Ankara ve Şam görüşmelerini değerlendiren Suriyeli siyasetçi ve akademisyen Dr. Semîra Mûbeyed, ‘‘Uzlaşma’ anlaşmalarında demografik değişim yerli halka karşı işlenen suçlar kapsamında görülmektedir. Ancak bu çabaları başarısız olur’ dedi
New York’ta 22 Eylül’de düzenlenen Birleşmiş Milletler genel kurulunun 77’nci olağan toplantısında, Astana sponsor devletleri (Türkiye, Rusya, İran) ile Şam hükümeti heyeti ve Arap devletlerinin heyetleri arasında görüşmeler yapıldı. Şam Dışişleri Bakanı Feysel Miqdad ile Rusya, Irak, Ürdün, İran, Hindistan, Ermenistan, Mali, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer ülkelerden mevkidaşları ile ikili görüşmeler yaptı. Rusya, İran ve Türkiye dışişleri bakanları da kendi aralarında Suriye gündemli bir toplantı gerçekleştirdi. Yapılan görüşmeler ve toplantılara ilişkin Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) değerlendirmelerde bulunan Suriyeli siyasetçi ve akademisyen Dr. Semîra Mûbeyed, Suriye’nin siyasi çizgisinde çözüm arandığı gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi.
Sözlerine güvenilemez
Söz konusu ülkelerin modern Suriye devletinin kurulmasıyla hiçbir ilgilerinin olmadığını belirten Mûbeyed, “Bu yüzden, bu devletlerin Suriye için sunabilecekleri hiçbir şeye güvenemeyiz. Çünkü son on yılda yaşananlar, Suriye çıkarlarının bu çerçevelerle kesinlikle hiçbir ilgisi olmadığını bize gösterdi” dedi.
‘Yıkımdan başka bir şeyleri yok’
Suriye muhalefetinin BM toplantılarına katılımına dikkat çeken Mûbeyed, “Muhalefetin Suriye’nin güvenlik ve istikrarın sağlanması için çalışma sloganıyla hareket ettiğini iddia eden uluslararası bir örgüt tarafından davet edilmesi utanç vericidir. Çünkü bu örgüt, Suriye için barışçıl bir duruma ulaşma ihtimalinden uzak ideolojik ve askeri bir çizgi gösterdi. Ayrıca bu muhalefet, insani suçlarla itham edilen Esed rejiminin kurum ve çizgisinden de uzak değil. BM, hala savaşın taraflarının geleceğin aktörleri olduğunu zannediyor. Sözü geçen tarafların yıkımdan, kaostan, gerilemeden ve toplumu her düzeyde parçalamaktan başka yapabilecekleri bir şey yok” dedi.
ʹÇabaları başarısız olur’
Şam ile Ankara’nın yakınlaşmasına da dikkati çeken Semîra Mûbeyed, “Esad rejimi ve Türk hükümeti, yerel yönetimler konusu da dahil, yeni bir Suriye devletinin kurulması için her türlü arayış ve zemini engellemeye çalışıyor. Bu, ‘uzlaşma’ anlaşmalarında demografik değişim yerli halka karşı işlenen suçlar kapsamında görülmektedir. Ancak bu çabaları başarısız olur. Mevcut rejimin kendini yeniden kurma girişimlerine direnmek için, Suriye siyasi aygıtına güvenmeli, uluslararası kararlar ve Suriye çıkarlarını her şeyin üstünde tutmalıyız. Bu bağlamında Suriye için yeni bir şeyler önümüze koymalıyız” şeklinde konuştu.
DIŞ HABERLER