Dalaman Çayı üzerinde 3 HES mevcut ve iki adet HES projesi gündemdeyken bir HES daha ortaya çıktı. Denizli’nin Acıpayam Dalaman Çayı üzerinde 21,608 MW kapasiteli HES kurulacağı duyuruldu
Söğüt Gölü ve Dirmil Yaylaları üzerinde doğup 210 km yol kat edip Akdeniz’e dökülen Dalaman Çayı kurulan HES’ler nedeniyle debisi düşerken yeni planlanan HES’ler sonrası Dalaman Akdeniz’le buluşamaz hale gelecek. 210 km boyunca geçtiği her yere can veren ve birçok derenin katılımıyla zenginleşen Dalaman Çayı için büyük bir tehdit ortaya çıkmış durumda. Denizli ili, Acıpayam ilçesi sınırları içerisinde, Batı Akdeniz Havzası’nın Köyceğiz – Dalaman Alt Havzası’ndaki Dalaman Çayı üzerinde 21,608 MW kapasiteli Karaismailler Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Kırma-eleme Tesisi ve Beton Santrali kurulma ve işletme hazırlığı yapılıyor.
Su 2,3 km yatağından koparılacak
Dalaman Çayı ana kolu üzerinden alınacak su 2.313,5 m uzunluğundaki iletim kanalına taşınarak elektrik üretilmesi hedefleniyor. Santral üniteleri inşaatı için, kullanılacak malzeme proje bölgesinde bulunan “Geçirimsiz Malzeme Alanı” ve “Kaya Malzeme Sahası” ocaklarından karşılanmasıyla ve iletim hattının yapımı sırasında ağaç kıyımları ortaya çıkacak. Ayrıca, regülatör yeri yakınlarında birer adet Kırma-Eleme Tesisi ve Beton Santrali kurulacak. Ekonomik ömrünün 49 yıl olduğu iddia edilen proje hayata geçmesi halinde Dalaman Çayı suyunda debi düşüşleri yaşanacak.
Elektrik değil talan
Dalaman Çayı üzerinde 3 adet baraj ve HES bulunuyor. Bu barajlarda Türkiye’deki HES’lerden üretilen elektriğin yüzde 0,539 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,158 oranı karşılanıyor olması Türkiye’nin enerji üretim kapasitesi içinde hiçbir anlam içermiyor. 100 bin MW enerji üretim kapasitesine sahip olan Türkiye’de tüketilebilen enerji miktarı bu kapasiteye göre ancak üçte biri oranında kalıyor. HES’lerin enerji ihtiyacı amacıyla kurulmadığı görülürken, kurulan HES’lerle şirketlere alım garantileri verilerek enerji üzerinden talan politikasının işletildiği anlaşılabiliyor.
EKOLOJİ SERVİSİ