Irak’ta Şiilerin etkili siyasi oluşumlarından Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr, Iraklı siyasi partilere üç günlük bir ültimatom verdi
Ekim 2021’den beri siyasi krizin yaşandığı Irak’ta Şiilerin etkili siyasi oluşumlarından Sadr Grubu lideri Mukteda Sadr, Iraklı siyasi partilere üç günlük bir ültimatom verdi. 2003 yılından sonra hükümetin kurulmasında yer alan partilerin erken seçimlere katılmaması istendi.
Sadr Grubu Lideri Mukteda Sadr’a yakınlığıyla bilinen ve Sadr’ın Bakanı sıfatını kullanan Salih Muhammed el-Iraki sosyal 27 Ağustos’ta medya hesabından yaptığı açıklamada, Meclisin feshedilmesi ve erken seçime gidilmesinden daha önemli olan çözümün, Sadr Grubu başta olmak üzere, ABD işgalinden sonra iktidara gelen ve iktidara katılan bütün siyasi partiler ve şahsiyetlerin yer almayacağı bir seçimin yapılması olduğunu söyledi.
El-Iraki açıklamasında, Sadr’ın anlaşmanın kabul edilmesi durumunda 72 saat içiresinde imzalamaya hazır olduğunu söyledi.
Irak Meclis Başkanı Muhammed Halbusi, ülkedeki siyasi krizi aşmak için siyasi tarafları diyalog masasına oturmaya çağırdı.
10 Ekim 2021 sonrası
Sadr Grubu 10 Ekim 2021 seçimlerinden birinci olarak çıkmıştı. Ancak iç çelişkiler, ittifak çekişmeleri, bölgesel ve küresel güçlerin müdahaleleri nedeniyle cumhurbaşkanı ve başbakan üstünde uzlaşılamamıştı. Böyle olunca da hükümet kurulamamıştı.
Yolsuzluklara son verilmesini isteyen Sadr yanlıları, İran destekli eski Başbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulunduğu Koordinasyon Çerçevesi Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz etmiş, Sadr Grubu destekçileri 27 Temmuz’da Yeşil Bölge’ye girerek Parlamento’yu basmıştı. Bir süre sonra geri çekilmiştleri. Maliki’nin başbakanlık için kendi adaylarınd aısrar etmesi üzerine Sadr destekçileri 30 Temmuz’da meclis binasını bir kez daha işgal etmişti. Mukteda Sadr, 10 Ağustos tarihinde Yüksek Yargı Konseyi’nden meclisi bir hafta içerisinde feshetmesini istemişti. Sadr destekçileri ağustos ayında da Yüksek Yargı Konseyi binası önünde toplanmıştı. Yargı KOnseyi önünde çadırlar kurulmuştu. Yargı sistemi durmuştu.
BAĞDAT