Van’da yerel mahkemenin verdiği 2 yıl 1 ay hapis cezası onanan ve 9 Mayıs’ta tutuklanan 80 yaşındaki Makbule Özer için AYM’ye cezanın konutta infazı için tedbir başvurusu yapıldı. Özer’in cezaevinde kalmasının yaşamı için risk olduğu belirtildi
Van’ın Edremit ilçesinde “Örgüte yardım etmek” iddiasıyla yerel mahkemenin verdiği 2 yıl 1 ay hapis cezası onanan ve 9 Mayıs’ta tutuklanan yüzde 53 engeli bulunan 80 yaşındaki Makbule Özer için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapıldı. Özer için “Cezanın konutta infazı” için yapılan başvurunun Van İnfaz Hakimliği ve Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ardından Avukat Dilan Kunt Ayan, bu kez de “Tedbir” talebiyle AYM’ye başvurdu.
Cezaevi hayati risk
Avukat Kunt Ayan başvurusunda, müvekkilinin yaşı ve Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kurulunca hazırlanan erişkinler için engellilik raporundan da anlaşılacağı üzere cezaevinde yaşamını tek başına idame ettiremeyecek durumda olduğunu belirtti. Özer’in gelinen aşamada hayatını yalnız idame ettiremeyecek boyutta engele sahip olduğunu ifade eden Kunt Ayan, müvekkilinin bu şartlar altında infazının cezaevinde geçirmesinin risk olduğunu ekledi.
‘Tüm hakları ihlal ediliyor’
Müvekkilinin yaşadığı mağduriyetin son bulması için en azından tedbir kararı ile infazının ev hapsine dönüştürülmesi gerektiğini ancak bu taleplerin farklı gerekçelerle reddedildiğine dikkat çeken Ayan, “Müvekkilimizin yaşadığı mağduriyeti arttırmakta ve ceza infaz kurumunda geçirdiği her an Anayasa ve Uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınan temel insan hakları ihlal edilmektedir. Yargı mercileri müvekkilimizin cezaevinde kaldığı her geçen gün haklarının ihlalini önlemek noktasında hiçbir tedbir almayıp, taleplerimizi reddetmek ile bir gün dahi ceza infaz koşullarında yaşaması mümkün durumda olmayan müvekkilin yaşam hakkı dahil bir çok temel hakkını ihlaline neden olmuşlardır” ifadelerine yer verdi.
‘Hakkaniyete uygun değil’
Müvekkillerinin onurunu da zedeleyecek şekilde mevcut rahatsızlıkları ile hapishanede tutulması işkence ve diğer kötü muamele davranışı kapsamında nitelendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kunt Ayan, “Müvekkilin kendisine infaza davet çağrısı gelmeden eşi ile birlikte teslim olması yaşıyla ve hastalığıyla bağlantılı olarak ele alındığında son derece elem ve acı vericidir. Kaldı ki müvekkilin infaz kurumuna eşiyle beraber gönderilmesi dahi insan haysiyetle bağdaşmayan muamelenin de ötesindedir. Müvekkilin hayatına yönelik mevcut tehlikenin geç olmadan önlenmesi adına hapis cezasının konutta infaz suretiyle giderimi gerekmektedir. Gelinen bu aşamada cezaların infazının amacı suçlunun ve toplumun sağlığını korumak olduğundan hasta, yaşlı bireylerin hapis cezalarını hapishaneler infaz etmek, cezanın maksadını da aşacaktır. Sonuç olarak; engelli ve oldukça yaşlı olan müvekkile yönelik talebimizin reddi infaz hukuku kurallarına ve hakkaniyete uygun değildir” ifadelerine yer verdi.
‘Tedbir kararı’ talebi
Kunt Ayan, müvekkilinin yaşı ve sahip olduğu engel durumu, kendi başına kişisel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak olması, yürümekte dahi zorlanması birlikte değerlendirildiğinde infazına başlanmış olan cezanın infazının konutta çektirilmesine tedbiren karar verilmesini talep etti.
VAN