Hol Kampı’nda IŞİD’e yönelik operasyonu değerlendiren Mısırlı gazeteci Ezmi, Uluslararası güçlerin Hol Kampı sorununa çözüm istemediğini belirtti: ‘Siyasi hedeflerine ulaşmak için kullanmaya çalışıyorlar’
Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri tarafından Hol Kampı’nda yürütülen İnsani ve Güvenlik Hamlesi’nin ikinci aşaması, 24 gün sonra 17 Eylül’de sona erdi. Hamle kapsamında çok sayıda hafif ve orta silah, onlarca tünel ve çocuklar için IŞİD eğitimin verldiği yerler bulundu. Onlarca gizli hücre üyesi ise tutuklandı.
Mısırlı gazeteci ve terör olayları araştırmacısı Elaa Ezmi, İnsani ve Güvenlik Hamlesi’nin önemine dair Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) değerlendirmelerde bulundu.
Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Hol Kampı’nda IŞİD’liler ile onların planlarına yardım ve destek verenlere yönelik gerçekleştirdiği mücadelenin gerekli ve aktif olduğunu belirten Ezmi, “Son adımla ilgili, sonuçların ilginç olduğu açıktır. Özellikle çok sayıda tünelin bulunması, çocuklar arasında şiddet fikirlerini yaymak için kullanılan çadırların kaldırılması, ayrıca çok sayıda silah ve mühimmatın toplanması, hamlenin önemini ortaya koymaktadır” dedi.
Uluslararası toplumun bakışı
Uluslararası toplumun, terör tehdidini artırmak için devletlerin IŞİD üyelerinin geri gönderilmesine izin veren herhangi bir çözüm istemediğini belirten Ezmi, “Bunun da ötesinde, bölgedeki bazı uluslararası güçler, Hol Kampı sorununun çözülmesini istemiyor. Gelecekte siyasi hedeflerine ulaşmak için bunu bir saatli bomba olarak kullanmaya çalışıyor. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki varlığı, DSG’ye yönelik saldırıları ve diğer konular durumu karmaşıklaştırıyor ve bölgedeki gerilimi artırıyor. Bu konuda Ankara’nın Suriye’deki varlık nedenleri objektif değil, aksine tehlike işaretleri ve durumda bir değişimin başlangıcıdır” diye konuştu.
‘Türkiye ateşle oynamamalı’
“DSG, Türkiye’nin IŞİD’e güçlü desteği konusunda tüm uluslararası önlemleri almalı ve hakkını vermelidir” diyen Ezmi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin hesap verebilirliğine gelince, mesele temelde birçok aktif uluslararası ve bölgesel güç arasındaki ortak çıkarlara bağlıdır. Uzun süre devam edecek olan gerilim ve istikrarsızlık hesabın konusudur. Türkiye veya bölgede faaliyet gösteren hiçbir güç IŞİD konusunda ateşle oynamamalıdır, çünkü aktif terörist grup bir gün askeri veya uluslararası bir güçle karşılaşırsa bu ittifak devam etmeyecektir. Washington’un Afganistan’daki İslam deneyimi hala canlıdır. Herkes, ‘yalnız kurtlar’ ve sınırı aşan radikal terör ile daha da zor olan 11 Eylül felaketini tekrarlama tuzağına düşmeden önce bunun önünü almalıdır.”
DIŞ HABERLER