Türkiye ve bağlı çetelerin saldırdığı Efrîn’in Bilbilê ilçesine bağlı Qurnê köyünden olan 14 yaşındaki Bahoz Elûş, 9 yaşından itibaren Efrîn’deki Kültür ve Sanat Hareketi içerisinde yer aldı
Türk devletinin saldırıları ardından göç ettiği Berxwedan Kampı’nda yaşamını sürdüren Bahoz Elûş, babasından öğrendiği stranları seslendirirken etrafındaki adeta büyülüyor.
9 yaşından itibaren müzik enstrümanları çalmaya başladığını ifade eden Bahoz, “Bilbilê’de bulunan Kültür ve Sanat Hareketi merkezinde ses eğitimi aldım. Babam en büyük ilham kaynağımdı. Onun sayesinde birçok müzik aleti çalmaya başladım. Babam da yıllardır Kültür ve Sanat Hareketi içerisinde yer alıyor” diye konuştu.
Babasından öğrenmiş
Seslendirdiği şarkılara ilişkin konuşan Bahoz, “Şarkıların tümü babamın seslendirdiği şarkılardır. Çoğu ülke ve Efrîn sevgisini anlatan bu şarkılar yoluyla, Efrîn’e duyduğum sevgiyi dile getiriyorum. Göçmenliğin yüreğimizde açtığı yarayı kapatmak mümkün değil. İçinde bulunduğum koşullardan çıkış yolu olarak müziğe sarılıyorum. Bu benim için bir direniş biçimidir. İşgalcilere karşı tutumumu da bu şekilde ortaya koyuyorum” ifadelerini kullandı.
‘Efrîn’e dönmek istiyorum’
Berxwedan Kampı’nda Kültür ve Sanat Hareketi’nin düzenlediği şölen ve kutlamaların tamamına katılan Bahoz, “Bazı etkinliklerde sanatımı sergiledim. Sanatımı daha özgürce icra edebileceğim Efrîn’e dönmek en büyük umudumuz. Efrînli bir çocuk olarak herkese sesleniyorum. Toprağıma dönmek ve bir çocuk olarak haklarımı özgürce kullanmak istiyorum” diye seslendi.
Sanata aşık bir çocuk
Bahoz’un babası Ferhad Elûş, oğlu Bahoz’un sesini duyduğunda etkilendiğini ve geliştirmesi için desteklediğini kaydederek, “Bahoz, sanata aşık bir çocuk oldu. Stran söylemeyi çok seviyor. Sesini dinleyen herkes etkilendiğini söylüyor. Ben de onu desteklemek için elimden geleni yapmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.
Ferhad Elûş de oğlu gibi stran söylemeyi babasından öğrendiğini söylerken, bu mirası çocuklarına devretmenin mutluluğunun tarif edilemez olduğunu dile getirdi.
İmkanlar kısıtlı
Sanatın toplumun gerçekliği olduğunu ve korunması gerektiğini sözlerine ekleyen Ferhad Elûş, “Gerçekliğimizi ve Kürtlerin gerçekliğini bu yolla korumak istiyoruz. Bütün dünya Kürt halkını sanatı ile tanıyor artık. Bütün ailelere çağrım çocuklarını sanattan uzak tutmamalarıdır” dedi.
Bahoz, kampta bulunan okulda sanat eğitimini sürdürüyor olsa da yetersiz imkanlar nedeniyle gelişimini istediği gibi şekillendiremiyor.
Cûdî Sîpan-Xandî Elo / Şehba-RojNews