Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın geç gelen istifasının ardından eylemciler hükümet binalarından geri çekilme kararı aldı
Sri Lanka Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’nın söz verdiği günden bir gün sonra e-posta yoluyla Singapur’daki Sri Lanka Büyükelçiliği’nden istifa mektubu gönderdi. İstifa mektubunun söz verilenden bir gün geç de olsa gelmesi ve gerçekliğinin onaylanması üzerine halk kutlamalara başladı. Başlangıçta yeni bir hükümet kurulana kadar ev ve hükümet binalarından çıkmayacaklarını deklare eden eylemciler, parlamento dışında yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan çatışmaların ardından işgal halinin vermek istedikleri mesajı baltalayabileceğini söyleyerek, çekilme kararı aldı.
‘Bu tarihi bir zaferdir’
Nisan ayından beri eylemlere öncülük eden liderlerden Viraga Perera, “Küresel ölçekte güçlü bir lideri minimum güç ve şiddetle devirmeyi başarmış bir harekete öncülük ettik. Bu tarihi bir zaferdir” ifadelerini kullandı. Tek bir isimle anılan bir diğer lider Nuzly ise, “Halkın gücünün nelere kadir olduğunu gösterdik, ancak bu hükümet binalarını işgal etmemiz gerektiği anlamına gelmiyor” dedi.
Resmi binalar boşaltılıyor
Eylemcilerin liderlerinden Devinda Kodagode de, Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardana’nın Rajapaksa’nın ayrılmasının ardından ülke için yasal seçenekleri araştırdığını söylemesinin ardından resmi binaları boşaltmaya başladıklarını söyledi.
Rajapaksa Singapur’da
Öte yandan eylemciler, yeni hükümet kurulana kadar Cumhurbaşkanlığı ofisinin önünde mitingler düzenlemeye devam edeceklerini duyurdu. Rajapaksa’nın ise şu an için istifa mektubunu gönderdiği Singapur’da olduğu bildirilirken, burada kalıcı olup olmadığına dair bir bilgi verilmedi.
Çöküşü kabul etti
Muhalefetin işlevsizliği sürerken kimin yönetimi devraldığının belirsizliği üzerine Rajapaksa’nın Başbakan Ranil Wickremesinghe’yi vekil lider göstermesi eylemcileri daha da kızdırdı. Eylemciler, hem Rajapaksa’nın hem Wickremesinghe ülkeden ayrılması konusunda baskı yaptı. Eylemciler, Rajapaksa ve ailesini yıllarca hükümetin kasasından para çekmekle ve ekonomiyi yanlış yöneterek ülkenin çöküşünü hızlandırmakla suçluyor. Aile yolsuzluk iddialarını reddetse de, Rajapaksa bazı politikalarının çöküşe katkıda bulunduğunu kabul etti. Aylarca süren eylemler, halkın Cumhurbaşkanlığı ofisi, Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın evini basmasıyla zirveye ulaştı.
DIŞ HABERLER