Amerikan Dışişleri Bakanlığı her yıl yayınladığı Terörizm Ülkeler Raporu’nu açıkladı. Raporda İran, Kuzey Kore, Suriye ve Sudan terörün devlet sponsorları olarak nitelendi. Rapora göre 2016-2017 arasında dünya çapında terör saldırılarında yüzde 23 oranında azalma görüldü. Bu azalma, IŞİD’in büyük ölçüde yenilgiye uğratıldığı Irak’taki saldırıların sayısında gözlemlenen düşüşe bağlandı. Rapora göre terör saldırılarında can kayıpları da yüzde 27 oranında azaldı.
‘Koşullara uyum sağladı’
Amerika ve ortaklarının aşırıcı gruplara karşı büyük ilerleme sağladığı ancak IŞİD ve El Kaide’nin ve bunlarla bağlantılı grupların dağılıp kendilerini askeri harekata karşı daha dirençli hale getirerek yeni koşullara uyum sağladıklarının altı çizildi. IŞİD ve diğer terör örgütlerinin merkezi bir komuta kontrol mekanizmasından daha dağınık bir yapıya geçtiği vurgulandı. Terör örgütlerine yeni militan kazandırılmasının Amerika ve müttefiklerinin önündeki zorluklardan biri olmaya devam ettiği vurgulandı.
IŞİD, El Kaide ve bunlara bağlı uzantıların Irak ve Suriye’de terörle mücadelede uygulanan baskıya uyum sağladığı uyarısı yapıldı. “Militan grupların Amerika ve müttefiklerine yönelik saldırı düzenleme kapasitesi ve niyeti devam ediyor” ifadesiyle ülkelerin rehavete kapılmaması gerektiği ifade edildi. Türkiye’nin geçen yıl Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e yönelik düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı da rapora girdi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı raporda Türkiye Avrupa bölümünde yer aldı. Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadele koalisyonunun aktif bir üyesi olduğu ve aynı zamanda IŞİD’e ve Suriye ile Irak’ta savaşan diğer terör gruplarına katılmak isteyen yabancı terörist savaşçılar için kaynak ve transit ülke konumunda olduğu belirtildi.
Türkiye ve Amerika’nın terörle mücadele alanında kapsamlı bilgi paylaşımını sürdürdüğü ifade edildi. 2017 yılını kapsayan rapora göre 23 Ekim 2017 itibariyle Türkiye’nin ülkeye giriş yapamayacak olan kişilerin listesinde 145 ülkeden toplam 53,781 kişi bulunuyor. Raporda Türkiye’nin terör bağlantısı şüphesi bulunduğu gerekçesiyle en az 100 ülkeden 5446 kişiyi sınırdışı ettiği belirtiliyor. Türkiye’nin hem ülke içinde hem de sınırlarının ötesinde PKK’ye yönelik operasyonlarını sürdürdüğünün belirtildiği raporda PKK’nin kaçırdığı iki MİT mensubuna da değinildi. Türkiye’nin Amerika’nın terörle mücadele alanında ortağı olarak 2017 yılında da Amerika’dan PKK ile mücadelede yardım almaya devam ettiği belirtildi.
‘İfade özgürlüğü terör değil’
Raporun “Yasa, Uygulama ve Sınır Güvenliği” bölümünde, Türkiye’nin geniş bir terörizm tanımı olduğu ve bu tanımın anayasal düzen ile devletin iç ve dış güvenliğine karşı işlenen suçları da kapsadığı ve hükümetin bunu sık sık Amerika’nın ifade ve toplanma özgürlüğü olarak niteleyeceği faaliyetleri suç olarak tanımlamada kullandığına dikkat çekildi. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 24 Nisan ve 30 Ekim tarihleri arasında 28,500 sosyal medya hesabının askıya alındığı ve bu hesaplarla bağlantılı olan ve terör bağlantılı propaganda yaptıkları iddia edilen 2000 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi. Raporun “Terörizmin Devlet Sponsorları” bölümünde Kuzey Kore, İran, Suriye ve Sudan öne çıktı.
WASHINGTON