İsviçre’de binlerce kadın, ‘Eşit işe eşit ücret’ talebiyle yürüyüş yaptı. Federal Parlamento’da ücretlerdeki kadınlara yönelik ayrımcılığın ele alınacağı görüşmeler öncesinde kadınlar ‘Yeter, aynı ücreti almalıyız’ diye uyardı
İsviçre’nin bütün kentlerinden gelen kadınlar sabah saatlerinde başkent Bern’nin Schützenmatte Meydanı’nda toplandı. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre; aralarında Sosyalist Parti, Yeşiller,İşçi Partisi, Basın ve Medya Sendikası(Syndicom), UNİA ile 40’ı aşkın kadın kurumunun olduğu eyleme ülkenin her yerinden onbinlerce kişi katıldı. “Eşitişe eşit ücret”,“Yeter”,“Kadınlara yönelik ayrımcılığa son” yazılı pankart, döviz ve kokerttaşıyan onbinlerce kişi, daha sonra Federal Parlamento önüne doğru yürüyüşe geçti. Parlamento önünde yapılan mitingde siyasi parti temsilcileri, sendikalar ve kadın kurumları adına yapılan konuşmalarda, erkeklerle aynı işi yapan kadınların daha az ücret aldığına dikkat çekilerek, yaşamın her alanında kadına yönelik ayrımcılığın iş alanında var olmaya devam ettiği ifade edildi.
İş bırakma eylemi
24 ve 25 Eylültarihlerinde Federal Parlamento’da yapılacak görüşmelerde ücretlerin de ele alınacağına dikkat çekilen konuşmalarda, Federal Parlamento’nun bu ayrımcılığı göz ardı etmemesi ve kadınlara yönelik bu ayrımcılığa son vermesi çağrısı yapıldı. TertipKomitesi ayrımcılığa karşı kadınlar olarak, Ocak 2019 tarihinde iki günlük iş bırakma eylemi düzenleyeceklerini açıkladı. Çeşitli müzik gruplarının da sahne aldığı mitingte LGBT bireyleri sahne alarak, kendilerine yönelik çifte ayrımcılığa dikkat çeken bir stand-up gösterisi düzenledi.
Mülteci kadınlar da katıldı
Sahne kenarında yapılan platformda farklı siyasi parti ve kadın gruplarından katılımcıların olduğu açık tartışma platformunun da yapıldığı mitinge, Türkiye sol hareketleri, Kürt kadınlarının yanı sıra çeşitli ülkelerden gelen binlerce mülteci kadın da katılarak destek verdi. Mülteci kadınlar taşıdıkları pankartlarda hem kadın ve hem de mülteci olmaları nedeniyle iki kez ayrımcılığa maruz kaldıklarını ifade etti. Asgari ücretin olmadığı İsviçre’de çalışanlar Avrupa ortalamasına göre en yüksek maaşı alsalar da, kadınlar erkeklere göre daha az ücret alıyor. Dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olan İsviçre’de kadınlar diğer birçok ülkeye nazaran daha kısa süreli doğum iznine sahip.
BERN