Aliağa’da sayısı hızla artan cüruf depolama ve geri kazanım tesislerinden biri daha halkın ÇED toplantısını yaptırmamasına karşın, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED raporu onayladı
İzmir’in Aliağa İlçesi Şehitkemal’de Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm AŞ tarafından kurulması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf vb.)Bertaraf Tesisi’ yapımı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde halkın katılımı toplantısı halkın tepkisi sonucu yapılamamıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme-Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında halkın tepkisine rağmen ÇED raporunu uygun görerek projeyi onayladı. Bu tesisin açılması halinde 7 ildeki metal fabrikalarından çıkan tehlikeli cüruf atıkları Aliağa’da toplanacak.
Bölge halkı istemiyor
İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa illerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne kayıtlı bulunan çelikhane tesislerinde çelik üretimi faaliyeti sonucunda oluşan cüruf atıkları bu işletmeye taşınacak. 50 milyon liraya mal olacağı belirtilen projenin ömrünün ise en az 21 yıl olacak. Proje kapsamında biri 138 bin metreküp diğeri 3 milyon metreküp olmak üzere iki depolama alanı kurulacak. Tesisin yapılmak istendiği parsellerin önemli bir kısmı birinci derece tarım alanı iken aynı zamanda su toplama havzasıdır. Cüruf depolama tesisinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında “Halkın Katılım Toplantısı” bölge halkının tepkilerinden dolayı yapılamamıştı. Cüruf depolama tesisleri; tarım arazilerine, göletlere ve yaşam alanlarına verilecek zarardan dolayı bölge halkı tarafından istenmiyor.
İzmir İBB çok unutkan!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Foça’nın Ilıpınar, Kozbeyli ve Yeniköy mahalleleri arasındaki cüruf depolama tesisini kapatmıştı. Kapatma gerekçeleri arasında cüruf depolama tesisinin, sunduğu bilgi ve belgelerin aksine geri dönüşüm değil bertaraf amaçlı depolama yaptığı, işyeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığı, çevre ve insan sağlığı açısından sakıncalı olması yer aldı. Diğer yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi yapım süreci devam eden cüruf tesisleri ile ilgili şirketlere yazı yollayarak sürecin hızlandırılmasını isterken, kapatma gerekçelerinde saydığı zararları unutması dikkat çekici.
Tehlikeli atıklarda işlenecek
Ekovar tarafından kurulmak istenen Batı Ege ve Güney Marmara Entegre Endüstriyel Atık ve Bertaraf Geri Dönüşüm Tesisi’nde; Endüstriyel atık ara depolama tesisi, Fiziksel ve Kimyasal Atık Ön İşlem Tesisi, Çamur Susuzlaştırma Tesisi, 1. ve 2. Sınıf Endüstriyel Atık Düzenli Depolama Tesisi, Tehlikeli Atıklarla Kontamine Olmuş Atık Geri Kazanım Tesisi, Elektrikli ve Elektronik Atık Geri Kazanım Tesisi, Değerli Metal Geri Kazanım Tesisi, Atık Kablo Geri Kazanım Tesisi, Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi gibi çok ve çeşitli tesisler yer alacak.
Aliağa bu yükü kaldıramaz!
Bu proje ile birlikte Aliağa Bölgesinin kirlilikle boğuştuğu ve adeta nefes alamadığı yetmiyormuş gibi, Marmara Bölgesinin tüm tehlikeli atıkları Aliağa’ya getirilmek istenirken, Aliağa’nın bu yükü kaldıramayacağı ve bölgenin adeta idama mahkum edileceği belirtiliyor. Sao Paulo savaş gemisine karşı ortaya konan güçlü karşı çıkış yaratılan ablukayı kırmak ve kirli sanayii durdurmak için gösterilmesi yaşamsal önemde olduğu yurttaşlar tarafından dillendiriliyor.
—
Aliağa’da abluka 70’lerde başladı
İzmir’in Aliağa İlçesi 1970’lerden itibaren sanayi yoğunluklu kent haline dönüşmeye başlarken, petrokimya sanayinin kurulması ile birlikte kısa sürede sanayi kentine dönüşmüştü. Çukurova, İzmir Demir Çelik, Ege Metal, Çebitaş, Habaş gibi özel demir-çelik fabrikalarının işletmeye açılması, Makine Kimya Kurumu’na ait döküm tesisleri ve hurda işletmesi, Petrol Ofisi ile çok sayıda özel dolum tesisleri, iki adet gaz tribünü inşa. PETKİM Petrokimya Kompleksi, TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi, Demir Çelik Fabrikaları ve Haddehaneler, MKE Çelik Fabrikası, 22 adet Gemi Söküm Tesisleri, Hurda Geri Kazanım Tesisleri, Akaryakıt Dolum Ve Satış Tesisleri , LPG Dolum Tesisleri , Enerji Üretim Tesisleri, Ege Gübre ve Kâğıt Fabrikaları, Organize Sanayi Bölgeleri olan ALOSBİ ve Dökümcüler İhtisas OSB, küçük sanayi sitesi ve diğer çeşitli sanayi yatırımları ile Aliağa abluka altına alınmış durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aliağa ilçesinde 2010 yılından bu yana enerji, demirçelik (haddehane, çelikhane vb.), petrokimya, geri kazanım ve depolama tesislerininde içinde yer aldığı 74 adet projeye ÇED olumlu kararı vermiş olması AKP iktidarı tarafından ablukanın çok boyutlu olarak büyütüldüğünü göstermekte.
EKOLOJİ SERVİSİ