Yatağan Termik Sant. ve YK Enerji için Denizli Avdan’da açılmak istenen kömür madeni ile köylülerin arazilerine zorla çökülürken, yurttaşlar nöbete başladı. Diğer yandan aynı iki şirket için Aydın ve Muğla’da yeni kömür madenleri açılıyor
Yusuf Gürsucu / İstanbul
Denizli’nin Tavas ilçesine Bağlı Avdan’da açılmak istenen kömür madeni için Cumhurbaşkanlığı tarafından acele kamulaştırma kararına karşı direniş sürerken, arazilerde kamulaştırma işlemlerinin başladığı öğrenildi. Kömür madenine ve acele kamulaştırma kararına karşı çıkan yuttaşlar, arazilerinde bulunan zeytin, tütün, üzüm gibi ürünlerini maden şirketinden korumak için nöbet eylemine başladılar. Yatağan Termik Santraline kömür sağlamak amacıyla açıılmak istenen Avdan kömür madeni girişimi Yatağan’da köyleri yerle bir eden, zeytin ağaçlarını katleden şirkete karşı verilen mücadele ve açılan davalar sonucunda ortaya çıktı.
Yurttaşlara ‘Reis’e gidin dendi
Yatağan’da genişletilmek istenen kömür madeni ve maden için kamulaştırma kararlarına karşı direnen Yatağanlıların ardından bu kez Avdanlı yurttaşlar aynı şirkete karşı mücadeleye başladı. Yurttaşlar, birinin tarlasına toprak döktüklerini ve o köylünün kalp krizi geçirip öldüğünü belirtiyorlar. Başka bir yurttaş yaşadıklarıyla ilgili, “Ebeveynimden gelmiş benim bu arazi. Bize sormak falan yok. Ya aşağıda asma var, salkımları bir kilogram geliyor, ama toz olduğu için üzerleri yenecek gibi değil. Böyle bir şey olamaz ya” diye konuşuyordu. Bölgede zeytinliği olan bir yurttaş, “200 tane zeytinim vardı. Hepsi toprağın altında kaldı. Ben gittim, ‘Neden toprak döküyorsunuz’ dedim, ‘Biz burayı kamulaştırdık, reise soracaksınız’ dedi. ‘Gidin reisten alın hakkınızı’ dedi. ‘Biz parasını ödedik, burayı aldık, muhatap olmayız’ deyip çekip gittiler” dedi.
3-5 kuruş vererek!
ANKA’ya konuşan tarla sahibi bir başka yurttaş, “Buralar kamulaştırıldı diyorlar ama kamulaştırılmayan alanlar var. Yolu kapatıyorlar, aşağıdaki tarım işçileri akşam eve gelirken geçecek yer yok. Kaç kişi bu tozun içinde çalışabilir? Biraz toz geldiği zaman gelen yetkililer ‘üf üf’ diyor. İşte insanlar, bu köy halkı bu şartlarda. Ben bir ay önce geldim, burada birçok tarla varken şu anda bütün alanlar gasp edilmiş durumda. Zorla işte kandırabildikleri insanların yanına giderek, 3-5 kuruş para vererek kandırıyor. İnsanlar da sıcak parayı görünce ister istemez yumuşuyor. Onların boşluklarından yararlanıp topraklarını bir bir alıyorlar” sözleri yaşanan gereçeklere işaret ediyordu.
—
Herşey YK Enerji ve Aydem Enerji için
Avdan’da yaşananların arka planında Yeniköy-Kemerköy Termik santralleri ile Yatağan Termik Santralleri bulunurken, Muğal ve Aydın coğrafyasında yeni kömür madenleri aynı amaçla açılmak için adımlar atılıyor. Akbelen Ormanları ve İkizköy zeytinliklerine çökerek kömür madeni açmak isteyen YK Enerjinin Genel Müdürü Serhat Dinç işletmelerde çalışan 3 bin 500 işçinin yüzde 80’ninin yerel halktan olduğunu iddia ederek aba altından sopa gösterip tehditler savururken, aynı tutum Yatağan Termik Santrali şirketi Aydem’in patronu Ceyhan Saldanlı’dan gelmişti.
Doğa ve tarih düşmanı!
Sandallı yaptığı bir açıklamada, “Geçenlerde zeytin ağaçlarının taşınmasına dair bir düzenleme çıktı. Aslında ihtiyaç halinde zeytin ağaçları eskiden beri taşınıyordu… Sınırlı sayıda zeytin ağacı taşınacak diye, koca santraller, fabrikalar feda ediliyor” sözleriyle dertleniyordu. Sandallı, “Attığımız her adımda dava ile karşılaşıyoruz. Davalar uzun sürüyor. Bizim Yatağan’ın sahalarından birinde üretim tarihi SİT nedeniyle durdu. Yerleşik, taşınamaz eser çıkmıyor, tarihi şehir falan yok. Ancak parçalar çıkabiliyor, onları da alıp müzeye kaldırabiliyorsun. Hem tarihi eserleri çıkaracaksın, hem kömürü değerlendireceksin. Hem zeytini koruyacaksın, hem üretimi yapabileceksın” sözleriyle doğanın, tarımın ve tarihin kendi çıkarları karşısında hiçbir değerinin olmadığını gösteriyordu.
—
Aydın ve Muğla’ya yeni maden
Aydın’ın Bozdağan ve Muğla’nın Kavaklıdere İlçeleri sınırları içinde daha önce iktidar tarafından verilmiş olan ruhsatlı alanda açık ocak işletmeciliğiyle yılda 1 milyon ton linyit kömürü çıkarılacağı öğrenildi. DYG Mad. İth. İhr. San. Ve Tic. Ltd. Şti tarafından açılmak istnen madende açık işletme madenciliği delme-patlatma yöntemi ile gerçekleştirilecek. Ocak kapasitesi 2.000.000 ton/yıl olarak planlanırken, yaklaşık 110,43 hektarlık ormanlık alanda 1.000.000 ton/yıl Kömür üretimi yapılacağı ve bu süreçte 1.000.000 ton/yıl pasa (atık) oluşumu meydana gelecek. Sahada daha önceden 8 farklı noktada toplamda 510 metrelik kömür arama (karotlu) sondaj çalışmaları gerçekleştirilmiş durumda. Ocak sahasında çıkarılan 1.000.000 ton/yıl Kömürün tamamı stoklanmaya ihtiyaç duyulmadan ‘elektrik ihtiyacını karşılamak üzere faaliyet gösteren yakın bölgedeki termik santrallerine sevkedilecek.