Mahkemede savunma yapan DBP Eşbaşkanı Arslan, siyasetçi olarak yaptığı açıklamaların cımbızlanarak suç unsuru oluşturulduğunu söyledi
Siyasi parti faaliyetleri kapsamında çeşitli tarihlerde katıldığı eylem ve etkinlikler ile Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle 8 Şubat’ta Diyarbakır’da tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan hakkında açılan davanın 3. duruşması görüldü. “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istenen Aslan, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu olduğu Rize L Tipi Cezaevi’nde SEGBİS üzerinden katıldı. Avukatların hazır bulunduğu duruşmayı HDP’li vekiller izledi. Arslan’ın 15 sayfalık savunmasından sonra avukatların savunma yaptı. İlk sözü alan Avukat Cemile Turhallı Balsak, müvekkili Arslan’ın bir siyasetçi olduğunu ve eşbaşkanı olduğu siyasi parti içerisinde göstermiş olduğu faaliyetlerinin dava olarak karşılarına çıktığını belirtti.
Balsak, iddianamede 2016 yılına ilişkin faaliyetleri dava konusu edilmiş olsa da aynı iddialar ile ilgili olarak Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde de aynı eylemlerle ilgili olarak kamu davasının açıldığını ve daha duruşma tarihinin belli olmadığını bunun için ek süre talebinde bulundu. Daha sonra duruşma savcısının Arslan’ın tutukluluğunun devamı konusunda görüş belirtmesi üzerine savunma için söz alan Arslan, “Ben bir siyasi parti eş başkanı olarak 8 aydan beri tutukluyum. Mahkemenin suç unsuru olarak önüne koyduğu dosyaya suç unsuru olabilecek hiçbir şeyin olmadığı çok açık görülüyor. Bir siyasetçi olarak yaptığım açıklamalar cımbızlanarak suç unsuru haline getirilmeye çalışılmış. Tutuklanmama neden olan iddiaların birebir aynı olmasına rağmen aynı savcı bir tanesinden örgüt propagandasından diğerinden ise örgüt üyeliğinden dava açılmasını istiyor” dedi.
‘Somut delil sunamıyor’
Arslan, duruşma savcısının tek kelimeyle tutukluluğunun devamına demesinin de üzerine atılı iddialar hakkında somut delil sunamamasının göstergesi olduğunu belirtti. Arslan, SEGBİS üzerinden değil, bizzat mahkemede hazır bulunarak savunma yapmak istediğini ifade etti. Avukatları ise, Arslan’ın bir siyasi parti eş genel başkanı olması nedeniyle yaptığı açıklama ve eylemlerinin suç unsuru oluşturmayacağı ve tutukluluk süresinin göz önünde bulundurularak tahliyesini talep etti. Mahkeme, tüm taleplerin reddine karar vererek mahkemeyi kasım ayına erteledi.
DİYARBAKIR