Uluslar arası girift ve de garip ortaklıklara ait Zenit Madencilik, Simav, Emet ve Tavşanlı coğrafyalarını altın ve gümüş madenleriyle yerle bir etmeye hazırlanırken, siyanürle ayrıştırma özgürlüğünü de sahip
Kütahya’nın Simav ilçesi ve Emet coğrafyalarını ve ardından Tavşanlı’ya kadar tüm bölgeyi alt üst edecek olan madenin ve siyanürle ayrıştırma yapacak olan işletmenin önünde yasal hiçbir engel kalmadı. Avcılar ve Örencik köylerini ve Eğrigöz Dağı’nı yok edecek olan, Zenit Madencilik yaklaşık 9 bin ağacı işaretlemiş ve Temmuz ayı itibariyle ağaç kesimlerine başlamış durumda. Maden girişimiyle birlkite yaşanacak doğa katliamına karşı yurttaşların dava açtığı günlerde şirket sanki dava yokmuşçasına ağaç işaretlemelerine başlamıştı. Dava sürecinde yürütmenin durdurulması yönünde karar vermeyen mahkeme atadığı bilirkişilerin oybirliğiyle Zenit Madencilik tarafından madenin açılmasında ‘kamu yararı’ olduğuna karar vererek doğa katliiamının önünü yasal boyutta açtı.
7 köy ilk etapta zarar görecek
Kimin eli kimin cebinde olduğu anlaşılamayan Zenit Madencilik, Türkiye’nin birçok bölgesinde altın vd. maden projeleri var. Örencik köyünü de içine alan maden ocağının, Simav ve Emet ilçelerinin sınırları içinde kalan 2 bin 181 metre yüksekliğindeki Eğrigöz Dağı’nı tamamen ele geçirme hedefiyle hareket etmekte. Zenit Madencilik, Örencik köyünde açacağı madenden her yıl 850 kilogram altın çıkarmayı planlanıyor. Madenin ruhsat alanı 21 bin 850 dönüm. İlk etapta 6 bin 680 dönümlük alanda çalışmalara başlanacağı, bu bölgede binlerce ağacın kesileceği, dinamit patlatılacağı ve altın işletmesiyle ayrıştırma yapılarak siyanür kullanılacağı belirtiliyor. Maden faaliyete geçmesiyle birlikte ilk etapta Örencik, Ihlamur, Gılmanlar, Evciler, Avcılar, Kavaklı, Çobanlar köyleri bu süreçten etkilenecek olan köyler.
Ağaçlar katledilmeye başlandı
Avcılar ve Örencik köylüleri topraklarını maden şirketine satmamaları nedeniyle 28 Ekim 2021 günü yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Örencik ve Avcılar köylerine ait araziler için ‘acele kamulaştırma kararı’ çıkarıldı. ÇED raporunda toplamda 2 bin 560 ağaç keseceğini söyleyen şirketin, ÇED iptal ve kamulaştırma iptal davaları devam ederken siyanürlü maden tesisleri için en az 9 bin ağacı kesmek üzere işaretlemiş ve kesime başlamış durumda. Zenit satın aldığı arazilerdeki yüzlerce 100 ila 1000 yaşında olan ağaçları müteahhitle anlaşarak kestirmeyi sürdürüyor.
Köylüler toprakları sattı
Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, ANKA Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Altın madenin açılmak istendiği bölge, yaklaşık 30 köyün içme ve sulama suyunun çıktığı yer. Susurluk su havzasını besleyen yeraltı sularının olduğu bölge. Bölge halkının ana geçim kaynağı hayvancılık ve ormancılık. Maden sahası orman. Burada maden açıldığı durumda hem meralar hem orman, olduğu gibi elden gidecek ve orada binlerce insanın hayatını etkileyecek. Maden sahasının içerisinde 5 köy var. İlk elden topraklarını satanlar tarımla uğraşamayan yaşlılar. Maden şirketi, köylülere, ‘Siz nasıl olsa tarımla uğraşmıyorsunuz, topraklarınızı satmanız bir şey değiştirmeyecek, köyünüzde oturmaya devam edin’ demiş. Orada 3-5 kişi toprağını sattı diye biz suyumuzdan vazgeçmek zorunda mıyız? Muhtar da (Örencik Köyü Muhtarı) toprağını satanlardan birisi” diye beliirtmişti.
Arazisini ilk satan muhtar!
Örencik Köyü Muhtarı Mustafa Baysarı yaptığı açıklamada, “5-10 kişi haricinde köylü şirketin yanında. Kamulaştırma yapıldı. Araziler dönüm başına 13 bin 95 liradan satışa çıkarıldı. Ben de arazilerimi sattım, köyde yaşıyorum. Ağaç kesimi yok. Maden sahasının içerisindeki ağaçların kesimi yapılacak belki ama haberim yok” derken, maden şirketiyle girift ilişkiler içinde olduğunu ortaya koyuyordu.
ÇED’de her şey yalan yanlış!
ÇED dosyasına göre, 668,85 hektarlık maden sahasının 508,70 hektarı orman, 159,67 hektarı tarım arazisi ve 0,385 hektarı mera. Aynı rapora göre 509 hektar alanda sadece 2 bin 143 ağaç olduğu iddia ediliyor. Yurttaşlar ise yalnızca tek bir tepede 2 binin üzerinde ağaç bulunduğunu ve bölgenin sık orman dokusuna sahip olduğunu belirtiyor. Aynı ÇED dosyasına göre 60 haneli köy 21 hane, seçmen kayıtlarına göre yaklaşık 120 kişi olan nüfus 69 kişi olarak gösterilmiş. ÇED dosyasına göre 6 yıl boyunca ayda 16 patlatmayla 12 ocak açılacak. Her bir patlatmada 221 kilo dinamit kullanılacak. Pasa ve cevher içeren 24 milyon ton toprak açığa çıkacak. 960 bin kamyon dolusu toprak atılacak ve ardından şirketin madende işi bittikten sonra geride 12 adet siyanürlü kimyasal atık çukuru bölgeye miras kalacak.
Eğrigöz Dağı!
Diğer yandan Eğrigöz Dağı’nda karaçam, meşe, çınar, ardıç, kızılcık, çitlembik, kavak, murt, ıhlamur, kızılçam, çınar gibi ağaçlar bulunuyor ve bu dağ yöre halkının önemli geçim kaynağı durumunda. Bölgenin önemli akarsuları olan Simav ve Emet çayları da Eğrigöz Dağı’ndan besleniyor. Bu iki çay, Susurluk Ovası’nı ve Mustafa Kemal Paşa’nın bereketli ovalarını sulayarak Karacabey’den Marmara’ya dökülüyor. Yani Eğrigöz Dağı’nda açılacak olan maden ve siyanür kullanılan işletme, sadece Simav’ı ve köylerini değil, Bursa’ya oradan Marmara Denizi’ne kadar yüzlerce köyle birlikte Susurluk ve Mustafa Kemalpaşa ovalarındaki tarım arazilerine de zarar vereceği ön görülüyor.
Girift ve garip ortaklıklar!
Zenit Madenciliğin ana patronu olan Ariana Resources, Örencik’te açmaya çalıştıkları madenin adını ‘Tavşan Projesi’ koymuş. Şirket bu projeden elde edilen son sondaj verilerini geçtiğimiz günlerde paylaştı. Sahada gerçekleştirilen 96 yeni sondajın sonuçlarının, hazırlıkları süren yeni kaynak tahmini raporu için önemli veriler sağladığını belirten şirket 12 jeoteknik sondajın da tamamlandığını açıkladı. Elde edilen sonuçlar arasında öne çıkan bazı bulgular şunlar: 17,8m boyunca 2,93g/t Au (altın) + 5,1g/t Ag (gümüş) (ayrıca bu metraj içerisinde 3,2m boyunca 6,84g/t Au + 8,3g/t Ag). 12,0m boyunca 1,70g/t Au + 2,9g/t Ag (ayrıca bu metraj içerisinde 5,3m boyunca 2,0g/t Au + 2,6g/t Ag). 12,9m boyunca 1,57g/t Au + 1,9g/t Ag.
Şirket çok heyecanlı!
Yukarıdaki sonuçlar üzerine konuşan Ariana Resources Genel Müdürü Dr. Kerim Şener, Türkiye’deki ikinci madenlerinin geliştirilmesi için heyecan verici bir dönem içine olduklarını belirterek, elde edilen sonuçların ‘Tavşan’ altın-gümüş yatağını anlamalarına yardımcı olduğunu ve sahanın kuzeyinde bulunan varlığın genişlediğini söyledi. Projede devam eden bazı izin süreçlerinin sonuçlanmaya yakın olduğunu belirten Şener, yeni kaynak tahmin raporunun tamamlanması ve finansman koşulları üzerinde anlaşmaya varılmasının ardından projedeki fizibilite çalışmasını revize edeceklerini aktardı. Revize edileceği bölgenin ise Örenciklilerin dediği gibi hedefleri içinde olan ve yerle bir edilmek istenen Eğrigöz Dağı.
Artvin’de de karşımızda
Şirket yaptığı bir açıklamada, “Kütahya Simav Örencik’te altın madeni için bilirkişi raporu çıktı. Bilirkişiler oybirliğiyle Zenit Madencilik tarafından madenin açılmasında kamu yararı olduğuna karar verdiler” diye belirtmişti. Europan Goldfields Lımited, Ariana Resources ile birlikte Artvin Hot Maden sahasında Salınbaş, Ardala ve Derinköy’de altın aramayı sürdürürken sondajları tamamlamış ve ruhsat almış durumda. Ariana Resouces İngiliz şirketi ve merkezi Londra’da. Türkiye’deki yerel ayağı, Ankara merkezli Galata Madencilik San. ve Tic. Ltd. şirketi olduğu söyleniyor. Galata Madencilik firması ise Proccea İnşaat ile ortak olarak Zenit Madencilik A.Ş’yi kurmuş. Zenit Madenciliğin kurucu ortağı olan Proccea İnşaat firmasının yan kuruluşu ise Proccea Contruction Co şirketi.
Önce alıyor sonra satıyor!
Salınbaş Projesi’nde Zenit Madencilik ortaklığının Proccea Construction ile birlikte 50:50 sahibi olan Ariana Resources, Özaltın Holding’e bağlı olan Özaltin İnşaat’ın söz konusu ortaklığın yüzde 53 hissesini satın almak için işlemlere başladığını duyurmuş ve “Bu satın alma şirketin değerini önemli derecede artırırken, Salınbaş Projesi’nin gelişiminde önemli bir döneme girilirken, projenin teslim edilebilirliği konusundaki riskleri azaltacak” denilmişti. Ardından Ariana Resources, kasım ayında duyurduğu Türkiye’deki varlıklarını kısmen elden çıkarma kararı sonrasında ise Proccea ile birlikte sahibi olduğu Zenit’in yüzde 53 hissesini ve Salınbaş Projesi’nin yüzde 17 hissesini Özaltın’a satacağı öğrenildi. Buna ek olarak Özaltın, Salınbaş Projesi’nden 8 milyon dolarlık daha hisse satın alarak, projenin yüzde 53 hissesini almayı taahhüt etti.
Kim kimi aldı belli değil
Ariana Genel Müdürü Dr. Kerim Şener, “Aramıza katılacak olan ortağımız Özaltın Holding’in teklif ettiğimiz satın alma için belirleyici anlaşmayı tamamlama taahhüdünü tamamladığımız için mutluyuz. Şimdi, Ariana, Proccea ve Özaltın olarak önümüzde, bakanlık onayı almak gibi, gerekli adımları atmak var. Ariana en yakın zamanda hissedarları ile bir toplantı yaparak satış için gerekli onayları alacağız” dedi