Amedspor’un antrenman yaptığı ve idari işlerin yürütüldüğü tesislerin elektrikleri kesildi. Yaşanan bu sorunlar kent sakinleri tarafından Amedspor’un ekonomik olarak çökertilmek istendiği algısı oluştu
Selman Çiçek
Geçen sezon başarılı bir performans sergileyen ve 1. Lig şansını son maçta kaçıran Amedspor, bu başarısından dolayı taraftarla bütünleşmişti. Amedspor taraftarının diğer taraftar grubundan farklı olarak bir kimlik aidiyeti olması nedeniyle verilen kararın siyasi olduğu düşünülüyor. Geçen yıl özellikle son maçlarda 50 binden fazla taraftarın stada gelmesi, kentte bir kenetlenme havası oluşturdu. Özellikle son maçlarda polisin provokatif yaklaşımı taraftarlarda bir tepkiye neden olmuş polis ve hükümet aleyhine sloganlar atılmıştı. Zaman zaman Türkiye’deki gelişmelere de kayıtsız kalmayan Amedspor taraftarı, tezahüratlarıyla politik bir tutum almıştır. Ve son olarak Play-Off’un son maçında polisin taraftarlara dönük provokatif yaklaşımı, taraftarlara saldırması sonucu kentin birçok yerine yayılan bir çatışmaya döndü.
Amedspor bir kimlik
Amedspor’un taraftarlarının klasik bir spor kulübü taraftarı olmadığı Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı araştırma ile de gözler önüne serildi. Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Amedspor takımının son dört yıldır sistemli bir şekilde uğradığı para cezaları, saha kapatma, deplasmanda taraftarsız oynama, transfer yasağı ve futbolcularına maç cezası verilmesi hakkında taraftarın düşüncesini araştırdı. 23 Haziran-1 Temmuz arasında Diyarbakır’da 1016 Amedspor taraftar ve destekçilerini kapsayan saha araştırmasında çarpıcı sonuçlar elde edildi. Saha çalışmasında, takımın tipik bir yerel ve kent takımı olarak algılanmadığı, aksine bir kimlik temsil alanı olarak gördüğü kaydedildi.
Kadro korundu
Sezonun başlamasına bir ay kala Amedspor, çalışmalarını Kayseri’de kampta sürdürürken, büyük ölçüde geçen sezonun başarılı kadrosunu koruyup önemli takviyeler yaptı. Bu takviyelerle bu yıl kendi grubunda en büyük favori olarak gösteriliyor. Uzun yılların ardından bu kadar güçlü bir Amedspor’un Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün aldığı bu kararla ekonomik olarak çaresiz bırakılmaya çalışıldığı düşünülüyor.
Kulüpler: Kabul etmiyoruz
Konuya dair Amedspor Kulübü açıklamasında, “Spor Bakanlığı ve kendisine bağlı bulunan Diyarbakır Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından yıllardır Diyarbakır Stadyumu’nun sezonluk kullanım hakkı için kulübümüzden yüksek ücret alınması başta olmak üzere kulüpler tarafından işletilmesi gereken kantinlerin el altından başka firmalara kiralanması kabul edilemez bir hal almıştır. Ayrıca stadyumdaki reklam alanlarının kullanım hakkı için Diyarbakır Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün kulüplere haber vermeden kiralamış olmasını kabul etmiyoruz” denildi.
Diyarbekirspor Basın Sözcülüğü ise iki kulübün bilgisi dışında otopark, reklam ve loca işlerinin ihalesiz bir şekilde verilmesine tepki gösterdi.
Işığımızı söndüremezsiniz
Tüm bu gelişmeler yaşanırken kulüp başkanı Selahattin Yıldırım, antrenman ve idari işlerin yapıldığı tesislerin 28 Temmuz itibari ile kesildiğini söyledi. Yıldırım dijital medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Elektriği kesebilirsiniz ama ışığımızı söndüremezsiniz. Mum yakarız yine de bu takımın şampiyonluğu için her şeyi yaparız” dedi.
Çözüm için alanlara çıkılacak
Amedspor ve Diyarbekirspor, Diyarbakır Stadyumu’ndaki reklam alanları, loca ve otoparkın farklı firmalara kiralanmasına karşı Şeyh Said Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklamaya siyasi partiler, Sivil Toplum Örgütleri (STÖ), Sivil Toplum Kuruluşları (STK) üyeleri, taraftar grupları ve yüzlerce kişi katıldı. Açıklamanın yapıldığı Şeyh Said Meydanı polislerce ablukaya alındı. Formalarını giyen iki takım taraftarları “Sporda adalet”, “Stadyumlar halkındır”, “Tesisler futbol kulüplerinindir” pankartı açıldı.
Boykot çağrısı
Burada bir araya gelen taraftar grupları adına açıklama yapan Xebat Demir, stadyum için istenen yüksek kiralama bedellerinin takımlarının ödeyemeyeceği tutarlar olduğunu söyledi. Kira dışında Diyarbakır Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün görevlendirdiği çok sayıda personelin ücret ödemesi, stadyum kirası gibi pahalı olan çim bakım giderleri, stadyumda kullanılan elektrik için harcanan jeneratör yakıt bedeli, kırılan koltuklar için alınan fahiş tutarlarını hatırlatan Demir, “Stadyum içinde bulunan reklam alanları, kantinler ve localar habersiz bir şekilde başka firmalara armağan edilmiştir” dedi.
Bu alanların kulüplere verilmesi gerektiğini belirten Demir, haksız kazanç nedeniyle o yerlere boykot çağrısında bulundu.
‘Spor tesisleri yok’
Diyarbakır’da spor tesisi yapılmadığını hatırlatan Demir, Diyarbakır’ın kullandığı tesisin boşaltıldığını, tesis yokluğunda takımların göçebe hayat yaşadığını söyledi. Kentteki amatör spor kulüplerinin yaşadığı sıkıntılara değinen Demir, Diyarbekirspor’un idman için kapı kapı dolaştığını belirtti.
Taraftarların yaşadığı sorunlara da değinen Demir, “Herkesçe bilinen bu sorunların şehrin idari amirleri, muhatapları bakanlıklar ve federasyonlar tarafından çözülmesini istiyoruz. Bu haksızlıklar karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Açıklamanın ardından konuşan Diyarbekirspor Başkanı Turan İlgin ise sorunların çözülmediği takdirde taraftarlarla bir dahaki sefere büyük miting yapacakları uyarısında bulundu.
‘Sorunları çözün’
Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım ise “Kentteki amatör ve profesyonel kulüpler zorlukla hayatta kalmaya çalışıyor. Biz sorunların çözülmesini istiyoruz” dedi. Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Remzi Dayan ise belediye kanunundaki yüzde 7’lik paydan faydalanmak istediklerini söyledi.
Açıklama taraftarların attığı “Sporda adalet ister memleket”, “Statlar halkındır halkın kalacak”, “Bu kentin renkleri yeşil kırmızı” sloganları ile son buldu.