Silopi’de, evlerine giren panzerin altında can veren Muhammet ve Furkan Yıldırım kardeşlerin ölümüne ilişkin keşif zaptı raporu sonuçlandı. Raporda panzerin frenleri ve direksiyonunda sorun tespit edilmediği belirtildi. Bilirkişilerin ise ilerleyen günlerde ayrıntılı rapor hazırlayacağı bildirildi.
Şırnak’ın Silopi ilçesinde 3 Mayıs 2017’de Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüyle sonuçlanan olaya ilişkin “olay yeri keşfi” ve olaya karışan panzer incelemesi yapıldı. Keşif Zaptı’nda olaya karışan panzerin hareket ettiği MHP İlçe Binası önünden, kazanın neticelendiği ev duvarlarının görünmediği ve mahallenin kısmen sokak lambalarıyla ışıklandırıldığı kaydedildi. Söz konusu zaptta yer alan “Keşif Mahallinin Gözlemlenmesi” kısmında ise olayın nasıl gerçekleştiğine dair şu ifadelere yer verildi: “Karşıyaka Mahallesi, 720. Sokak üzerinde, 52. Cadde’de bulunan MHP ilçe binası önünden ilk hareketine başlayan panzerin güney doğu yönünden kuzey batı istikametine doğru eğimli caddeyi eğim aşağı olacak şekilde takiben yaklaşık 50 metre sonra yolun yay şeklinde kıvrıldığı hattı takip ederek güney yönüne 715. Sokak istikametine doğru inen asfalt yol ve devamında çıkmaz sokak ile neticelenen noktada müteveffaların bulunduğu müştekiye ait evin duvarına çarpması sureti ile söz konusu olay gerçekleştiği anlaşıldı.”
Panzerin kaza tarihinde emanete alındığı şekilde muhafaza edildiği belirtilen zapta, uzman kullanıcı olarak hazır edilen bilirkişinin araç makine bilirkişisi eşliğinde araç üzerinde yaptıkları testler hakkında bilgilere yer verildi. Harici akü takviyesinin ardından çalışan araç testine ilişkin ise şu tespitlerde bulunuldu: “Çalıştırma, durma ve kalkma, hareket testleri yapıldı. Aracın çalışır halde iken frenlerinde herhangi bir sorun olmadığı, direksiyonun rahatlıkla manevra yapabildiği gözlemlendi. Araç istop ettirilerek durma halinde fren ve direksiyon testi aşamasına geçildi. Ancak aracın stop açma kapama kollarına basılmasına rağmen istop ettirilemediği anlaşıldı. Harici müdahale ile araç istop ettirildi. Bu halde iken araç eğimli alandan kısmen vites boşa alınarak bırakıldığında hareket ettiği, frene basıldığından frenleme yapabildiği görüldü.”
Sürücü polis fren sisteminin çalışmadığını iddia etmişti
2’şer yıldan15’er yıla kadar cezalandırılması istenen panzer sürücüsü polis Ömer Yeğit, ”Park etmeye çalıştığım sırada araç birden stop etmesiyle birlikte rampa aşağı öne doğru 52’nci caddenin devamı 715’inci sokağa doğru gitmeye başladı. Aracın freninde ayağımı sürekli basılı tuttum. Fakat araç stop ettiği için fren sistemi çalışmadı. Aracın direksiyonu kilitlendi” savunmasında bulunmuştu. İddianamede yer alan Trafik Bilirkişi raporunda, zırhlı araç sürücüsü Yeğit’in, “Motorlu araç sürücü sertifikasının” bulunmadığı, bu nedenle sürücünün araç ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması sonucunda olayın meydana geldiği bilgisine yer verilmişti.
Tüm tanıklar İlçe Emniyet Müdür’ünü işaret etti
2 polis hakkında açılan ve ilk duruşması 17 Ekim 2017 tarihinde görülen davada, tutuklu polis tahliye edilmişti. Zırhlı araç sürücüsü yaptığı savunmada, ehliyetinin olmamasına rağmen daha önce farklı yerlerde görevlendirildiğini belirtmiş ve olaydan kendisini görevlendiren İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan ile yetkilileri sorumlu tutmuştu. Söz konusu davada ismi geçen polis Tuncay Taşdemir ile İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın ise, disiplin soruşturması neticesinde ceza aldıkları ortaya çıkmıştı.
Kaynak: MA