120 yayınevinin katıldığı Diyarbakır Kitap Fuarı’nda Kadın ve Edebiyat konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelde, anadil ile kadının edebiyatta engellenmesi konuları öne çıktı
Bu yıl 6.’sı gerçekleştirilen ve 120 yayınevinin katıldığı Diyarbakır Kitap Fuarı, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da kitapseverlere çok çeşitli etkinlikler sunuyor. Bu ekinliklerden biri de, ‘Jin û Wêje’ yani Kadın ve Edebiyat konulu paneldi. Panelde konuşmacı olarak yazar Mine Karakaş, TJA üyesi Xecê Şen, yazar Nesrin Şanlı ve yazar-şair ve gazeteci Roza Metina yer aldı.İlk olarak konuşan Mine Karakaş, ne olursa olsun çocuklarla Kürtçe konuşulması gerektiğini dile getirerek, “Dilimizi her yerde konuşalım. Bu şekilde dilimizi hayatımıza daha fazla sokabiliriz” dedi.
Kürtçe edebiyat için…
TJA üyesi Xecê Şen ise, Kürt edebiyatı tarihine bakıldığı zaman ilk edebiyatın erkekler tarafından yazılmış olduğunu ama aslında edebiyatın çıkışının kadın eliyle olduğunu ifade etti. Buna rağmen erkeğin kurnazlık yaparak edebiyatı kendine mal ettiğini vurgulayan Şen, şöyle devam etti: “Edebiyat kitaplarında en çok rastladığımız kavramlardan biri namustur. Erkekler yaptıkları sözde edebiyatta bile kadına rol ve misyon biçmiş oluyorlar. Bu yüzden hem edebiyat alanında hem de dil için omuzlarımıza çok yük düşüyor. Kadınların yapması gereken çok iş var.”
‘Dilimiz kimliğimizdir’
Zazaca konuşan yazar Nesrin Şanlı da, “Anadilimiz bizim kimliğimizdir” diyerek, kimliksizliğin bir toplumun yok oluşu olduğuna vurgu yaptı. Kürtçe edebiyatın ilgi gördüğünü dile getiren Şanlı, “Kendi dilimizde yayınevleri açmalı ve anadilimizde basılan kitapların sayısını arttırmaya özen göstermeliyiz” dedi.
‘Yüzlerce kadın şair var’
Yazarşair ve gazeteci Roza Metina, şiirin her insana göre anlamının değiştiğine değinerek, “Şiir çok derin ve çok anlamlı bir edebiyat alanı. Resimde renk ön plana çıkar, edebiyatta da dil önplandadır. Dil olmazsa kültürümüz de olmaz, anlam kazanmaz. Dilin savaş, edebiyat, mücadele ve direniş üzerindeki etkisi çok önemli. Leyla Qasım boyun eğmediği için asıldı. Bu topraklarda direnen kadın cadı, boyun eğen azize oldu. Kimsenin kadın şairlerden haberi yok. Oysaki yüzlerce kadın şair var” ifadelerini kullandı.
DİYARBAKIR