistemin kuruluşuyla mümkün olacak. Bu herkesin kazanacağı hamleleri içermeli şüphesiz” diye ekledi.
‘Fırsat kaçmamalı’
Emek ve Özgürlük İttifakı’nın gücünü seçimlerden sonra göstereceğini düşündüğünü söyleyen Aksoyoğlu, şunları söyledi: “Eğer ittifakı da tatmin edecek bir aday seçimleri kazanmayı başarabilirse; ittifakın önemi artar. Çünkü altılı masanın en büyük motivasyonu Erdoğan karşıtlığı. Bu hedef seçimleri kaybettiğinde ve ortadan kalktığında altılı masa birbirinden farklı hedeflere yöneleceklerdir. Hatta belki aynı kabinenin içinde görev yaparken, mecliste kanun tekliflerine ellerini kaldıracak veya indireceklerdir. Örneğin İstanbul Sözleşmesi’nin meclise geldiğini var sayalım. Altılı masa fire verdiğinde; ittifak bu eksikleri kapatabilir. Bu büyük bir toplumsal kesimde meşruiyet sağlamak anlamına gelir. Ben bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum.”
HABER MERKEZİ