İSİG Meclisi Haziran ayı iş cinayetlerini raporunu açıkladı. Buna göre, haziranda 187 olmak üzere 2022’nin ilk altı ayında 842 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Rapora göre 2022 yılının ilk altı ayında (181 günde) en az 842 işçi, ocakta, 120, şubatta 109, martta 121, nisanda 129, mayısta 176, haziranda 187 işçi hayatını kaybetti.
Mücadele ile değişebilir
Direnen işçilerin selamlandığı, iş cinayetlerinde katledilenlerin isimlerinin anıldığı raporda, iktidarın işçi ve emekçi düşmanı politikalarına da yer verildi. Örgütlenmekten başka çare olmadığı belirtilen raporda, “Ancak örgütlü işçi sınıfı, ölümleri ve yaralanmaları önleyebilir. İşçi sağlığı temelde işyerlerinde korunur. Diğer yandan barınma, ulaşım, beslenme, kentsel yaşam, ekoloji vb. tüm hayatımızı da kapsayan bir yelpazeyle işçi sağlığı mücadelesi devam eder. Yasalar ve yönetmelikler, bu mücadele yükselirse işçi lehine yorumlanabilir veya değiştirilebilir” denildi.
Genç ölümler fazla
“İş cinayetleri Mayıs-Haziran ayları itibarıyla artışa geçti. Bunun temel sebebi yaz aylarının başlamasıyla birlikte tarım ve inşaat sektöründeki hareketlenme” denilen raporda, “Tüm iş cinayetleri içinde ölüm oranı olarak inşaatlar yüzde 19’a, tarım yüzde 17’e çıktı. Diğer yandan sanayi işkollarındaki ölümlerin oranı da yükselerek yüzde 36’ya ulaştı” denildi.
“Yine özellikle sanayi işkollarında çalışan genç işçi ölümlerini sıkça tespit ediyoruz” denilen raporda, “Bütün içinde baktığımızda 27 yaş ve altı ölen işçilerin oranı neredeyse yüzde 20. Diğer yandan 51 yaş ve üzerindeki iş cinayetlerinin oranı ise 30 civarında. İnşaat ve tarımdaki ölümlerin artmasına paralel olarak mülteci-göçmen işçi ölümleri de artıyor. Göçmen-mülteci işçilerin üçte ikisini ise Suriyeliler ve Afganistanlılar oluşturuyor. Ancak göçmen/mülteci işçilerin büyük bir çoğunluğunun kayıt dışı olarak çalıştıklarını ve yine bu yüzden iş cinayetlerinin gizlendiğini de unutmamalıyız” denildi.
İSTANBUL