Duyma ve konuşma engeli ressam Ahmet Kısa, Kürt siyasi hareketinden şahsiyetlerin resimlerinden Alevi inancında yer edinmiş önemli şahsiyetlere, doğadan köy yaşamına kadar birçok konuyu ölümsüzleştiriyor
Maraş’ın Elbistan ilçesinde yaşayan doğuştan duyma ve konuşma engelli Ahmet Kısa (43), yaptığı resimler ile hayatını renklendiriyor. 2002 yılında resim çizmeye karar veren Kısa, ilk eğitimini annesinden aldıktan sonra sırasıyla Ankara, İzmir ve İstanbul gibi kentlerde profesyonel ressamlardan destek alarak yeteneğini geliştirdi. Şu ana kadar yaklaşık 500 farklı resim yapan Kısa, 2015 yılında kurduğu Kısafırça Atölyesi’nde üretimlerini sürdürüyor. Elbistan Güneşli Mahallesi’nde bulunan atölyesinde yaptığı resimler ile ailesinin geçimini sağlayan Kısa, yaptıkları çalışmalar ile atölyeye uğrayanların beğenisini topluyor.
‘Eğitimciler yapamaz dedi’
Kürt siyasi hareketinden şahsiyetlerin resimlerinden Alevi inancında yer edinmiş önemli şahsiyetlere, doğadan köy yaşamına kadar birçok konuyu ölümsüzleştiren Kısa, atölyedeki tuvallerin köseliklerini de kendisi üretiyor. Kısa, çizdiği resimleri birbirinden ayırt etmiyor, ancak en sevdiği eserleri arasında Gûldexwîn (Ters lale) tablosu yer alıyor. Kısa’ya resim çizme serüveninden en büyük desteği veren annesi Elif Kısa, çocuğunun daha küçük yaşlarda resim çizme yeteneği olduğunu belirttiyor. Çocuğunun resim çizmek için birçok eğitim aldığını belirten Kısa, “İlk başta başladığında zorlandı. Eğitmenler yapamaz dedi, ancak biz ona hep güvendik. Eğitimlerini başarıyla geçti. 2015 yılında da atölye açtı. Hepsini kendi çabası ile gerçekleştirdi. Çok severek yapıyor. Bir resmi renklerine bağlı olarak bir haftada bitiriyor, renkleri fazla olanlar daha uzun sürebiliyor. Bir resmi çizmesi için görmesi yeterli oluyor. Bazen internetten gördüğü resimlerin aynısını bir kez baktıktan sonra çizebiliyor. Yetenekli olduğu için insanlar kendi ya da akrabalarının fotoğraflarını getiriyor, Ahmet onları tuvale çizilebiliyor” diye anlatıyor.
Köye özlem duyuyor
Çocuğunun dile getiremediklerini tuvale aktardığını söyleyen anne Kısa, “Birçok şeyi görüyor. Bu çizdiği resimlere de yansıyor. Resimlerine bakıldığında bu kendini gösteriyor. Köy yaşamına bir özlemi var. Köyde doğdu, ancak orada büyüyemedi. Köyü çizmiş, özgürlük temalı resimler yapıyor” diyor.
Krizden o da etkilendi
Aile olarak geçimlerini çocuğunun çizdiği resimlerden sağladıklarını, ancak ekonomik krizden kaynaklı son dönemde insanların resim almaya para ayıramadıklarını belirten Kısa, “Her şey çok pahalı oldu. Atölyenin kirası artı. Fırça, boya, tuval fiyatları katlandı. Bu resimlerin fiyatına da yansıyor. İnsanlar alamıyor. Bu Ahmet’i üzüyor. Emeğinin karşılığı bir yana bir resim için yaptığı harcamayı kazanamıyor. Zarar ediyor. Kirayı zar zor çıkarıyor. Her resim bir emek, ancak emeğinin karşılığını kesinlikle almıyor. Ahmet burada resim çizerek hem bize hem de zihinsel engelli olan abisine bakıyor. Ekonomik kriz nedeniyle zor günler yaşıyor” diye vurguluyor.
Resim çizerken mutlu oluyorum
Ahmet Kısa’nın ise kağıda yazarak kendini ifade ettiği duyguları şöyle: “Kısafırça’dan dünya ya selamlar ve saygılar. Resim sanatı, resim çizimi bana nasip oldu. Sanatımı geliştirmeyi düşünüyorum. Çizmekten bıkmıyorum. Kısafırça’da 7 yıldır çalışıyorum. Resim çizerken mutlu oluyorum. Severek çiziyorum, daha da çok çizeceğim. Çizmeyi ve çalışmayı çok seviyorum.”
Kaynak: MA