Ege Bölgesi’nin her yıl kuruyan Menderes Nehirleri ölüyor. Bunun yanında iirili ufaklı çayların tamamen kurumaya yüz tutması ise büyük bir felaketin habercisi. Bu durumdan en çok etkilenen illerin başında ise Denizli geliyor
Denizli’de son yıllarda ortaya çıkan kuraklık büyük bir felakete doğru adım adım ilerliyor. Geçtiğimiz yıl şiddetli kuraklık yaşanan illerden Denizli’de üretici köylüler, kredi ödemelerinin ertelenmesini ve su sorununun çözülmesini talep etmişlerdi. Bölgede kuraklık Büyük Menderes Nehri’ni yine geçen yıl kurutmuştu. Yine 2021 Ekim ayında Denizli’nin ve bölgenin en büyük barajlarından biri olan Cindere Barajı’nda su seviyesi baraj faaliyete geçtiği yıllardan bu yana yüzde 31’le en düşük seviyeye düşmüştü.
Menderes yine kurudu
Daha bir hafta önce Büyük Menderes Nehri suları son yıllarda olduğu gibi bu yılda kurumaya yüz tutmuş ve binlerce balığın cansız bedeni ortalığa yayılmıştı. B. Menderes Nehri bölgeye can veren büyük ovaları var edip onları yaşatan ve binlerce canlıya yaşam alanı olan özelliği hem kuraklığın hem de sanayinin aşırı su kullanımları sonucu can çekişmeye devam ediyor. Tüm bunlar yaşanırken Denizli’de kuruyan barajlara her yıl yenileri ekleniyor.
Pamukkale Ovası tehdit altında
Denizli’de hicaz narı, ayva ve erkenci meyve türleriyle ünlü Pamukkale Ovası’nda geçen yıl yaşanan büyük kuraklık tarımı ciddi boyutta etkilerken bu yıl yine kuraklıkla birlikte ovayı sulayan Adıgüzel Barajı’nda su tükenmeye başladı. Su seviyesinin azalmasıyla birlikte binlerce balık yaşamını yitirirken çiftçiler ise hasattan önce yapmaları gereken son sulamayı yapamama tehlikesiyle yüz yüze. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ürünlerini yeterince sulayamayan çiftçiler bu yılda Adıgüzel Barajında su seviyesinin düşmesiyle birlikte kapakların kapanması sonucu tekrar susuz kaldı.
Son kez su vermeliydi
Pamukkale ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi’ndeki kuruyan sulama kanallarında inceleme yapan Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Sezonu kısıtlı bir sulama ile geçirmiş olsak da sonuna doğru geldik. Yerine göre 2-3 defa sulama yaptık ama son zamanlarda yetişen ürünlerimizi son kez su vermiş olsak o zaman hiçbir kaybımız olmazdı ve çiftçilerimizde sezonu güzel ve memnun kapatmış olurdu. Ege Bölgesinde bulunan diğer barajlara oranla en düşük su kaybı Adıgüzel’de yaşandığı raporlarda yer aldı” dedi.
‘Suya ihtiyacımız var’
Gemici, “Suyun azalmasının sebebi baraja gelen doğal kaynakların başka bir proje çerçevesinde kapatılmasından kaynaklandığı söyleniliyor. Bir de 5-6 yıldır artan sıcaklıklardan dolayı Adıgüzel Barajı su seviyesini kaybetmeye devam ediyor. Bununla ilgili bir çalışma yapılması gerekiyor” dedi. Çiftçi Ramazan Öz ise ” Meyvelerimiz tam olmak üzere ama bir suya daha ihtiyacımız var. Mahsullerimiz için suya ihtiyacımız var” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ