Haydar Ergül
25 Ağustos günü toplumlar seçeneği olmaya aday altı parti ve örgüt “Emek ve Özgürlük ittifakını” ilan etti. İttifakta yer alan oluşumlar şunlardır: HDP, TİP, EMEP, EHP (Emekçi Hareket Partisi), TÖP (Toplumsal Özgürlük Partisi).
İttifak bileşenleri eylül ayı içinde temel esasları oluşturan bildirge açıklayacaklarını ve eylül ayının sonlarında da ortak bir mitingle ilk kez kitlelerin karşısına çıkacaklarını duyurdular.
Yine ittifak bileşenleri yaptıkları ortak açıklamanın bir bölüm şöyle: “Tarihsel sorumluluğumuzun farkındayız ve buna uygun davranma konusunda kararlıyız. İttifakımız; AKP-MHP iktidarının halk düşmanı politikalarına direnen, bu düzenden ve iktidardan kurtulmak; sorumlulardan hesap sormak isteyen tüm kesimlerin, siyasal ve toplumsal muhalefet güçlerinin katılımı, katkısı ve desteğiyle büyüyecektir. İttifakımız; bir yol arkadaşlığı, bir mücadele arkadaşlığı olacaktır. İnsanca çalışacak ve yaşanacak bir düzen için; halkın egemenliğine dayanan bir güçlü demokrasi için; Kürt sorununda barışçı ve demokratik bir çözüm için; kadınlar, gençler ve dezavantajlı grupların eşitliği ve özgürlüğü için; doğanın ve kültürel varlıklarımızın korunması için hep birlikte mücadele edeceğiz” dediler.
Abdullah Öcalan, Türkiye’de toplumsal sorunlara ilişkin üç anlayıştan söz ediyor. Bunlardan birincisi milliyetçi-ulusal anlayış, ikincisi muhafazakâr-milliyetçi anlayıştır dedikten sonra üçüncüsünü de demokratik anlayış ve gelenek olarak tariflerken: “Demokratik Ulus Bloku sadece Kürtlerden oluşmuyor. Cumhuriyetten dışlanan her kesimin, herkesin blokudur. Milliyetçi değil, demokrat sosyalisttir. Lazlar, Çerkesler, Süryaniler, Ermeniler, Asuriler vd. cumhuriyetten dışlanan ne kadar farklı toplumsal gruplar, inançlar varsa, tüm farklı kesimlerin, ötekileştirilenlerin, emekçilerin, ezilenlerin, hepsinin blokudur… Yok sayan, inkâr eden, ezen, dışlayan modernist paradigma yerle bir oldu… Tüm ezilen halkları, sınıf ve kültür temsilcilerini, en eski sömürge ve ezilen sınıf olan kadınları, ezilen mezhepleri, tarikatları ve diğer kültürel varlık sahiplerini, işçi sınıfının temsilcilerini ve sistemden dışlanan herkesi çıkışın yeni seçeneği olan demokratik modernite sisteminde yer tutmaya, zihniyet ve formunu kazanmaya çağırıyorum. Bizim demokratik ulus bloğuyla veya Demokratik İttifak’la amaçladığımız 1920’den bu yana dışlanan, ezilen demokratlara, sosyalistlere, emekçilere, Kürtlere, dini ve etnik azınlıklara bir temsil kapısı açma çabasıdır. Bu blok veya Demokratik İttifak, CHP ve AKP kadar güçlü bir ittifak bloğudur. Türkiye’nin demokratik dönüşümü açısından stratejik önemdedir” diyor.
Emek ve Özgürlük İttifakı demokrasi bloku yolculuğunda atılan önemli bir adımdır. HDP’nin kendisinin bir parti, yapılar ve şahsiyetler bileşimi olduğu düşünüldüğünde, bunun da halkların birleşik demokrasi kuvvetinin yaratılmasında önemli bir merhaleye işaret ettiği, eksik kalan halkaların tamamlanmasında ileri bir aşama olmaktadır.
Yine HDP’nin içinde yer aldığı Kürdistani İttifakı da eklendiğinde güç bileşiminin özgül ağırlığı anlaşılmış olur; hemen hemen devlet sisteminden dıştalanmış olan toplumsal kesimlerin bütünü temsilini bulmuş oluyor. Kimi eksiklikleri bulunabilir ama esasta temsil düzeyinde önemli bir noksanlığı kalmamıştır.
Öte yandan Emek ve Özgürlük İttifakı sadece bir seçim ittifakı değildir; seçimleri önemsese de temelde demokratik ve özgür bir yaşamı kurma, geleceği inşa etmeyi stratejik olarak önüne koyuyor ve değerlendiriyor. Yani ittifakın perspektifi geniş ve geleceği inşa etmeyi hedeflemesi en doğru yaklaşım oluyor. Bu durum uzun soluklu ve çok boyutlu bir çalışmayı önüne koyma ve yürütmekle kendini mükellef görüyor.
Kapsamlı ve çetrefilli bir faaliyet olduğundan ortaya çoklu sorunların çıkması kaçınılmaz olur. Onları ortak akılla çözebilmek için geniş ufuklu ve sabırlı olmaları tarafların öngörmeleri gerekir. Şimdilik esasta tepeden partiler ve örgütler bir ittifak kurdular. Asıl görev ve sorumluluklar bundan sonra başlayacaktır. Geniş toplumsal kesimlere ulaşma, ittifak ilkeleri temelinde birleştirme ve eylemsel kılmanın önemi açığa çıkmaktadır. Asıl zorluklar, farklılıklar bu aşamada ortaya çıkar. İttifakın başarısını getirecek olan da bu çalışmalar olacaktır. İttifak kervanı yola çıkmıştır, ancak sağlıklı ve yetkin sonuçlara ulaşabilmek tek tek bireylerden parti ve örgütlere kadar herkesin emek ve çabasını koyarak başarıya ulaşacaktır.