Ülkede enflasyon almış başın giderken, yurttaşın alı gücü son iki yılda açlık ve yoksulluk sınırının çok çok altına inmiş durumda. Resmi olarak sektörler büyüse de yurttaşın cebinde ekmek alacak parası dahi kalmadı. AKP’li bürokratlar ise resmi veriler üzerinden ekonominin şahlandığında ısrarlı. Ancak yaşanan karanlık tablo uluslararası ekonomi kurumlarının gündeminde.
İki riske dikkat çekildi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ekonomisine ilişkin raporunda, iki riske dikkat çekti. Türkiye’nin “yeni ekonomi” politikasının kamu finansmanı ve kamu döviz pozisyonundaki risklerini artırdığına dikkat çekilen raporda, söz konusu politikanın makroekonomik ve finansal istikrara yönelik riskleri azaltmadığına vurgu yapıldı.
Rezervler geriledi
Bloomberght’te yer alan habere göre, Fitch raporunda ayrıca, “Zorlu dış ortama rağmen politika karışımının özellikle Haziran 2023’teki seçimlere kadar hâlâ yüksek büyüme ve istihdama odaklı olduğunu düşünüyoruz” ifadeleri yer aldı.
Kur korumalı mevduata rağmen TL üzerindeki baskının yeniden artarak derinleştiğini belirten Fitch “Dolarizasyon yüksek, uluslararası rezervler geriliyor, enflasyon da çok yüksek” değerlendirmesini yaptı.Politika tepkisinin, kamu finansmanında doğrudan ve dolaylı maliyeti olduğuna dikkat çekilirken, geçen hafta Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesine ilişkinse, “Not düşüşü, bu politika tepkisinin cari açığı fonlamak için sermaye girişlerini çekmekte yetersiz kalmasını, tüketici güvenini düşürebileceği ve dış finansman konusundaki riskleri yansıtıyor” denildi. Fitch geçen hafta Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye indirdiğini, görünümünü ise “negatif” olarak teyit ettiğini açıklamıştı.
İstikrar olsa olacak ama…
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks da, Türkiye’nin son yıllarda ihracatının hızla arttığını, gelişmekte olan diğer ülkelerle kıyaslandığında ihracattaki rekabet gücünün yüksek olduğunu kaydetti. Ülkede yaşanan istikrarasızlığa vurgu yapan BrooksTwitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye, Arjantin, Brezilya, Meksika ve Rusya’nın ürün ve hizmet ihracat hacimlerine ilişkin bir grafik paylaşarak, “Son 5 yılda Türkiye, ihracat hacminde diğer gelişmekte olan ülkelerde görülmemiş bir artış yaşadı. Dolayısıyla, Türkiye’nin küresel ekonomide başarılı olması için koşullar-en açık şekilde ihracattaki yüksek rekabet gücü – büyük oranda ortada. Tek gereken makro istikrar ve Türkiye hızla yükselecek” yorumunu yaptı. EKONOMİ SERVİSİ