TCDD’nin özelleştirilmesi için holdinge dönüştürülüp satılacağı ortaya çıktı. Diğer yandan satıştan önce tüm hatların elektrikli hale getirileceği ve OSB’lerin demiryollarıyla limanlara bağlanacağı açıklandı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TCDD’de işletmeyle ilgili yeni bir modele ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Karaismailoğlu, “Bir dönem TCDD’nin taşıma kısmı ayrılmaya çalışıldı ama sonuç alınamadı. Altında çeşitli şirketlerin olacağı holdingleşme modeli planlandı. Biz şimdi benzer bir model üzerinde çalışıyoruz” dedi. Karaismailoğlu’nun hatırlattığı taşıma kısmının ayrılma planı Özelleştirme İdaresi’nin 2016 yılında hazırladığı kısa, orta ve uzun vadeli özelleştirme planları içinde bulunuyor.
Yolcu garantili özelleştirme
Özelleştirme planda TCDD’yi, Taşımacılık A.Ş. aracılığı ile demiryolları hatlarının işletme hakkı devredilmesiyle özelleştirilmesi öngörülüyordu. Sözcü’den Deniz Bilici Göçmen’in haberine göre plaanda, “6461 sayılı ‘Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi (TDUS) Hakkında Kanun’ 24.04.2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Demiryollarında serbestleşmenin önünü açan düzenleme kapsamında kurulacak TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin oluşumuna yönelik hazırlık çalışmaları devam etmektedir. Taşımacılık A.Ş. kapsama alınarak demiryolları hatlarının ‘İşletme Hakkı Devri’ yöntemi ile özelleştirilmesi sağlanabilir” ifadeleri yer alıyordu. Müşteri ve alım garantili yapılan tüm özelleştirmelerde şirketlere ödenen tutarlar dikkat çekerken, demiryolları da Kamu Özel İşbirliği (KOİ) modeli ile satılarak yeni bir kamusal soygun yürürlüğe konacak.
Demiryolu ağırlıklı dönem
Diğer yandan Dünya’ya konuşan Bakan Karaismailoğlu, TCDD’de işletmeyle ilgili yeni bir modele ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Karaismailoğlu, yük tarafında TCDD’nin üç özel şirketle çalıştığını ve demiryollarının bu şirketlere vagon, lokomotif kiraya verebildiğini söyledi. Karaismailoğlu, “Şu an karayolu ile demiryolu yüzde 43’lerde başa baş noktaya geldiler. Karayolu yüzde 30’a inecek, demiryolu yatırımları yüzde 65’e kadar çıkacak. Artık bundan sonra demiryolu ağırlıklı yatırım dönemine girmiş bulunuyoruz. Demiryolu maliyeti yüksek ve uzun sürüyor, uzun süre hizmet edebilecek projeler” sözleriyle aslında özelleştirme hazırlığını vuguluyordu.
Hizmette sınır yok
İsmailoğlu, “OSB, liman, anayolu demiryoluna bağlayıp lojistik maliyetinin düşmesi için önemli iş yapıyoruz. Emisyonun azaltılması Paris İklim Anlaşması taahhütleri nedeniyle demiryolu önemli. Hem yeni yatırımlar, hem eski hatların elektrikli hale dönüştürülmesinde seferberlik halinde çalışma başladı. Son olarak Dünya Bankası’ndan 500 milyon dolar kredi aldık, Filyos dahil OSB’leri bağlayacağız, ciddi çalışmalar var, imalatlar devam ediyor” dedi. Tüm bu hazırlıklar ve yatırımlar kamu eliyle gerçekleştirilip sermayeye yeni bir yağma yolu açılarak demiryolları özel şirketlere devedilme hazırlıklarına işaret ediyor. AKP iktidarının bir sermaaye hükümeti olması vasfıyla hizmette kusur işlemeden kamusal olan herşeyi sermayeye devretme adımları aralıksız sürüyor.
ANKARA