Tutuklu Eşref Kaya’nın cezaevinden gönderdiği mektubun, ‘örgütsel haberleşme amacı’ iddiasıyla ‘sakıncalı’ denilerek el konulmasına karşı başvuruyu karara bağlayan AYM, ‘haberleşme hürriyetinin ihlal’ edildiği yönünde karar verdi
Anayasa Mahkemesi (AYM), “örgüt üyeliği” iddiasıyla cezaevinde bulunan Eşref Kaya’nın arkadaşına yazdığı mektubun, “örgütsel haberleşme amacı” iddiasıyla “sakıncalı” bulunarak cezaevi idaresi tarafından el konulmasına, “haberleşme hürriyetinin ihlali” olduğuna karar verdi. Kaya, bulunduğu cezaevinden arkadaşına yazdığı mektubun, “örgütsel haberleşme amacı” taşıdığı iddiasıyla cezaevi Disiplin Kurulu’nca “sakıncalı” denilerek el konulmasını 15 Ağustos 2019 tarihinde “haberleşme hürriyetinin ihlal” edildiği gerekçesiyle AYM’ye taşıdı. Kaya, başvuruda mektupta “örgütsel haberleşme amacı” içeren herhangi bir cümlenin yer almadığını, arkadaşına göndermek istediği mektubun keyfi olarak ve soyut gerekçelerle alıkonulduğuna yer verdi.
Bakanlık: Uygun
Kaya’nın başvurusu Adalet Bakanlığı’na da gönderildi. Başvuruya dair görüş bildiren bakanlık, başvurucunun haberleşme hürriyetine yapılan müdahalenin “demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkesine uygun” olduğu savunuldu.
AYM: Uygun değil
AYM ise ihlal yönünde verdiği kararın gerekçesinde, Disiplin Kurulu ve mahkeme kararlarında mektubun gönderilmemesine dair içeriğiyle ilişkili, somut bilgilere dayalı ve yeterli gerekçenin bulunmadığı, mektubun sakıncalı görülen kısımlarının çizilerek gönderilmesinin mümkün olup olmadığı yönünde bir değerlendirmenin yapılmadığına yer verdi. Bu nedenle müdahalenin “demokratik bir toplumda gerekli olmadığı kanaatine varılmıştır” ifadesine yer verdi.
İSTANBUL