Kürdistan Soykırım Yazarları Birliği, Êzidî Soykırımına Bağdat’ın kayıtsız kalmaması gerektiğine dikkat çekti: ‘Uluslararası Güvenlik Konseyi bu olayı soykırım olarak tanıdı, ancak hâlâ Êzidîler’in tazminatı ödenmedi. Irak ve Bölge Hükümetlerinin Êzidîler’e karşı kayıtsız kalmamasını talep ediyoruz’
Kürdistan Soykırım Yazarları Birliği, IŞİD tarafından gerçekleştirilen Êzidî Soykırımı’nın 8. yıldönümüne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Herkesin bildiği gibi DAİŞ çeteleri 8 yıl önce 3 Ağustos’ta Şengal’e saldırdı. Bu katliam çoğu Êzidî olan bölge halkına ve sivillere yönelikti. Ayrıca DAİŞ en çok Hristiyanlar, Kakailer ve Türkmenlere karşı ihlal gerçekleştirdi ve toplu ölüm ve kaçırılmayla karşılaştılar” denildi.
Binlerce Êzidî diri diri gömüldü
Kürdistan Soykırım Yazarları Birliği, Şengal’in işgalinden bir yıl sonra 13 Kasım 2015’te bölgenin özgürleştirildiğini, ancak halkın hala evlerine dönemediğini belirterek şunları kaydetti: “Şu anda bile, birçok Şengalli yurttaş kamplarda ve çadırlarda yaşıyor. Birçoğu ülkelerinden göç etmiş durumda. Kesin sayı bilinmemesine rağmen, 6 bin 417 kişinin kaçırıldığı ve diri diri gömüldüğü biliniyor. Bu suçun üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen 3 bin 700 kişinin akıbeti hâlâ bilinmiyor.”
Devletler sorumluluklarını yerine getirmeli
Açıklamanın sonunda, başta Kürdistan Bölgesi hükümeti, Irak hükümeti ve uluslararası toplum olmak üzere tüm ilgili taraflara, sorumluluklarını yerine getirme konusunda kayıtsız kalmamaları çağrısında bulunarak, şu ifadelere yer verildi: “Bu yüzden bu konuda çalışma yürüten merkezler için Kürdistan Bölgesi Parlamentosu ve bölge hükümetine desteklerimizi yineliyoruz.”
HABER MERKEZİ