İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’ye 1988’de başsavcı vekili olarak görev yaptığı dönemde binlerce siyasi tutuklunun katledilmesine karışmakla, işkence, yargısız infaz, soykırımla suçlandı
New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde dava açtı İranlı bir grup muhalif, 1988 infazlarındaki rolü nedeniyle İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’ye dava açtı
Şark-ul Avsat’ın haberine göre ABD’deki İranlı bir grup muhalif, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi 1988’de başsavcı vekili olarak görev yaptığı dönemde binlerce İranlı siyasi tutuklunun katledilmesine karışmak, işkence, yargısız infaz, soykırım ve insanlığa karşı suçlar işlemekle suçlayarak, hakkında New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde dava açtı.
Halkın Mücahitleri Örgütü’nün siyasi kanadı İran Ulusal Direniş Konseyi, 25 Ağustos Perşembe akşamı Washington’da avukatlar, eski mahkumlar ve 1988 katliamından kurtulanların katıldığı bir konferans düzenledi.
Katılımcılar 3 Ağustos 2021’de İran Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan İbrahim Reisi’yi 1988’de meydana gelen infazlarda İranlı muhaliflere karşı işkence ve işkence, yargısız infaz, soykırım ve insanlığa karşı suçlar işlemekle suçlayarak, ABD yönetimine önümüzdeki ay Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılması beklenen Reisi’nin ülkeye girişini engelleme çağrısında bulundu.
Sağ kurtulanların anlatımı
Katliamdan sağ kurtulan İran asıllı ABD, Kanada ve Almanya vatandaşları, İran rejimi tarafından maruz kaldıkları olayları anlattı. Reisi hakkındaki dava, o sırada işkence gören iki kişi ve kardeşi idam edilen üçüncü bir kişi adına geçen hafta New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde açıldı.
İngiltere ve İskoçya’da açılan benzer şikayetleri yineleyen davanın belgelerinde, İbrahim Reisi’nin binlerce Halkın Mücahitleri Örgütü üyesinin işkence ve infazını emreden ‘ölüm komitesi’ olarak adlandırılan 4 kişilik heyette yer aldığı kaydedildi.
Davada, işkence, yargısız infaz, soykırım ve insanlığa karşı suçlar için belirtilmemiş bir tazminat talep ediliyor.
Dava ayrıca, geçen yıl İran Cumhurbaşkanı seçilen Reisi’nin aynı zamanda New York’taki BM Genel Kurulu toplantılarına katılan üst düzey bir yabancı yetkili olarak ABD yasalarına göre dokunulmazlığa sahip olması ilkesine meydan okuyor.
Davaya bakan avukat Steven Schneebaum, “Dava, İran hükümeti tarafından kendisine verilen yetkileri kullanan bir kişi sıfatıyla Reisi’ye açıldı” dedi. Schneebaum, Reisi’nin BM nezdinde akredite bir diplomat olmadığını, Viyana Sözleşmesi kapsamında verilen ayrıcalıklardan yararlanmaya uygun olmadığını ve cumhurbaşkanı iken İran’ın gerçek liderinin ülkenin dini lideri olan Ayetullah Ali Hamaney olduğunu söyledi.
NEW YORK