Irak’ta parlamentoyu basan Sadr hareketinin eylemi sürerken Şii lider Mukteda Es-Sadr, parlamentonun feshedilmesi ve erken seçim çağrısı yaptı. Sadr protestonun sürmesini de istedi: ‘Yolsuzlukları bitirmek istiyorsanız varlığımdan faydalanın’
Sadr Hareketi lideri Mukteda Es-Sadr, siyasi kriz aşılamayınca Irak Parlamentosu’nun feshedilmesi ve erken seçim yapılması çağrısı yaptığı: ‘Halkın kurtuluşu ve ülke için şehit olmaya hazırım. Kan dökülmesini istemiyoruz’
Irak’ta 10 Ekim 2021 Parlamento seçimlerinden beri hükümet kurulamaması ve cumhurbaşkanının seçilememesi nedeniyle alevlenen kriz parlamentonun Sad hareketi tarafından işgaliyle büyümüştü. Şii Lider Mukteda Es-Sadr’ın destekçilerinin Yeşil Bölge’de ve parlamento içindeki protestosu sürdü.
Sadr Hareketi lideri Mukteda Es-Sadr bir mesaj daha yayınlayarak Irak Parlamentosu’nun feshedilmesi ve seçimlerin öne alınması çağrısı yaptı.
Hiç kimseye ve hiçbir tarafa karşı olmadığını belirten Mukteda Es-Sadr, “Onlarla tartışma yollarını denedik. Ülkenin başına ne geldiyse ardından felaketler geldiğini gördük. Ardından halk onlarla tartışmanın faydalı olmadığı kararına vardı. Bizler hiçbir zaman kanın dökülmesini istemeyiz. Ancak reform kurban verilerek yapılır. Reform, halkın kurtuluşu ve ülke için şehit olmaya hazırım. Ey Irak halkı; reform ve değişim istiyorsanız ben sizi bekliyorum. Eğer şu anki durumun taraftarıysanız siz bilirsiniz” dedi.
Sadr, yaşananların iktidar rekabeti olduğunu ve yenilenecek seçimlere katılıp katılmayacaklarına henüz karar vermediklerini ifade etti. Halkın çoğunun iktidar sınıfına karşı dolduğuna inandığını ifade eden Sadr, “Bizler demokratik yöntemlerle barışçıl bir devrimle reform talep ediyoruz” diye belirtti. Sadr, eylemci ve devrimci kalmayı sürdüreceklerini ekledi.
Protestoya devam çağrısı: Şehit olmaya hazırım
Sadr, yaptığı televizyon konuşmasında, başkent Bağdat’ta hükümet binalarının, elçiliklerin bulunduğu Yeşil Bölge’deki destekçilerine talepleri yerine gelene kadar oturma eylemlerine devam etmeleri çağrısı yaptı.
Eski Başbakanlardan Nuri Maliki’nin kendisini öldürmek istediğini iddia eden, diyalogun işe yaramadığını savunan Sadr, “Yolsuzlukları bitirmek istiyorsanız varlığımdan faydalanın. Ey Irak halkı; değişim istiyorsanız sizi bekliyor olacağım. Hiç kimse yaşananların bir güç mücadelesi olduğunu düşünmesin, çünkü güç isteyen biri 73 vekili parlamentodan çekmezdi. Hiçbir şekilde kan dökülmesine rıza gösteremem. Ancak reform ve halkın kurtuluşu adına şehit olmaya hazırım” dedi.
Nuri Maliki’den yanıt
Mukteda Es-Sadr’ın Irak Parlamentosu feshedilmesi ve seçimlerin öne çekilmesine yönelik çağrısının ardından eski başbakanlardan olan ve İran yeni destekli hükümet kurmak istediği iddia edilen Nuri Maliki diyalogların anayasaya dönüş ve kurumlara saygı üzerinden başlayacağını açıkladı.
Kanun Devleti Koalisyonu Lideri Nuri Maliki Twitter hesabından bir mesaj yayınlayarak şunları kaydetti: “Diyaloglar çelişkileri sonlandırıp çalışmaları doğru yola koyma umuduyla anayasaya dönüş ve kurumlara saygı üzerinden başlayacak. Irak’ta şu an yaşananlar bir iktidar rekabeti değildir. İnsanlar arasında rekabet de yok. Belki reform için rekabet vardır. Sadr Hareketi de bu sürecin dışında değildir.”
Kazımi-Amiri görüşmesi
Bu arada 3 Ağustos’ta Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ve Koordinasyon Çerçevesi liderlerinden, Haşdi Şabi’nin önemli isimlerinden Hadi Amiri krizin çözülmesini görüşmek üzere Bağdat’ta bir araya geldi.
10 Ekim 2021 seçimleri sonrası Sadr liderliğinde Vatanı Kurtarma İttifakı kurulmuştu. İran destekli Şii Lider Nuri Maliki liderliğinde de Koordinasyon Çerçevesi ittifakı kurulmuştu.
27 Temmuz ve 30 Temmuz baskını
Mukteda Sadr hareketi 10 Ekim 2021 parlamento seçimlerinden birinci çıkmıştı. Şiiler, Sünniler, Kürtler ittifak arayışlarına girmiş, ancak cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık üzerinde uzlaşma sağlanamayınca ittifaklar hükümeti kurmayı başaramamıştı. Sadr da kısa süre önce sine-i millete dönme kararı almış ve milletvekillerine çağrı yaparak istifa ettirmişti. İstifa eden Sadr Hareketinden 73 milletvekilinin yerine yedek milletvekilleri seçilmişti.
Irak’ta ABD ve İran etkisinden uzak durmaya çalışan Şii lider Mukteda Sadr dışındaki bütün Şii tarafların çatısı altında toplandığı Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesi 27 Temmuz 2022’de Meclis baskınıyla sonuçlandı.
Yolsuzlukla suçlanan eski Başbakan Nuri Maliki’nin Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı yaptığını ve yolsuzlukların süreceğini kaydeden Sadr hareketi gösteriler yapıl ve parlamentonun, bakanlıkların, büyükelçiliklerin olduğu korunaklı Yeşil Bölge’ye girdi. Blokları yıkan göstericiler parlamentoyu işgal etti. Bir süre sonra Şiilerin etkili isimlerinden Mukteda Sadr maksadın hasıl olduğunu söyleyip, göstericilere evlerine dönmeye çağırdı ve işgal sona erdi. Protestolara müdahalede 4 kişi yaralandı.
Nuri Maliki bu gelişmeler olurken uzun namlulu silah eline alıp, silahlı kalabalık korumasıyla Yeşil Bölge’de yürürken poz verdi.
Sadr Hareketi destekçileri 29 Temmuz gecesi ve 30 Temmuz’da yine sokaklara çıktı. Sadr destekçileri Komar köprüsünü geçerek Bağdat’taki Yeşil Bölge kapısına ulaştı. Sadr destekçileri gösterilerde Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakanlık adayı Mihemed Şiya Sudani aleyhine sloganlar attı. Yeşil Bölge’yi çevreleyen duvarlar bir kez daha yıkıldı. Devlet güçlerinin müdahalesinde en az 125 kişi yaralandı. Mukteda Sadr’ın destekçileri 30 Temmuz 2022 Cumartesi Meclis’i bir kez daha işgal etti. Bu kez Meclisi terk etmediler. Protestocular Meclis’te ve Yeşil Bölge’de günlerce sabahladı.
BAĞDAT