Bingöl’ün Genç ilçesinde Murat Nehri üzerinde bulunan kum ocakları hem doğayı olumsuz etkiliyor hem de can kayıplarına yol açıyor.
Bingöl’ün Genç ilçesinde faaliyette olan 4 adet kum ocağı, kentte yaşamı olumsuz etkilerken can kayıplarına da yol açmakta.
Kum ocaklarıyla birlikte Murat Nehri’nde boğulma vakaları artarken, son olarak 24 Temmuz’da akıntıya kapılan bir çocuğu kurtarmaya çalışan Aydın Tutkal ve Mücahit Keser akıntıya kapıldı. Bir süre sonra Aydın Tutkal’ın cenazesine ulaşıldı.
Yaşanan ölümlerin ardından Genç halkı imza kampanyası başlatarak kum ocaklarının kapatılmasını istedi.
MA’dan Müjdat Can’ın haberine göre toplanan imzalar Genç İçin Bir Saat Derneği tarafından Bingöl İl Özel İdaresi’ne gönderildi. Bingöl İl Özel İdaresi bir ay sonra imzalara ilişkin verdiği cevapta kurumların ruhsatlı olduğunu ve denetimlerde para cezaları kesildiğini bildirdi.
Konu İl Meclisi’ne devredildi
Yazının devamında şunlara yer verildi: “Madenin işlenmemiş olarak üretildiği alan ile madenin işlendiği tesis ve çalıştırma alanları farklı yerlerde olup, Genç ilçesi sınırları dâhilinde bulunan 2 adet kırma-eleme-yıkama tesisine ait ‘İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı’ işlemi, Genç Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak dilekçenizde belirttiğiniz durumun kamuoyunda yarattığı infial nedeniyle konunun değerlendirilerek müspet veya menfi olarak çözülmesi için idaremizin karar organı olan il Genel Meclisi’ne konu havale edilmiştir” dedi.
Yurttaşlar boğuluyor
Yaşanan gelişmelere ilişkin konuşan Genç İçin Bir Saat Derneği Başkanı Anıl Korkut, bölgede son olarak yaşamını yitiren Aydın Tutkal’ın son yıllarda kum ocaklarının denetlenmesi için sık sık sanal medya paylaşımlarda bulunduğunu hatırlatarak, “Bu nehir çok can alacak” dediği yerde kendisinin boğulduğunu hatırlattı. Kum ocaklarının nehrin akışını değiştirdiğini vurgulayan Korkut, “Böylelikle nehir 1 kol değil, 7-8 kola ayrılıyor. Nehrin dengesi bozularak ota, böceğe, ekolojik dengeye zarar veriyor. Kum ocakları için kamyonlar gidip gelirken toz kalkıyor. Kum alınan yerlere uyarı levhaları da konulmuyor. Vatandaşlar suyun az olduğunu düşünerek suya giriyor. Birden kum ocaklarının oyuklarına düşerek yaşamlarını yitiriyorlar” diye konuştu.
HDP komisyon kurdu
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Genel Meclis Üyesi İmdat Morsümbül ise Genç halkının başvurusunun meclise geldiğini belirtti. Kum ocaklarından birinin 2023 yılının Nisan ayında, diğerinin ise 2026 yılında süresinin dolacağını belirten Morsümbül, karma komisyon kurduklarını ve komisyonun yapacağı incelemeden sonra karar vereceklerini söyledi. Morsümbül, “Kumun çıkarılması bir insandan daha önemli değildir. Yerinde denetleme yapılarak karar alacağız. Kararı komisyon verecek. Bizler kum ocaklarının kaldırılmasını istiyoruz. Kaldırılmazsa bile başka bir yere taşınmasını istiyoruz” dedi.
BİNGÖL