Washington yönetimi, Vladimir Putin yönetiminin Moskova, Rusya ve Ukrayna’da toplama kampları kurduğunu iddia etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu faaliyetlerin ‘cezasız kalmayacağını’ kaydetti
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ve ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Rusya yönetiminin, Ukrayna’nın doğusu ve Rusya’nın batısında, binlerce Ukraynalıyı tutukladığı, sorguladığı ve istismar ettiği toplama kampları kurduğunu öne sürdü.
ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü de Rusya’nın binlerce Ukraynalıyı zorla ülkenin doğusuna, orta ve batı bölgelerine götürdüğünü iddia etti. Ulusal İstihbarat Direktörlüğü bir harita yayınlayarak, Rusya’nın, Ukrayna’da ele geçirdiği bölgelerde Ukraynalılara yönelik filtreleme yaptığını, taranan kişilerden bir kısmının Rusya’nın çeşitli bölgelerine götürüldüğünü, bir kısmının ise gözaltına alındığını veya istismara uğradığını öne sürdü.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de, Beyaz Saray’daki günlük basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) 7 Eylül’de Rusya’nın asimilasyon kampanyalarına ilişkin bir oturum yapıldığını söyledi. Vladimir Putin yönetiminin Ukraynalıları hapse atma, göçe zorlama gibi eylemleri olduğunu belirten Karine Jean-Pierre, “Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda ve Rusya’nın batısında binlerce Ukraynalıyı tutukladığı, sorguladığı ve bazen istismar ettiği toplama kampları olduğuna ilişkin elimizde istihbarat var” dedi.
Karine Jean-Pierre, bu kampların daha önce Amerikan medyasındaki haberlere de yansıdığını belirterek, “BM Daimi Temsilcimiz Linda Thomas-Greenfield, Rusya hükümetinden isimlerin bu asimilasyon operasyonlarını yürüttüğü ve gözlemlediğine ilişkin raporu BMGK’ye sunacak. Rusya hükümet yetkilileri, hedef alınacak Ukraynalıların ismini çıkarıyor” dedi.
Kremlin’in bu eylemlerinin Ukrayna’yı ilhak etme adımlarının bir parçası olduğunu öne süren Jean-Pierre, “Thomas-Greenfield, Rusya’yı asimilasyon operasyonlarına bir an önce son vermeye davet edecek. Ayrıca BM’ye bağlı ve bağımsız gözlemcilerin, insan hakları örgütlerinin bu kamplara girişine izin verilmesi çağrısında bulunacak” diye konuştu.
Blinken: Cezasız kalmayacak
ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü de Rusya’nın binlerce Ukraynalıyı zorla ülkenin doğusuna, orta ve batı bölgelerine götürdüğüne ilişkin açıklamasının ardından ABD yönetimi konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde gündeme getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Twitter hesabından, “Başkan Putin ve Kremlin’in bu sistematik ihlalleri cezasız kalmayacak. Bu vahşetlerin faillerinden hesap soruyoruz. ABD ve ortaklarımız sessiz kalmayacak. Ukrayna ve vatandaşları adaleti hak ediyor” paylaşımında bulundu. Blinken, paylaşımında, Rusya’nın Ukraynalıları alıkoyarak farklı bölgelerde toplama kamplarına götürdüğünü anlatan bir görüntüye de yer verdi.
‘Sistematik filtreleme operasyonları’
ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price da “ABD, Rusya’yı, Ukrayna’nın Rus kontrolündeki bölgelerinde sistematik filtreleme operasyonlarına ve zorla sınır dışına çıkarma faaliyetlerine derhal son vermeye çağırıyor. Ortaklarımızla birlikte dünyanın bu gerçeği öğrenmesini sağlayacağız” açıklaması yaptı.
Zelenskiy: Kharkiv’de bazı yerler alındı
Öte yandan Rusya-Ukrayna Savaşı 197. günde de devam etti. Bazı hesaplar çok sayıda Rus askerinin esir alındığına dair görüntüler yayınladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kharkiv (Harkiv, Harkov) bölgesinde bazı yerlerin Rus güçlerinden geri alındığını savundu. Zelenskiy, “Bu hafta Harkiv bölgesinden güzel haberlerimiz var” dedi. Alınan yerlere ilişkin bilgi vermeyen Zelenskiy, “Şimdi Ukrayna bayrağının geri döndüğü bu veya diğer yerleşim yerlerini adlandırmanın zamanı değil” dedi. Yerel basında çıkan haberlerde, Ukrayna güçlerinin Kharkiv’de Rus güçlerine karşı saldırıya geçtiği ileri sürüldü. Haberlerde Kharkiv bölgesinde bulunan Nova Husarivka Köyü’nde kaydedildiği söylenen ve Ukrayna güçlerinin eski Sovyetleri Birliği’ne ait bayrağı indirdiği anların yer aldığı görüntüler de paylaşıldı. Ukrayna güçlerinin Kharkiv’in güneydoğusunda bulunan Volokhov Yar Köyü’ne girdiği de iddia edildi. Bu arada Almanya Başbakanı Olaf Scholz de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Scholz’un ülkesinin Ukrayna’yı askeri açıdan olduğu kadar siyasi, mali ve insani açıdan da desteklemekten vazgeçmeyeceğini ilettiği vurgulandı. Scholz ve Zelenskiy’nin, Zaporijya Nükleer Santrali’nin güvenliği ve korunması ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının raporunun ve tavsiye edilen tedbirlerin önemi konusunda hemfikir oldukları belirtildi.
DIŞ HABERLER