Erzincan’daki siyanür sızıntısına ilişkin açıklama yapan Tarım Orkam-Sen, ’20 metreküp siyanürlü solüsyon toprağa ve suya karıştı’ dedi. Bakanlığın ‘çevre kirliliği’ açıklamasına tepki gösteren Tarım Orkam-Sen, ‘Çevre kirliliği değil çevre felaketidir’ ifadelerini kullandı
Erzincan’a bağlı İliç İlçesinde Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki şirkete ait Çöpler Altın Madeni’nde siyanür taşıyan bir boru patlaması sonucunda siyanürlü solüsyon toprağa ve suya karıştı.
Yaşanan olayı felaket olarak değerlendiren Tarım, Orman Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) yazılı açıklama yaptı. Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni’nin geçtiğimiz yıl 3 katı daha büyütülmek için ÇED olumlu raporu alındığına dikkati çekilen açıklamada, “İtirazlar sonucunda mahkemenin atadığı bilirkişilerin keşfi geçtiğimiz nisan ayında yapıldı. İliç bilirkişi raporu beklenirken, son iki ayda iki kez siyanür sızıntısı felaketi yaşandı. 20 metreküp siyanürlü solüsyon toprağa ve suya karıştı” denildi.
Bakanlığın açıklamasına tepki
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaşananlara “çevre kirliliği” dediği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “Bakanlığın, sözde ‘çevre kirliliği’ dediği olay çevre kirliliği değil çevre felaketidir. En üst sınırdan ceza ile bu yok oluş engellenemez. Kapasite artışının ret edilmesi ve madenin bir an önce kapatılması gerekmektedir. Anayasa’nın 56. Maddesine göre herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Türk Ceza Kanunu’na göre ‘Çevreye Karşı Suçlar’ düzenlenmiş, bu hükümlere aykırı davranan kişilerin cezalandırılacağı belirtilmiştir.”
HABER MERKEZİ