İklim Adaleti Koalisyonu Şırnak’ın Silopi ilçesinde işletilen termik santral bölgesinde basın açıklaması yaptı
Halkların İklim Anlaşması Ağı’nın 2 Nisan’da başlattığı Uluslararası Kervan’a katılan İklim Adaleti Koalisyonu, Mezopotamya’daki ekolojik yıkıma dikkat çekmek amacıyla kervanın üçüncü gününde Şırnak’ın Silopi ilçesinde Ciner-GSD Holding ortaklığında işletilen termik santral bölgesinde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.
“Mezopotamya Kervanına katıl, termik santralleri kapat” pankartını açan İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri, iklim krizinin ekolojik ve sosyal yıkımlarının en fazla görüleceği bölgelerden birisi olan Türkiye’de kuraklık, orman yangınları, sıcaklık artışı, seller gibi felaketlerin yaşanmaya başladığını belirtti.
Eylemde basın açıklamasını okuyan TTB temsilcisi Demet Parlar, iktidarın 20 yılda oyalama taktikleriyle iklim krizini daha da ağırlaştırdığını belirterek, “İktidar, sermayeyi kollayan enerji politikaları, ranta dayalı mega inşaat projeleri, sanayi tesislerinin doğal varlıklarımızı hoyratça kullanıp, kirliliğin bedelini halka ödetmeleri sonucunda iklimin yanı sıra ekoloji, halk sağlığı ve sosyal yaşantıda da geri dönüşü olmayan yıkımlara yol açmıştır” ifadelerini kullandı.
“Erken ölüm yaşanacak”
2011-2023 yıllarını kapsayan İklim Değişikliği Eylem Planı (İDEP) ile 2021 yılında yayınlanan Yeşil Mutabakat’ın iktidarın oyalama taktiklerinin örneği olduğunu kaydeden Parlar şunları söyledi:
“Türkiye’nin 2021 yılında elektrik kurulu gücünde kömürlü termik santrallerin payı 20.360 MW ile %20’dir. 2021 yılı toplam elektrik üretiminin %31’i kömürden elde edilmiştir. Halen devam eden kömürlü termik santral projelerinin tamamlanması durumunda 5218 MW’lık kapasite eklenecektir. Bunun anlamı, önümüzdeki yıllarda Türkiye’de daha çok erken ölüm vakasının yaşanacağı, havanın, suyun ve toprağın daha çok kirleneceği, iklim krizinde ‘2053 net sıfır’ hedeflerinden tamamen uzaklaşılacağıdır.”
Silopi Termik Santrali’nin, Şırnak’ın en büyük enerji tesisi olduğu ve Türkiye’nin tek asfaltit yakıtlı termik santrali olduğunu belirten Parlar devamında şunlara değindi:
“Silopi Asfaltit Termik Santrali de tıpkı kömürlü santraller gibi havayı, suyu, toprağı kirletiyor ve yöredeki insanlarda başta kanser ve solunum yolu hastalıkları olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Maliyeti 800 milyon dolar civarında olan Silopi Termik Santrali, yenilenebilir ve temiz enerji maliyetlerinin daha düşük olduğu bilinmesine karşın, işletilmeye devam etmekte ve ekolojik zararlarına ek olarak ekonomik yönden de elektrik üretimine yük olmaktadır. Bunun maliyetin bedeli elektrik faturalarımıza gelen fahiş zamlarla yine yoksul kesimlere ödetilmektedir.
Silopi Asfaltit Termik Santrali’nin de bu planlama kapsamında faaliyetine son verilmeli, bölgede geçimini asfaltit madeninden ve termik santralden sağlayan halka adil geçiş kapsamında istihdam imkanları sağlanmalıdır. İklim Adaleti Koalisyonu olarak termik santrallerin kapatılmasına yönelik mücadelemizden ve adil bir dünya talebimizden vazgeçmeyeceğiz.”
ŞIRNAK