İki hükümetin olduğu, çok sayıda askeri gücün birbiriyle çekişme halinde olduğu Libya’nın başkenti Trablus’ta kanlı çatışmalar yaşandı: 16 ölü, 52 yaralı
Libya’da İstikrar Hükümeti Başbakanı Fethi Başağa’yı Misrata’da tutuklama girişimi tansiyonu yükseltti. Başkent Trablus’un Firnac ve Zaviye ed-Dehmani bölgelerinde, ülkenin batısında faaliyet gösteren Rada” ile “Başkanlık Muhafızları” çatıştı. Sivillerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi öldü.
Çatışmaların 21 ve 22 Temmuz 2022’de yaşandığı kaydedildi. 2020 yılından bu yana Ayn Zara bölgesine ilk kez roket düştü. Roketlerin de kullanılmasıyla bir çocuk 3’ü sivil 16 kişi hayatını kaybetti. 52 kişi yaralandı. Çatışmaların Ulusal Birlik Hükümeti’ne yakın “Rada” ile “Başkanlık Muhafızları” arasında yaşandığı basına yansıdı. Çatışmalar nedeniyle 21 Mart Perşembe gecesi Uluslararası Mitiga Havalimanı uçuşlara kapatıldı. Trablus’a gelen uçaklar başkentin 200 kilometre doğusundaki Misrata Havaalanı’na yönlendirildi. Uluslararası Mitiga Havalimanı 23 Temmuz’da uçuşlara yeniden açıldı.
İçişleri bakanı azledildi
Çatışmalar sonrası Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, başkent Trablus’taki çatışmaların ardından İçişleri Bakanı Halid Mazin’i görevden aldı. İçişleri Bakanlığı’na geçici olarak Yerel Yönetimler Bakanı Bedriddin ed-Tumi atandı.
Haziran 2022’de Trablus merkezli “Navasi Tugayı” ile “İstikrar Destek Birimi” arasında, başkentin Suk Sulesa bölgesinde çatışma çıkmıştı.
Başağa’ya yönelik tutuklama girişimi
Temsilciler Meclisi (TM) tarafından desteklenen İstikrar Hükümeti Başbakanı Fethi Başağa 21 Temmuz 2022’de destekçileri ve kendisine sadık silahlı milislerin liderleriyle buluşmak için etkili silahlı grupların olduğu Misrata’yı ziyaret etmişti. Fethi Başağa’nın Misrata’daki konukevine gelmesinin ardından, Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti’ni (UBH) destekleyen güçler Başağa’yı gözaltına almaya çalıştı. Misrata’daki Ortak Kuvvetler, Başağa’nın bulunduğu yeri kuşattı. Başağa’ya teslim olması veya şehri terk etmesi çağrısı yapıldı. Daha sonra Misrata’dan bazı isimler, Hatin Tugayı ve El-Mahcub Tugayı’na ait silahlı araçlar evi korumak için bölgeye geldi. Başağa destekçisi Tugaylar, Ortak Kuvvetler’e kendilerini ve silahlarını Libya Ulusal Ordusu (LUO) Genelkurmay Başkanlığı’na teslim etmeleri çağrısında bulundu. Bu güçler Dibeybe destekçilerinin bölgeden çekilmesine neden oldu.
Libya’daki hükümet krizi
Libya’da BM, ABD, AB girişimiyle Ulusal Birlik Hükümeti kurulmuştu. Tobruk ve Trablus yönetimleri birleşmişti. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe olmuştu. Bir süre önce ise taraflar arası gerilim yükselmiş ve İstikrar Hükümeti kurulmuştu. İstikrar Hükümeti Başbakanı olarak Fethi Başağa belirlenmişti. Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ve Tobruk yönetimine bağlı Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) da Fethi Başağa’yı desteklemişti.
Ancak çekilmesi için baskı yapılan Abdulhamid Dibeybe görevi bırakmadı. Trablus’a gitmeye çalışan Başağa da başkente alınmadı.
TRABLUS