Katledilen ve şiddete maruz bırakılan doktorların sayısı her gün artıyor. Hekimler, iktidarın yarattığı dilin ve hedef göstermenin şiddeti arttırdığını belirterek, ‘Sağlıkta şiddet, iktidarın sağlık politikalarının bir eseridir’ diyor
Konya Şehir Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Doktor Ekrem Karakaya’nın katledilmesi, sağlıkta şiddet yasasını yeniden gündeme getirdi. Karakaya’nın öldürülmesinden bir hafta önce, Urfa’nın Viranşehir ilçesinde hasta yakınlarının saldırısına maruz kalan doktor Şeyhmus Baraş, gözaltına alınan saldırganların serbest bırakılması üzerine diplomasını yırttı. Yaşanan sağlıkta şiddet olaylarına dair sürekli iktidara uyarılarda bulunan sağlık emekçileri, meslektaşlarının katledilmesinin hemen akabinde 2 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Sağlıkta artan şiddeti değerlendiren Urfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, bu durumun iktidarın sağlık emekçilerini hedef almasının sonucu olduğunu söyledi.
Bakanlık ne zaman harekete geçecek?
Sağlıkta şiddete karşı yaptıkları uyarıların dikkate alınmaması sonucu şiddetin giderek arttığını belirten Ezer, “Arkadaşımız darp edildi, linç edildi, gündemleşmemiş olsaydı, bu saldırganlar serbest bırakılmışlardı. Ekrem Karakaya da hastane içerisine silahla giren bir saldırgan tarafından görevi başında katledildi. Sağlık Bakanlığı ne zaman harekete geçecek ve bu konu hakkında bir çalışma yürütecek? Bugüne kadar talep ettiğimiz güvenli çalışma ortamları ne zaman sağlanacak? Bunun bir sonu yok. Sağlıkta şiddet iktidarın sağlık politikalarının bir eseridir” dedi.
Hedef göstermenin sonucu şiddet
Son süreçte AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da içerisinde yer aldığı bir çok kesim tarafından sağlık emekçilerinin hedef alındığını ifade eden Ezer, “Düzgün kurulmayan dil, toplumda şiddeti yaratır diye sürekli olarak uyarılarda bulunduk. O dilin sonucu bu oluyor. Sağlık emekçileri bu şekilde hedefe konuluyor. Bu da bize böyle dönüyor. Arkadaşlarımız katlediliyorlar. Katliam iktidar tarafından nasıl görülüyor? Orada oturdukları koltuklarından işlerini rahat rahat yapabileceklerini mi düşünüyorlar?” diye sordu.
Umutsuzluk yaratıyor
Hekimlik yapmaya hazırlanan gençler olarak sürekli olarak sağlıkta şiddetin gündeme gelmesi ve sağlık emekçilerinin saldırılara uğramasının kendilerinde büyük bir yılgınlık ve öfke yarattığını ifade eden tıp öğrencisi Serdar Burakmak, “Bu yaşananlar iktidarın yürüttüğü politikalardan bağımsız değil. Şimdiye kadar birçok emek ve meslek örgütlerinin bu noktada çalışmaları oldu. Meclise giden birçok önerge var ama bunlar hiçbir şekilde iktidar tarafından dikkate alınmıyor. Bunlar da sağlıktaki şiddeti giderek derinleştiriyor. Biz de bunları gözlemleyebiliyoruz. Bunlar da ileride yapacağımız meslek için bizde büyük bir umutsuzluk yaratıyor” diye konuştu.
Mücadele vurgusu
Tüm bunlara rağmen gençler olarak umutsuzluğa düşmemek ve bu noktada mücadeleyi büyütmek gerektiğini vurgulayan Burakmak, sağlık meslek örgütleri ile daha çok dayanışmak ve kamuoyu oluşturmak gerektiğini ifade etti. Burakmak, “Tüm arkadaşlarımız da sesini yükseltebilmeli ve irade olduklarını ortaya koyabilmelidirler. Şiddet olayı ile karşılaşınca oluşan üzüntümüzü ve öfkemizi buna sebep olanlara yönlendirmemiz ve mücadeleden kopmamamız gerekiyor” dedi.
Ceylan Şahinli – URFA /MA