Brezilya’da mahkeme, söküm için Aliağa’ya doğru yola çıkan ve tehlikeli asbest içeren savaş gemisi São Paulo’ya ‘Dur’ dedi. Öte yandan Türkiye’de satışı yasak olan asbestli ürünlerin ‘amyant’ adı altında serbestçe satıldığı belirtiliyor
Brezilya’dan Aliağa’ya getirilmesi planlanan, asbest ve tehlikeli maddeler içeren São Paulo nükleer uçak gemisi, 4 Ağustos tarihinde yola çıktı. Türk Tabipleri Birliği, DİSK, KESK, TMMOB ve Türkiye Barolar Birliği’nin de aralarında olduğu sivil toplum kuruluşları, içerdiği asbest ve pek çok toksik-tehlikeli atık nedeniyle São Paulo’nun Türkiye’de sökümüne karşı çıkıyor ve geri gönderilmesini istiyor.
Brezilya ‘dur’ dedi
Brezilya’nın önemli günlük gazetelerinden The Globo News’in 5 Ağustos tarihli haberine göre, São Paulo’nun Brezilya kara sularını terk etmesine kısa bir süre kala, yüksek mahkemeden “Geri dön” kararı çıktı. Mahkeme, geminin Guanabara Körfezi’ne geri dönmesi için “ihtiyati tedbir” kararı aldı. Fakat gemi Brezilya karasularından ayrılmak üzere.
Yasağa rağmen kullanılıyor
Öte yandan Türkiye’de asbestli ürünlerin satışı, ithalatı ve üretiminin yasak olmasına rağmen ‘amyant’ adı altında serbestçe satıldığı ortaya çıktı. DW’den Pelin Ülker’in haberine göre, Türkiye’deki asbest tehlikesi São Paulo ile sınırlı değil. Asbestli ürünler amyant adı altında günlük hayatta kullanılmaya devam edilirken, asbest sökümü ve bertaraf etme sürecinde de denetimler yetersiz bulunuyor.
Türkiye’de Avrupa Birliği (AB) uyum yasalarına paralel 2010 yılında yapılan düzenleme ile asbestli ürünlerin satışı, ithalatı ve üretimi yasaklandı. Ancak tespitler yasağa rağmen asbestin Fransızca karşılığı olan ‘amyant’ adı altında yaygın biçimde kullanıldığını gösteriyor.
İnternetten satın alınabiliyor
İnternette pek çok online alışveriş sitesinden amyant malzemeler bireysel olarak satın alınabiliyor. Bunlar arasında yanmaz bant, eldiven, elyaf, tel, conta, sac ayak, egzoz sargısı, soba borusu gibi ürünler bulunuyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Gürcanlı, 2006 yılında Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliğini etkileyen bazı maddelerin ithali ile ilgili bir tebliğ çıkarıldığını ve asbest içeren malzemelerin ithal edilmesinin izne bağlandığını belirterek 31 Aralık 2010’da yürürlüğe giren yönetmelikle ise Türkiye’de asbestli malzeme üretilmesinin ve satılmasının kesinlikle yasaklandığını söylüyor.
En çok Rusya ve Kazakistan’dan geliyor
Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği’ne göre Türkiye’ye asbest en çok Rusya ve Kazakistan’dan geliyor. Ancak içeride yerli üretim de mevcut. Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği’nden asbest söküm uzmanı kimyager Kenan Yıldız, verilerin de bunu teyit ettiğini söylüyor.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin kamuoyuyla paylaştığı veriler bu ürünlerin Türkiye’de üretilip ihraç edildiğini gösteriyor. Buna göre 21 firma işlenmiş amyant ve karışımlarını ihraç ederken, bu yılın ocak ayında 27,2 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Yönetmeliğin çok net olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gürcanlı, “Yani bunların satışı yapılamaz. Burada bir denetim eksikliği var” ifadelerini kullanıyor.
Sağlık riskinde sınır değer yok
Asbestin sağlık riskine ilişkin herhangi bir sınır değer ise yok. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu Üyesi Dr. Ahmet Soysal, “Şu kadar değerin üzeri insan sağlığı için zararlı, bu kadar değerin altı zararsız gibi bir değer yok. Sonuç olarak asbestle karşılaştığımız vakit az veya çok, zaman içinde sağlık etkileri ortaya çıkacaktır” uyarısı yapıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ