TJA’nın Kadın Konferansı’na katılmak için Federe Kürdistan’dan gelen kadınlar: ‘Bizim erkeklere ihtiyacımız yok. Kadınlar Bakur, Başûr, Rojhilat ve Rojava’da devrim yapıyor’
Özgür Kadın Hareketi’nin (TJA), “Em li dijî faşîzmê bi biryar û di azadiyê de bi israr in (Faşizme karşı kararlı, özgürlükte ısrarcıyız)” şiarıyla 24 Eylül’de gerçekleştirdiği 2 günlük 4’üncü Kadın Konferansı’na katılan Kürdistan Parlamenterler Birliği’nden Milletvekili Samira Adbullah Ismail, Goran Hareketi eski Parlamenteri ve Kürdistan Ulusal Topluluğu üyesi Suad Razzaq İbrahim Mezopotamya Ajansı’ndan Arjin Dilek Öncel – Eylem Akdağ’a konferansı değerlendirdi.
Kadınlar artık hakları için mücadele ediyor
İran’da rejim tarafından katledilen Jîna (Mahsa) Emini’yi anarak sözlerine başlayan Samira Adbullah Ismail, Jîna’nın katledilmesinin kendilerinde öfke yarattığını söyledi. Tarih boyunca kadın üzerinde devam eden baskılara değinen Ismail, “Ama artık kadınlar hakları için mücadele ediyor. Bu da kadın devriminin başarısını gösteriyor.” dedi.
Federe Kürdistan’da 1991’de başlayan halk isyanını hatırlatan Ismail, isyandan sonra kadınların da hakları için mücadele ettiklerini ifade etti. Ismail, “Kadınlar toplum içerisinde başarılar elde etti. Çok sayıda kadın bakan ve vekil var. Parlamentonun yüzde 25’lik bir kadın kotası var ama biz o sayıyı geçtik ve şimdi yüzde 31’lik bir kadın temsiliyeti söz konusu. Ve kadınlar kendi çaba ve emekleriyle hem Kürdistan, hem de Bağdat parlamentosunda milletvekilliği elde ettiler” şeklinde konuştu. Ismail, “Eğer kadınlar tek ses, tek yürek olurlarsa, kazanacağız” diyerek birlik mesajı verdi.
Artık kadınların birlikteliği var
Goran Hareketi eski Parlamenteri ve Kürdistan Ulusal Topluluğu üyesi Suad Razzaq İbrahim de, hem Kürdistan’da hem de Avrupa’da devletlerin ortaklaşamadığı birçok alanda kadınların bir birliktelik yakaladıklarını söyledi. İbrahim, “Biz HDP’li kadınlarla, özgürlük isteyen kadınlarla bir ilişki içindeyiz. Ama hükümetlerin ilişkisi konusuna gelecek olursak, şüphesiz ki iktidarlar hep kendi sistemini düşünür. Her dört parça Kürdistan’da benzer egemen güçler var. Biz kadınlar düne kadar bu iktidarların karşısında duramıyorduk. Ancak artık kadınların birlikteliği var” diye belirtti.
‘Savaşla aldığımız toprakları barışla kaybettik’
Rojava ve Rojhilat’ta kadınlar öncülüğünde devrim yapıldığını ekleyen İbrahim, “Bunlar bizim için gurur kaynağı” dedi. Ancak biz Güneyli kadınlar olarak hala birçok haklarımızdan yoksunuz ve bizim bu haklar için daha fazla çalışmamız gerek. Kürdistan’da kadınların hakları anayasal düzeyde garanti altına alınabilsin diye bizim daha çok çalışmamız gerek. Biz kadınlar olarak da bu doğrultuda çalışmalarımızı yapıyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi DAİŞ’le savaştan sonra Federe Kürdistan çok fazla toprak kaybı yaşadı. Biz bu toprakları savaşla aldık ama barışla kaybettik. Bu hikayenin kurbanları gene biz kadınlar olduk. Birlik olmadığımız için bu konuda ortak bir tutum da geliştiremedik” diye konuştu.
İbrahim, konuşmasını şöyle noktaladı: “Kadınların hakları için meydanlardan çekilmemesi lazım. Artık kadının kendi gücüyle meydanlara çıkıp kendini göstermesi lazım. İktidarlarda ataerkil bir zihniyet söz konusu. Bizim erkeklere ihtiyacımız yok. Kadınlar Bakur, Başûr, Rojhilat ve Rojava’da devrim yapıyor. Rojava’da yeni bir yaşamın inşa edildi. 21’inci yüzyılda kadınlar her konuda birlik olmalıdır.”
HABER MERKEZİ