Kriz döneminin başından bu yana, onlarca firma ‘konkordato’ başvurusu yapıp kendini kurtardı, yüzlerce emekçi de sokağa atılmış oldu. Ancak aslında yasanın yurttaşların da yararlanabileceği ‘zor durumdayım borcumu yapılandırın’ deme hakkını tanıdığı ortaya çıktı
Döviz krizi ve yüksek enflasyonun bir araya geldiği koşullarda ekomomiyi yangın yerine çeviren gelişmeler, temmuz ayından bu yana onlarca şirketin batmasına neden oldu. Bu yılın başlarında yapılan yasal düzenlemeyle psikolojik olarak panik yaratıcı olan ‘iflas’ın yerine, şirketlerin alacaklılarla borç yapılandırması anlamına gelen ‘konkordato’ uygulaması getirildi ve özellikle gıda ve ayakkabı alanında çok sayında başvuru yapıldı. Ancak son günlerde iktisatçılar ve hukukçular, yasa metninde bütün yurttaşlara bu hakkın tanınmış olması üzerine tartışıyorlar. Mali olarak zor duruma giren birçok şirket ödeme sıkıntısı yaşamakta ve işçi çıkarmakta. Ancak, konkordatoya olan ilginin her geçen gün arttığını kaydeden Güncel Group Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, 7101 sayılı Kanun’un 13. maddesi hükmü ile getirilen değişiklik sonucu tacir olmayan kişilerin de konkordato ilan edebileceğini söyledi.
Yurttaş için değil
Dünya Gazetesi’nden Veysel Ağdar’ın haberine göre açıklama yapan Sezer, mali açıdan zor duruma giren ve ödeme sıkıntısı çeken vatandaşın da konkordatoya başvurabileceğini kaydetti. Sezer, “İflas etmeden borçlarını ödeyerek ticaret hayatına devam etmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler konkordato limanına sığınmak istemekte. Konkordato borçlunun alacaklıları ile borcunu belli bir vade ve tutar üzerinden ödemek üzere anlaşma sağlaması, söz konusu anlaşmanın ise mahkeme tarafından onaylanmasıdır” dedi. Yılmaz, “Ekonominin daralması sonucu sadece şirketlerin değil hane halkının da bu krizden fazlaca etkileneceği borçlarını ödeyemeyeceği ve bir limana ihtiyaç duyacağı düşünülerek böyle bir düzenlemenin yapılmamış olmasını diliyoruz” diye konuştu.
Çok tehlikeliymiş
Öte yandan, Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu da “vatandaşın konkordato ilan etmesi yönündeki yasal düzenleme her yönüyle yanlış ve bir o kadar da tehlikelidir” diye yorum yapıyor. Saygılıoğlu’na göre, “Konkordato, tamamen ticari bir müessese niteliğindedir. Dolayısıyla gerçek kişileri kapsamaması gerekir. Gerçek veya tüzel kişilerin ayağını yorganına göre uzatmamalarının cezasını dürüst insanlara ödetmek yanlıştı” derken, bunun “ahlaksızlığı teşvik” anlamına geldiğini iddia etti. Ancak, Saygılıoğlu, şirketlere tanınan hakkın yurttaşlar tarafından da kullanılmasının neden ‘ahlaksızlık’ olacağını açıklamadı.
48 yıllık şirket de gitti!
Plastik ve metal ambalaj üretim sektörüne 1970 yılında giriş yapan Eminiş Ambalaj, KAP’a yaptığı açıklamada konkordato ilan ettiğini duyurdu. Gıda sektöründen kozmetik sektörüne kadar birçok alanda hizmet veren Eminiş Ambalaj’ın açıklamasında, yaşanan ekonomik sorunların yanı sıra talep arzındaki düşüş, hammadde fiyatlarındaki gibi nedenler gerekçe olarak gösterildi. Şirketin işçileri maaşları için eylemde bulunuyor.
Nasdaq borsadan çıktı
Borsa İstanbul’un teknolojik altyapısında dün büyük bir arıza yaşandı. Arıza sonucu yaklaşık iki saat işlem yapılamadı. 2013 yılında Borsa İstanbul’a ortak olan Nasdaq Borsa İstanbul’dan çıktı. Borsa İstanbul’un teknolojisini sağlayan ABD’li Nasdaq’ın Borsa İstanbul’dan çıkarken paylarını Varlık Fonu’na devrettiği öğrenildi.
EKONOMİ SERVİSİ