Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’nın yarattığı çevresel yıkım ve tahribatı konu alan Ali Ergül’ün yönettiği “Suyun Ölüm Tarihi” belgeseli, 12. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali’nde finale kaldı.
Bu yıl 12’ncisi düzenlenen İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali’ne gönderilen yapımlar arasında finale kalanlar belli oldu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nce yapılan duyuruda, festivale bu yıl 90 ülkeden 950 film başvurusu yapıldığı bilgisi paylaşıldı.
“Belgesel” ve “Animasyon” dallarındaki başvuruları kabul eden Festival Komitesi, ön elemeyi geçen 164 film arasında belgesel dalında 51, animasyon dalında ise 7 filmin finale kaldığını duyurdu. Finale kalan bu yapımlar arasında 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Hasankeyf’in dinamitlerle patlatılması görüntüleriyle gündeme gelen “Suyun Ölüm Tarihi” belgeseli de yer aldı.
Dünyanın birçok ülkesinde gösterimleri yapıldı
Belgeselin yönetmeni Ali Ergül, eserinin finale kalmasına dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) yaptığı açıklamada, “Filmi çekmemin amacı, 30 yılı geçen mücadeleye küçük bir katkı sunmaktı. Bu da ancak insanlara ulaşmakla olurdu” dedi. Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin son yıllarda yalnız bırakıldığını söyleyen Ergül, “Çektiğimiz belgeselde imkanlar dahilinde bunu göstermeye çalıştık. Daha sonraki süreçlerde de bunu anlatmaya çalıştık. Dicle ve Hasankeyf, filmin ana karakterleri oldu. Bu yüzden filmde hiç yüz kullanmadım. Dünyanın birçok ülkesinde gösterimleri yapıldı. Belki yalnızlık haline çare olur umuduyla hareket ettik film ekibi olarak. Ama ne yazık ki dinamitlerle tarihin yok edildiği görüntülerden sonra kente gidip, fotoğraf veren kurumların neredeyse hiçbiri süreci takip etmedi. Taşınmalarla ilgili hukuksal süreç işletilmedi. Hasankeyf ile ilgili her şey gündemleştirilmeli ve tarihimize sahip çıkmalıyız” dedi.