EMEP Genel başkanı Ercüment Akdeniz, Emek ve Özgürlük İttifakı’nı genişletmeye çalışacaklarını söyleyerek Sosyalist Güç Birliği’ne ve Halkevlerine çağrı yaptı: Konuşmaya, tartışmaya ihtiyacımız var
Emek ve Özgürlük İttifakı 24 Eylül’de Haliç Kongre Merkezi’nde toplumun farklı kesimlerinden oluşan binlerce kişinin katılımı ile geleceğe dair yol haritasını açıklayarak hedeflerini kamuoyu ile paylaştı.
Kongredeki konuşması ile sosyalist siyasette etki yaratan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Emek ve Özgürlük İttifakı, Sosyalist Güç Birliği yapısının, Halkevleri ve diğer yapılar çok daha geniş bir ittifak zemininde buluşması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
MA’dan Ergin Çağlar’a açıklamalarda bulunan Akdeniz, Kongrede ittifaka dair soruları ortadan kaldırdıklarını da ifade etti.
Emek ve Özgürlük İttifakı iktidara talip
Millet İttifakı’nın ise kapsayıcı olmadığını ve güven oluşturmadığını belirten Ercüment Akdeniz, “Millet İttifakı’na oy veren seçmen kitlesinde şöyle bir algı var; tek adam rejiminden kurtulalım da yerine nasıl bir Türkiye kurulacak, nasıl bir ekonomik düzen olacak, demokrasi ve özgürlükler nasıl gelecek endişesi olan bir seçmen var. Bu kitle daha önce AKP’nin içinde olan sağ ve muhafazakâr partilerle mi bir çıkış sağlayacak? Bu zor görünüyor. Burada Emek ve Özgürlük İttifakı sanki bir kilit ittifak olarak görülüyor. Bunu reddediyoruz. Biz kilit filan değiliz. Biz iktidara talibiz.” diye konuştu.
İttifakı genişletme arayışları
Kongredeki konuşmasında ittifak dışında kalan sosyalist partilere çağrıda bulunan Akdeniz, Emek ve Özgürlük İttifakı’nı genişletmenin yolunu arayacaklarını ifade etti. Sosyalist Güç Birliği, Halkevleri, sosyalist, ilerici, demokratik tüm çevrelerden randevu alacaklarını sözlerine ekleyen Akdeniz, şöyle devam etti: “Bire bir aynı fikirlerde olmamız mümkün değil, çünkü bir parti değil ittifak oluşturuyoruz. Ama biz halkın en temel konularda birliğini sağlamak üzere bir ittifak kurarız, bunun önünde bir engel yok. O yüzden Emek ve Özgürlük İttifakı, Sosyalist Güç Birliği yapısının, Halkevleri ve diğer yapıların çok daha geniş bir ittifak zemininde buluşması gerekiyor. Bu olmazsa çok yazık olur. Biraz konuşmaya, tartışmaya ihtiyacımız var.
SGB’ye çağrı
Kürt sorununa sosyalistlerin bakışını da değerlendiren Akdeniz, “Şimdi ben kendi adıma şunu söyleyebilirim; Kürt sorunu etnisite sorununa indirgenemez, indirgenmemeli. Çünkü bir halk var ve halkın hakları sorunu var. Cumhuriyetin 2’nci yüzyılı tartışılırken, sosyalistler Kürt halkını nasıl tartışacak. Bunları biraz konuşmaya ihtiyacımız var. Dayanışma içerisinde olmamız iyidir ama yetmiyor. Dolayısıyla ben hala Sosyalist Güç Birliği ve onun partilerine çağrı yapıyorum. Gidişat hepimizin birleşmesini gerektiriyor.” İfadelerini kullandı.
‘Kürtler bir halktır’
Kürt sorunun köklü olduğunu ve Cumhuriyet tarihinden bu yana “çözülemeyen” bir sorun olduğunu vurgulayan Akdeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sorunun kaynağında yönetim anlayış var. Bu yönetim anlayışının değişmesi gerekiyor. Bunun için ‘Kürtler vardır’ demek yetmiyor, Kürtler bir halktır, bunu öncelikle kabul etmek gerekiyor. Kürt halkı, hakları ile birlikte vardır. Anadil talebi başta olmak üzere, onları yok saydığınız da ‘Kürtler vardır’ demenin bir anlamı ve karşılığı yok. Kürt sorununun demokratik çözümü olabilir. 100 yıl önce ulus devletler belirlendiğinde sınırlar çizilip Kürtler 4 parçaya ayrıldılar. 100 yıl sonra yeni bir demokratik cumhuriyet konuşulurken, bunu sadece Türkiye’nin bir iç meselesi olarak görmemek lazım. Bize düşen komşu ülkelerle dışarıda barış politikalarını savunmak, içerde ise tereddütsüz barışı savunmak. Bunun yolu da çatışma dinamiklerinin geriye çekilmesi, militarizmin, savaş dilinin değil barış dilinin konuşulmasıdır.”
Seçimler ve ittifak
Seçim öncesi güçlü bir ittifak zemininde halk hareketinin ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Akdeniz, seçim öncesi ve seçim zamanında fiil bir OHAL döneminin olabileceği öngörüsünde bulundu. Halkı mücadele ve seçim süreçlerinde seçeneksiz bırakmayacaklarını ifade eden Akdeniz, şunları dile getirdi: “Henüz seçimler ilan edilmedi, takvim henüz belli değil. Önce bir takvim açıklanacak, adaylar ve programlar açıklanacak. O zaman Emek ve Özgürlük İttifakı halkla, bütün güçlerle birlikte seçimi konuşacağız. Seçimlerin kendisi de bir mücadele alanıdır.”
İSTANBUL