Şengal’deki sivil toplum örgütleri, ‘Tüm dünya ülkeleri kayıp Êzidîlerin akıbetinin öğrenilmesi için çalışmalı, fermanı soykırım olarak tanımalı ve Êzidîlerin temel haklarını teslim etmelidir’ dedi
Bugün 3 Ağustos 2014 fermanının 8. yıldönümü. 8 yıl önce bugün IŞİD çeteleri Şengal’e saldırarak, katliamlar gerçekleştirdi. Binlerce Êzidî katledildi, kaybedildi veya yerlerinden edildi. Binlerce kişinin akıbeti hala bilinmiyor. Şengal’deki sivil toplum örgütleri tarafından fermanın 8. yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Şengal’deki 21 sivil toplum örgütü, Sinunê ilçesinde toplanarak ferman mağdurlarını andı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından kurbanlar için mumlar yakıldı. Ardından fermanla ilgili bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra 2018 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazanan ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) savaşçıları tarafından IŞİD’ten kurtarılan ve Êzidî kadın Nadia Muradi online bağlanarak konuştu. Konuşmaların ardından müzik grupları sahneye çıktı.
Yeniden inşa için adım atılmadı
Rojnews’in geçtiği habere göre; anmada son olarak 21 sivil toplum örgütü adına bir açıklama yapıldı. Açıklama şu şekilde: “Fermanın üzerinden 8 yıl geçti ama etkileri hala devam ediyor. 2 bin 882 Êzidî hala kayıp, hala 82 toplu mezardan sadece 31’i açıldı. DAİŞ 68 tarihi kubbeyi yıktı, şu ana kadar sadece 2 defa yargılandı. Şu ana kadar devletler tarafından Şengal’in yeniden inşası için herhangi bir adım atılmadı.
Soykırımı sadece 11 devlet tanıdı
Şengal’in yeniden inşası için gereken çalışmalar yapılmıyor, bugüne kadar sadece 11 devlet soykırımı tanıdı. Tüm ülkeleri fermanı soykırım olarak tanımaya çağırıyoruz. Tüm ülkeler DAİŞ çetelerini yargılamalıdır. Irak’ın DAİŞ’ten kurtarılan kadınlarla ilgili anayasadaki kararını uygulaması gerekiyor. Halkımızın acısı devam ediyor ve bu acıyı hafifletilmesi için şimdiye kadar güçlü adımlar atılmadı.
Irak ve BM’yi kayıpların akıbeti öğrenmeye çağırıyoruz
Birleşmiş Milletler (BM) ve Irak başta olmak üzere dünya ve bölgedeki tüm Êzidî kurum ve kuruluşlarını Êzidî halkının talep ve haklarının yerine getirilmesi için çalışmaya çağırıyoruz. Halkımızın yaşamlarını yeniden inşa etmesi için onlara temel haklarının verilmesi gerekiyor, Irak ve Birleşmiş Milletler’i kayıp Êzidîlerin akıbetinin öğrenilmesi için çalışmaya çağırıyoruz. Tüm ferman şehitlerini bir kez daha anıyor, Şengal için canlarını feda eden güçlere minnettarlığımızı iletiyoruz. DAIŞ’in elindeki Êzidilerin özgürlüğünü talep ediyoruz, herkes halkımıza karşı sorumludur ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.”
ŞENGAL