Birçok kentte sokağa çıkan eğitim emekçileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğini protesto etti. Kanunun derhal iptal edilmesini isteyen eğitim emekçileri ülke genelinde eylemlerle taleplerini yineliyor
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Türkiye’nin birçok kentinde yaptığı eylemlerle, öğretmenleri “başöğretmen, uzman” gibi kavramlarla ayrıştıracak Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğinin iptalini istiyor.
Eğitim emekçileri angaryaya dönüşen seminer ve sınavların da durdurulması istiyor ve “Eğitim öğretim ödeneği tüm eğitim emekçilerine ödenmeli ve banka promosyonları da yenilenmeli” diyor.
“ÖMK, seminer ve sınav iptal edilsin, eğitim öğretim ödeneği tüm eğitim emekçilerine ödensin, banka promosyonları yenilensin!” talebini yineleyen eğitim emekçileri, “Tüm eğitim emekçileri için, hiçbir ayrım yapılmadan yoksulluk sınırının üzerinde, insanca yaşanabilir bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullanıyor.
‘Bir an önce iptal edilmeli’
ETHA’da yer alan habere göre eylemlerde okunan ortak basın metninde, iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin asli bileşenlerinin görüşünü almadan, masa başında hazırlanmış meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlediği kaydedildi. Metinde, “Bu kanun, muhatabı olan öğretmenlerin iradesi dışında, onların hakları ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmış, eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, yandaş sendikanın desteği ile iktidar tarafından yasalaştırılmıştır. Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayınlanmış ve öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamasına başlanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hızlandırmasını talep ediyoruz. Ayrıca sendikamız tarafından yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açılan iptal davası da kamu vicdanını yaralayacak eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlanmalıdır” denildi.
‘Yeni bir meslek kanunu düzenlenmek zorundadır’
Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanununun, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorunda olduğu kaydedilen metinde, “Mevcut meslek kanununun öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı açıkça ortadadır. Bundan dolayı yeni bir meslek kanunu düzenlenmek zorundadır” denildi.
‘Mücadelemiz sürecek’
Metinde şu ifadeler yer aldı: “2021 Ağustos ayında yandaş sendika tarafından imzalanan toplu sözleşmenin Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme bölümünün Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği başlıklı 11. maddesinde, 657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesinde öngörülen öğretim yılına hazırlık ödeneği; 2022 yılında bin 325 TL, 2023 yılında bin 400 TL olarak ödenir’ hükmü bulunmaktadır. 2020 yılında bin 210 TL, 2021 yılında bin 250 TL olarak verilen eğitim ödeneği, günümüz enflasyon oranları ve kırtasiye kalemlerindeki ciddi artışlara rağmen, yandaş sendika sayesinde 2022 yılında sadece bin 325 TL olarak ödenecektir. Ekonomik krizin geldiği düzey ve enflasyon oranları dikkate alındığında bu rakamın çok yetersiz olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır. Eğitim Sen, tüm eğitim emekçilerinin sesi olmaya devam edecek ve ekonomik, özlük, mesleki, sosyal ve demokratik haklarımız için mücadelesini yükseltecektir. Yaşasın örgütlü mücadelemiz”
Eylemler sürecek
Eğitim emekçileri gün içinde Ağrı Kemanlar iş merkezi önü, Aydın Efeler Uğur Mumcu meydanı,Çaycuma öğretmen evi, Düzce Duymazlar iş merkezi önü, Maraş şube önü, Van Aydın Perihan AVM önü, Bartın Atatürk meydanı karşısı, Ankara Ulus Atatürk anıtı, Burdur Cumhuriyet meydanı, Diyarbakır Rojava parkı, Kırklareli Şevket Dingillioğlu parkı, Mardin KESK binası, Konya Zafer meydanı, Siirt Kızılay iş merkezi önü, Urfa Ahmet Bahçıvan iş merkezi önü, İzmir Konak YKM önü, Adana Heykelli park, Adıyaman Demokrasi Parkı, Antalya Attalos meydanı, Balıkesir Ali Hikmet Paşa meydanı, Bergama Cumhuriyet meydanı, Bingöl saat kulesi, Bitlis yeni çarşı Ziraat Bankası önü, Bursa Fomara meydanı, Denizli Candoğan parkı, Kırşehir Cacabey meydanı, Kilis sendika binası, Mersin Özgür Çocuk parkı, Antep Yeşilsu parkı, Giresun Atatürk meydanı, Uşak Tiritoğlu parkı, Yalova Cevdet Aydın parkı, Sivas Cumhuriyet meydanı, Muğla Sınırsızlık meydanı, Elazığ Hozat garajı önü, Gebze Kent meydanı, İstanbul Kadıköy Süreyya Operası, Manisa Manolya meydanı, Muş Atatürk Çocuk parkı önü, Sinop Uğur Mumcu meydanında basın açıklaması yapacak.
HABER MERKEZİ