DİSK, ‘Vergide adalet, gelirde adalet’ talebiyle İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde eylem yaptı
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı önünde yaptığı eylemle gelir vergisindeki adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını talep etti.
Basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.
Vergi adaletsizliği
Yüksek enflasyon yüzünden çarşıda pazarda fiyatların her gün arttığını ancak işçilerin ücretlerinin vergi dilimleri nedeniyle işçilerin ücretlerinin yıl içerisinde düştüğünü anlatan Çerkezoğlu, “Çalışanlar sanki çok zenginlermiş gibi, Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 20’lik ikinci vergi tarife dilimine, Eylül ayında ise yüzde 27’lik üçüncü tarife dilimine girerek gelirlerinin büyük bölümünü vergi olarak devlete ödüyor. Örneğin ocak ayında 637 TL vergi ödeyen bir çalışan, Eylül ayında 2 bin 342 TL vergi ödüyor. Zamlar nedeniyle zaten geçim zorluğu çeken işçilerin cebine hükümet bir de vergi yoluyla el uzatıyor!” dedi. İşçilerin sene başında her beş saatinin birini devlete çalıştığını sene sonunda üç saatin birini vergi ve SGK için çalıştığını söyleyen Çerkezoğlu, “Net ücretlerin Ağustos ve Eylül aylarından itibaren düşmesinin iki temel nedeni var. Birincisi, ücretlilere uygulanan gelir vergisi oranlarının yüksekliği. İkincisi, vergi tarife dilimlerinin enflasyondan, ücret artışlarından ve yeniden değerleme oranlarından az artırılması. Böylece işçilere zengin muamelesi yapılarak üst vergi dilimine sokulması” diye konuştu.
Kesinti yüzde 10’na düşürülmeli
AKP iktidarının 2006 yılında yaptığı değişiklikten bahsederek ücret gelirlerine uygulanan 5 puanlık indirimin kaldırıldığını bu yolla işçinin patronla aynı oranda vergi vermeye başladığını anlatan Çerkezoğlu, “Gelir vergisi tarife dilimlerinin de hükümetin ilan ettiği yeniden değerleme oranı kadar artması beklenir. Ama böyle olmuyor. Vergi dilimleri yıllardır yeniden değerleme oranlarından düşük artıyor. Böylece ücretliler her sene daha hızlı şekilde üst vergi dilimine geçiyor. Ücretliler her sene daha yüksek oranda vergi vermiş oluyor” dedi. DİSK’in vergi kesintilerine dair önerilerinden bahseden Çerkezoğlu, “En düşük vergi dilimi kesintisi yüzde 10’a düşürülmeli ve en düşük vergi dilimi tutarı asgari ücret artışı kadar artırılmalıdır ” diye konuştu.
Talepler ise şöyle sıralandı;
Gelir vergisi oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşülmelidir.
Vergi tarife dilimler en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.
İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır.
Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.
İSTANBUL