Tavşanlı Cezaevi’nde yakalandığı Kovid-19 nedeniyle 35 gün boyunca kelepçeli şekilde hastanede yatırılan Veysel Atasoy’un ölümü ile ilgili Meclis İnsan Hakları Komisyonu ihlal görmedi
Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilen Veysel Atasoy, tutuklu bulunduğu Tavşanlı Cezaevi’nde rahatsızlanması üzerine Tavşanlı Devlet Hastanesi ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversite Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. 35 gün boyunca kelepçeli bir şekilde hastanede yatan Atasoy, yaşamını yitirmişti. Atasoy’un kelepçeli bir şekilde 35 gün yatağa bağlanmasına dair ailesinin yaptığı suç duyurusu ise kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması engellenerek, reddedildi.
Atasoy, hakkında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun 13 Eylül 2021 tarihinde Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) yaptığı başvuruya tam bir yıl sonra yanıt verildi. İHİK tarafından gönderilen cevapta Adalet Bakanlığı’nın gönderdiği yazı iliştirildi.
‘Yetki alanımızda değil’ savunması
Siyasetçilere yönelik kararlarıyla tanınan Adalet Bakanı Yardımcısı Akın Gürlek’in imzasıyla gönderilen yanıtta, Kovid-19’a yakalanması ve entübe şekilde yoğun bakımda kelepçeli tutulmasında cezaevi kurumunun herhangi bir ihmali olmadığı savunuldu. Yanıtta, hastane de yapılan tedavi için güvenliği sağlayanın Jandarma olduğu ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı olduğu, doktorun da Sağlık Bakanlığı’na bağlı olduğu savunularak, yetkileri dışında kaldığı öne sürüldü. Atasoy’un hastaneye kaldırılması ve yaşamını yitirmesi sürecinde ailenin başvurusu üzerine konuyu yakından takip eden HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, bir yıl sonra gelen kararı ve ölüm olayında yaşanan ihmalleri anlattı.
‘Kelepçeli tedavi kabul edilemez’
Kelepçeli muayene, kelepçe ile yatağa bağlamanın insan haklarına aykırı ve kabul edilemez olduğunun altını çizen Gergerlioğlu, “Biz bunları maalesef çok görüyoruz, dramatik vakalarla karşımıza çıkıyor. Mesela Koçer Özdal, Abdo Baran ve Veysel Atasoy kelepçeli bir şekilde 35 gün yatağa bağlı kaldı. Ağır bir Kovid hastasıydı ve hiçbir şekilde kelepçeleri çıkarmadı. Bu kabul edilecek bir durum değil” dedi.
İki hafta boyunca götürülmedi
Atasoy’un ailesinden edindiği bilgiye göre iki haftalık bir gecikme ardından Kovid-19 testi yapıldığı ve koğuşta bulunan tutukluların testlerinin pozitif çıkması ardından Tavşanlı Devlet Hastanesi’ne yatırıldığını anımsatan Gergerlioğlu, “Atasoy, günlüğüne yazmış, ‘İnsan her gün bir ateş düşürücü, antibiyotik ister de verilmez, ateşimize bakıp, gidiyorlar. Bu insanların hastası olsa evlerinde hastalarına böyle mi yaparlar’ diye sitem dolu yazılar yazmış” ifadelerini kullandı.
’19 gün sonra öğreniyor’
Atasoy’un durumunun ağırlaşması nedeniyle Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversite Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakım servisine alındığını ve burada da jandarmanın “güvenlik” gerekçesiyle Atasoy’a yatağa bağlamak için kelepçe taktığını aktaran Gergerlioğlu, “Cezaevi Atasoy yoğun bakıma alındığı gün yani 19 gün sonra aileye haber veriyor. Aile kendi çabalarıyla öğrenmezse durumdan haberdar olmayacak. Cenazeyi alana kadar hasta yakınlarına eziyet ediliyor. Cenazeye bir süre yaklaştırılmıyor. Gayri insani muamele devam ediyor” dedi.
Savcı yok, bakan yok
Atasoy’un hastanede tedavi edildiği 35 gün boyunca kelepçelenmesine dair yapılan suç duyurularına ise takipsizlik verildiğini anımsatan Gergerlioğlu, “Kelepçeli bir şekilde bir insanın 35 gün boyunca yatırılması insan haklarına aykırı bir olay. KHK’li genç bir polis ve kurtulması daha kolayken iki haftalık gecikme nedeniyle yaşamını yitiriyor. Günlüklerine yansıyor. Bunu dikkate alan, kelepçeli yatışı dikkate alan bir savcı yok ortada peki Adalet Bakanı var mı? O da yok ortada. Adalet Bakanlığı da her şey usule uygun yapılmıştır, diye bir cevap veriyor. Jandarma’nın kelepçelemesine dair de ‘o benim uhdem de değildir, gidin İçişleri Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’na sorun’ diyor. Jandarma personeli senin idarende çalışmıyor mu? Sen güvenlik önlemleri arttırılması için onlara talimatlar yağdırmıyor musun?” diye sordu.
ANKARA