Madımak’ta katledilenler anısına Adana, Ankara, Dersim, Antalya ve İzmir’de anma gerçekleştirildi: Sivas’ın ışığı sönmeyecek
Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde katledilen 33 kişi 29’uncu yılında Dersim’de anıldı. Pir Sultan Abdal Derneği Dersim Şubesi, Dersim Belediyesi ve Vecihi Timuroğlu Kütüphanesi’nin ortak çalışmasıyla, Seyid Rıza Meydanı’nda fotoğraf sergisi açıldı. Sanatçı Mehmet Özer’in katkılarıyla açılan sergide kısa bir konuşma yapan Pirsultan Abdal Şube Derneği Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, demokrasi mücadelesinde ısrar edeceklerini söyledi.
Sergide katledilenlerin resimleri, çekilen fotoğrafları ve gazete manşetleri yer aldı. Sergi gün boyu Seyid Rıza Meydanı’nda halka açık kalacak.
Adana
HDP Adana İl Örgütü de binalarında yaptıkları etkinlikte Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Anmada, yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile “UnutMADIMAKlımda…” yazılı döviz ve mumlar yakıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada katliamın asıl sorumlularının yargılanması talep edilerek, bunun hiçbir zaman unutulmayacağı ifade edildi.
Antalya
Antalya Alevi Bileşenleri ile Emek ve Demokrasi Güçleri de Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenleri Attalos Heykeli önünde yaptıkları basın açıklamasıyla andı. Saygı duruşuyla başlayan anmada, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu “Madımak utanç müzesi olacak” pankartı ile “Dersim, Sivas, Koçgiri unutulmaz hiçbiri”, “Şeriata, faşizme karanlığa geçit yok” ve “Sivas’ın ışığına sahip çıkalım laik için birleşelim” dövizleri taşındı.
‘Sivas’ın ışığı sönmeyecek’
Madımak Katliamı’nın insanlığa karşı işlenmiş bir suç olup, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olamayacağını ifade eden Özgür Üregi, adaleti barış, demokrasi ve kardeşçe yaşamak için burada bir araya geldiklerini, en temel taleplerinin eşit yurttaşlık olduğunu vurguladı. Üregi, “Madımak Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız! Gelin canlar bir olalım. Sivas’ın ışığı sönmeyecek” dedi.
Üreği, taleplerini ise şöyle sıraladı:
“* Cem evlerimiz Alevilerin İbadethanesi olarak bir an önce kabul edilmeli ve Anayasal güvence altına alınmalıdır.
* Kapatılan ve Vakıflar aracılığı ile el konulan Dergâhlarımız gerçek sahibi olan biz Alevilere geri verilmelidir.
* Her türlü ayrımcılık son bulmalı ve kime karşı olursa olsun nefret söylemleri en ağır biçimde cezalandırılmalıdır.
* Alevi köylerine cami yapılmasından vaz geçilmeli, her türlü asimilasyon politikasına son verilmelidir. Alevilerin Kutsal Mekânlarına yapılmak istenen baraj, HES, maden ve taş ocağı projeleri derhal iptal edilmelidir.
* Zorunlu din dersleri, tüm eğitim kurumlarının her kademesinden kaldırılmalı, eğitimin içeriği bilimsel ve çağdaş normlara kavuşturulmalıdır.
* Alevi inancının asimilasyonu ve yaşamın her alanının gericileştirmesinin kurumsal karşılığı olan, Laik ve demokratik cumhuriyetin önündeki en büyük engel Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılıp, lağvedilsin.
* Devlet, tarihimizle ve yaşatılan katliamlarla yüzleşmeli ve hesabını vermelidir. Madımak Oteli tartışmasız, Utanç Müzesi olmalıdır.”
İzmir
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile Alevi örgütleri, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yaptığı basın açıklamasına çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada üzerinde katledilenlerin fotoğrafları bulunan “Her yer Madımak, her yer yanıyor, unutmadık unutturmayacağız” yazılı pankartlar taşındı. Sık sık “Sivas’ı unutma unutturma”, “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta çözüm faşizme karşı savaşta” sloganları atıldı. Açıklamada yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak, saygı duruşunda bulunuldu.
Hesabı verilmedi
Kurumlar adına açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Ege Bölge Sorumlusu Gülbahar Kaplan, Madımak katliamında yaşamını yitirenleri anarak, katliamın üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen, hesabının verilmediğini, arkasındaki gerçek sorumluların açığa çıkarılmadığını söyledi. Katillerin çoğunun affedildiğini, yurt dışına çıkarıldığını hatırlatan Kaplan, şöyle devam etti: “Bilinçli olarak uzatılan davalar zaman aşımına uğratılmış ve tutuklu olanlar dahi serbest bırakılmışlardır. Bu zaman aşımı kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘milletimize hayırlı olsun’ diyerek karşılanmış ve büyük bir memnuniyet duygusu ile halka ilan edilmiştir. Aranan sanıklar yönünden devam eden mahkeme süreci de önceki süreçlere benzer bir biçimde devam etmekte ve adeta Şehit ailerimiz başta olmak üzere Alevi toplumunun sabrı zorlanmaktadır. Dava yeniden zaman aşımına uğratılmak istenmektedir. Herkes bilmelidir ki, Sivas Madımak katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz ve olamaz” dedi.
Kaplan, katliamın 29’uncu yılında mücadeleyi daha da yükselterek, tüm saldırılara karşı Alevi halkının birliğini sağlama çağrısında bulundu.
Ankara
Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta Madımak Otel’de yakılarak katledilen 33 aydının katledilişinin 29’uncu yıldönümü dolayısıyla Ankara’da bulunan Tandoğan Meydanı’nda anma mitingi gerçekleştirdi.
Yüzlerce kişi katıldı
Anma etkinliğine HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Örgütü, CHP Ankara İl Örgütü, Sol Parti, Halkevleri, Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) olmak üzere çok sayıda inanç derneği, Alevi dernekleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri ile yüzlerce kişi katıldı.
‘İnsanlık suçunun zamanaşımı olmaz’
Anmada, “İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz. Adalet halkların elleriyle gelecek”, “Yağma, rant, savaş ekonomisi düzen çürümüştür”, “Unutmadım aklımda Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Unutmadımaklımda” yazılı pankartlar ile “Sivas’ı unutma unutturma katillerden hesabı emekçiler soracak” yazılı dövizler taşındı. Yanı sıra katledilen 33 kişinin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşındı.
‘Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar’
Anmada sırasında sık sık “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta çözüm faşizme karşı savaşta”, “Sivas’ın hesabı sorulacak”, “Sivasi unutma unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar” sloganları atıldı.
Polise tepki
Kitle, ellerinde katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı dövizlerle Tandoğan Meydanına kortejler halinde giriş yaptı. Meydana varmadan önce polis kitleye yolu kapattıkları gerekçesiyle müdahalede bulunmak istedi. Kitleye kaldırımdan yürümesini söyleyen polise kitle, alkış, ıslık ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla tepki gösterdi.
Ardından kortejler halinde anma alanına giriş yapan kitle, “Madımak’ı unutma unutturma” sloganları attı. Anma mitingi, yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Ardından anmada ilk konuşan, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nurullah Ünsal, katliamdan 29 yıl geçtiğini hatırlatarak, “İnsanlığa karşı işlenen bir suç olarak tasarlanan ve gerçekleşen, katliamda aralarında sanatçıların, aydınların, gazetecilerin, yazarları ve öğrencilerin bulunduğu 33 canımızı yitirdik. Biz biliyoruz ki katliam egemen güçlerin himayesi altında tertiplenen arka plan hazırlığı olan siyasal İslamcı odakların kullandığı tetikçiler tarafından yapılmıştır. Madimak otelinde ateş’te semaha duran canlarımız asırlar boyu devam eden insanlık davasının şehitleridir. İşte tam da bugünlerde Madımak Davasının 29’uncu yılında zaman aşımı olan 30’ncu yılı yakındır. İnsanlık suçlarının zaman aşımı olmaz ve olmamalıdır” diye belirtti.
Ardından katliamda kardeşi Gülsüm Karababa’yı yitiren Nilgün Karababa, “Bizden ne kadar korktuklarını gördük” diyerek yaşamını yitirenler için bir dakika ıslık çalınmasını istedi.
‘Ölümün her türlüsünü biliriz’
Ardından söz alan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Sekreteri İsmail Ateş, katledilenlerin yazarlar cizerler, pırıl pırıl insanlar olduğuna dikkat çekti. Alevilerin ölümün her türlüsünü gördüklerini ifade eden Ateş, “Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta 10’ar 10’ar, 100’er 100’er ölürüz. Biz Aleviler ölümün her türlüsünü biliriz. Eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Madımak’ın utanç müzesi olması talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Madımak’ın ateşi önümüzü aydınlatmaya, karanlığa ışık tutmaya devam edecek. Madımak ana davası zaman aşımına uğradı. Şimdilik göstermelik, tiyatrodan oluşan bir davamız devam ediyor ve onu da zaman aşımına uğratmak istiyorlar” şeklinde konuştu.
‘Alın hocalarınızı Kerbela’ya götürün’
Ateş, kadınlar, Kürtler, çocuklar için eşit yurttaşlık taleplerini dile getirmeye devam edeceklerini kaydederek, “Bize ‘Getirin bize çocuklarınızı onlara Aleviliği ögretelim’ diyorlar. Siz kimsiniz ki bize Aleviliği öğreneceksiniz. Hadi oradan siz bize hiçbir şey öğretecek potansiyele sahip değilsiniz. Alın hocalarınızı götürün Kerbela’ya onlara Aleviliği anlatın” dedi.
Konuşmalardan sonra katliamda yaşamını yitiren 33 kişi tek tek anlatıldı. Ardından Grup Günyüzü ve Grup Tershane sahne alarak yaşamını yitiren 33 kişi anısına ezgiler seslendirdi.
Müzik dinletisinin ardından Mamak Pir Sultan Abdal Derneği Semah ekibi semaha durdu. Semahın ardından miting son buldu.
HABER MERKEZİ