Sağlık sisteminin ticarethaneye dönüştüğünü belirten TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sağlık hizmetlerinin tamamen ücretsiz ve her yurttaşa eşit bir şekilde verilmesi gerektiğinin altını çizdi
Yadigar Aygün
SGK’nin özel hastaneleri tüm branşlarda anlaşmaya zorlamasıyla, bazı özel hastaneler SGK sisteminden çıktı. Kısmi branş anlaşması bulunan 24 hastaneden 16’sı kurumla tüm branşlarda anlaşmak yerine sistemden çıkmayı tercih etti. Sadece sekiz hastane tüm branşlarda anlaşmaya gitti. Kısmi anlaşmada kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, doku organ nakli, acil ve hiperbarik oksijen tedavisi yer alıyordu. Bu süreçte hastalar mağdur edildi. Kamu hastanelerinde randevu bulamayan hastalar özel hastanelerde pahalı ücretlere tedaviye erişmeye çalışıyor.
AKP ile birlikte sağlık hizmetlerinin ticari bir alan haline geldiğinin altını çizen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, yeni yapılan değişikler ile birlikte hastaların mağdur edildiğini belirtti. Özel hastaneler yerine kamu hastanelerine kaynak aktarılması gerektiğinin altını çizen Fincancı, sağlık hizmetlerinde ciddi olumsuzlukların yaşandığını söyledi. Fincancı, “10 senedir, ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ ile birlikte sağlık, hastalar üzerinden kâr getirmesi beklenen bir ticari alana dönüştürüldü. SGK anlaşmaları üzerinden özel hastanelerde sağlık hizmeti alma olanağı getirildi. Koruyucu sağlık hizmetleri ciddi biçimde geri plana itildi. SGK, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden özel hastanelere ödemeleri yapıyor. Bazı hastaneler SGK anlaşmasına dahil olmak istemiyor. Zaten bu sistemin sürdürülebilirliği yok. Özel hastanelere SGK üzerinden kaynak aktarımı uygun bir yöntem değil. Hiçbir zaman da uygun bir yöntem olmadı. Bu kaynak aktarımı kamu hastanelerinin de kaynaklarını sınırlandırdı” dedi.
Tedaviye erişilemiyor
Devlet hastanelerinde sıra bulamayan hastaların olduğunu belirten Fincancı, tedavilerde gecikmeler yaşandığını söyledi. Kanser hastalarının zorlu bir süreçle karşı karşıya olduğunun altını çizen Fincancı, yaşanan sorunları şu sözlerle anlattı: “Özel sağlık sektörünün desteklenmesiyle sağlık hizmeti almaya yönlendirilen insanlar şimdi SGK desteğini çekince ortada kaldı. Kamu hastanelerindeki sorunlar da çözülmediği için de tedaviye erişim zorlaştı. Burada en büyük sıkıntı kanser tedavileri ile ilgili süreç. Kanser tedavileri özel hastanelerde tedavi olabiliyordu ama yapılan değişiklikler ile birlikte şu anda burada ciddi bir aksaklık ile karşı karşıya kaldı. Kamu hastanelerindeki kanser tedavisi yürüten birimlerde de ciddi bir yığılma oldu ve tedavilerinde gecikmeler başladı” diye konuştu.
Fahiş fiyatlar ödenecek
Temmuz ayında ise Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle birlikte özel hastanelerin sağlık hizmet bedellerine yüzde 40 zam yapıldığını aktaran Fincancı, “Yapılan zamlar ile birlikte artık yurttaşlar sağlık için cebinden daha fazla ücret ödeyecek. Sağlık bir haktır ve ücretsiz olmalı. Sağlığı bir kâr alanı olarak tanımladığında ticaretini yapmaya başladığında kaçınılmaz olarak daha pahalı ve hastadan beslenen bir sisteme dönüşüyor. Oysa koruyucu sağlık hizmetleri ile toplumu koruyabildiğinizde zaten tedavi edici sağlık hizmetleri de azalacak. Hastalıktan besleniyorlar. İnsanlar açlık sınırının altında ücretlere çalışıyor. Çoğu yurttaş Genel Sağlık Sigortası ücretini yatıramıyor. Tedavi olamıyor. Artık çok daha yüksek ücretler ile sağlık hizmeti alınacak. Tedaviye erişemeyen hastalar olacak. Ölümler olacak” dedi.