Zenit Madencilik tarafından Simav ve Tavşanlı sınırları içinde planlanan altın ve gümüş madeni projesine karşı açılan ÇED iptal davası bilirkişilerin ‘kamu yararı var’ iddiasıyla reddedildi
Zenit Madencilik tarafından Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçelerine bağlı Örencik, Avcılar ve 7 köyde altın-gümüş madenciliği yapılmak isteniyor. Madene itiraz eden köylülerin açtığı dava sonucunda 28 Şubat’ta köyde bilirkişi incelemesi yapılmıştı. İncelemenin ardından Kütahya 1. İdare Mahkemesi verdiği ara kararına göre şirketin projelendirdiği haritalarda maddi hatalar tespit ederken bölge halkı şirketi art niyetli olduğunu açıklamıştı. Tüm bunlara karşın mahkemenin atadığı bilirkişiler halkın (kamunun) karşı çıkmasına rağmen siyanürle altın ayrıştırması dahil altın ve gümüş madenciliğinde kamu yararı gördü.
Biyolojik envanter!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın şirkete “ÇED olumlu” raporu vermesinin ardından Kütahya 1. İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması ve “ÇED iptal” davası açıldı. Mahkeme heyeti, bilirkişi incelemesine karar verirken inceleme günü yurttaşlara bildirilmemesi dikkat çekmişti. Mahkeme ayrıca Kütahya Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden, Kütahya’nın karasal biyolojik çeşitliliğini ve iç su ekosistemleri ile biyolojik çeşitlilik envanterini gösteren tabloyu da talep etmesine karşın bu bağlamda bir açıklama yapılmadı.
Bakanlık yalanları onayladı!
Bakanlığı’n kabul ettiği ÇED dosyasına göre, 668,85 hektarlık maden sahasının 508,70 hektarı orman, 159,67 hektarı tarım arazisi ve 0,385 hektarı mera. Aynı rapora göre 509 hektar alanda sadece 2 bin 143 ağaç olduğu iddia ediliyor. Yurttaşlar ise yalnızca tek bir tepede 2 binin üzerinde ağaç buluduğunu ve bölgenin sık orman dokusuna sahip olduğunu belirtiyor. Aynı ÇED dosyasına göre 60 haneli köy 21 hane, seçmen kayıtlarına göre yaklaşık 120 kişi olan nüfus 69 kişi olarak gösterilmiş. ÇED dosyasına göre 6 yıl boyunca ayda 16 patlatmayla 12 ocak açılacak. Her bir patlatmada 221 kilo dinamit kullanılacak. Pasa ve cevher içeren 24 milyon ton toprak açığa çıkacak. 960 bin kamyon dolusu toprak atılacak ve ardından şirketin madende işi bittikten sonra geride 12 adet siyanürlü kimyasal atık çukuru bölgeye miras kalacak.
Ağaçlar katledilmeye başlandı
Avcılar ve Örencik köylüleri topraklarını maden şirketine satmamaları sonucu 28 Ekim 2021 günü yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Örencik ve Avcılar köylerine ait araziler için ‘acele kamulaştırma kararı’ ile el kondu. ÇED raporunda toplamda 2 bin 560 ağaç keseceğini söyleyen şirketin, ÇED iptal ve kamulaştırma iptal davaları devam ederken sadece siyanürle ayrıştırma yapılacak olan tesisler için en az 9 bin ağacı mahkeme sürerken işaretleyip kesmeye başladı.
Eğrigöz Dağı yok olacak
Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, “ÇED dosyasında madenin su havzasıyla olan bağı fiziksel olarak koparıldı. Bölgenin gerçekliğini proje dosyasında göstermediler. Biz bu noktada art niyet ararız. ‘Nasıl olsa bu madeni açarız’ diye gerçekleri göstermeye ihtiyaç dahi duymadılar” diye belirterek sürecin nasıl işlediğini ortaya koymuştu. Mahkeme bilir kişi incelemesi için yurttaşlardam 15 bin 419 TL istemiiş ve köylüler kurdukları dayanışma ile bu parayı topladı. Yaz aylarında yörük köylüleri Eğrigöz Dağı’nda binlerce hayvan otlatırken bu alan maden şirketi tarafından yok edilecek.
Muhtar ihanet etti
400 yıllık geçmişi olan Örencik köyünde, binlerce yıllık mağaralar da bulunuyor. Su kaynaklarından, mera alanlarına, ormancılıktan yaban hayatına kadar pek çok değere sahip olan Örencik, maden tesisinin açılmasıyla bunları kaybedecek. Akçura açıklamasında, “Altın madenin açılmak istendiği bölge, yaklaşık 30 köyün içme ve sulama suyunun çıktığı yer. Susurluk su havzasını besleyen yeraltı sularının olduğu bölge. Bölge halkının ana geçim kaynağı hayvancılık ve ormancılık. Maden sahası orman. Burada maden açıldığı durumda hem meralar hem orman, olduğu gibi elden gidecek ve orada binlerce insanın hayatını etkileyecek. Maden şirketi, köylülere, ‘Siz nasıl olsa tarımla uğraşmıyorsunuz, topraklarınızı satmanız bir şey değiştirmeyecek, köyünüzde oturmaya devam edin’ demiş. Orada 3-5 kişi toprağını sattı diye biz suyumuzdan vazgeçmek zorunda mıyız? Muhtar da (Örencik Köyü Muhtarı) toprağını satanlardan birisi” diye beliirtmiş olması dikkat çekmişti.
Kutu: Zenit şirketi kamu mu?
Zenit Madenciliğin ana patronu olan Ariana Resources, Örencik’te açmaya çalıştıkları madenin adını ‘Tavşan Projesi’ koymuş. Şirket bu projeden elde edilen son sondaj verilerini geçtiğimiz günlerde paylaştı. Sahada gerçekleştirilen 96 yeni sondajın sonuçlarının, hazırlıkları süren yeni kaynak tahmini raporu için önemli veriler sağladığını belirten şirket 12 jeoteknik sondajın da tamamlandığını açıklamıştı. Ariana Resources Genel Müdürü Dr. Kerim Şener, Türkiye’deki ikinci madenlerinin geliştirilmesi için heyecan verici bir dönem içine olduklarını belirterek, elde edilen sonuçların ‘Tavşan’ altın-gümüş yatağını anlamalarına yardımcı olduğunu ve sahanın kuzeyinde bulunan varlığın genişlediğini söylerken bölgenin kuşatma altına alınacağını gösteriyordu.
Artvin’de de karşımızda
Şirket yaptığı bir açıklamada, “Kütahya Simav Örencik’te altın madeni için bilirkişi raporu çıktı. Bilirkişiler oybirliğiyle Zenit Madencilik tarafından madenin açılmasında kamu yararı olduğuna karar verdiler” diye belirtmişti. Europan Goldfields Lımited, Ariana Resources ile birlikte Artvin Hot Maden sahasında Salınbaş, Ardala ve Derinköy’de altın aramayı sürdürürken sondajları tamamlamış ve ruhsat almış durumda. Ariana Resouces İngiliz şirketi ve merkezi Londra’da. Türkiye’deki yerel ayağı, Ankara merkezli Galata Madencilik San. ve Tic. Ltd. şirketi olduğu söyleniyor. Galata Madencilik firması ise Proccea İnşaat ile ortak olarak Zenit Madencilik A.Ş’yi kurmuş. Zenit Madenciliğin kurucu ortağı olan Proccea İnşaat firmasının yan kuruluşu ise Proccea Contruction Co şirketi.
EKOLOJİ SERVİSİ